Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Από μια μικρή τυροκομική επιχείρηση, στην «αυτοκρατορία» που αποκτά τη Δωδώνη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Από μια μικρή τυροκομική επιχείρηση, στην «αυτοκρατορία» που αποκτά τη Δωδώνη
Πώς μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από τα Τρίκαλα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων της χώρας. Η πορεία σε τέσσερις δεκαετίες.

«Όταν βάζεις αγάπη και πάθος σε αυτό που κάνεις, τότε δημιουργείς και η εργασία γίνεται ευλογία», δήλωνε πριν από περίπου τρία χρόνια ο Μιχάλης Σαράντης, ξεδιπλώνοντας το ακούραστο και πάντα ανήσυχο πνεύμα που διακατέχει τον ίδιο, αλλά και τον αδελφό του Δημήτρη. Τα δύο αδέλφια από τα Τρίκαλα μπορεί να παραδίδουν σιγά σιγά τα ηνία του επιχειρηματικού τους «τέκνου» στην επόμενη γενιά, ωστόσο είναι οι δύο άνθρωποι που πιστώνονται τη δημιουργία και τη γιγάντωση του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέσα σε μόλις τέσσερις δεκαετίες.

Και μπορεί πλέον στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου να βρίσκονται οι γιοι τους, Στέλιος Σαράντης (του Δημητρίου) και Στέλιος Σαράντης (του Μιχαήλ) αντίστοιχα, ωστόσο τα δύο αδέλφια δηλώνουν ακόμη «παρών» στην επόμενη ημέρα της εταιρείας, συνεχίζοντας να εμπνέουν τους διαδόχους τους, αλλά και να τους μεταλαμπαδεύουν κάθε απαραίτητο «μυστικό» για την μετέπειτα πορεία της επιχείρησης. Μιας εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 40 και κάτι χρόνια ως μια μικρή τυροκομική επιχείρηση και έφτασε σήμερα να θεωρείται «αυτοκρατορία» στον κλάδο των τροφίμων με κύκλο εργασιών ύψους 650 εκατ. ευρώ, έτοιμη μάλιστα να αποκτήσει ένα πανίσχυρο brand όπως η Δωδώνη.

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία περιλαμβάνει σήμερα τα εμπορικά σήματα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, ΑΓΝΟ, Κλιάφα, Δουμπιά, Κάμπος Χίου, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την απόκτηση της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου, Δωδώνη, σε ένα deal που εφόσον κλείσει θα οδηγήσει σε έναν όμιλο με κύκλο εργασιών άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Σήμερα τα προϊόντα του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία φιγουράρουν στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με δεκάδες κωδικούς σε κατηγορίες όπως γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, φέτα, χυμοί, τσάι, αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό, φυτικά προϊόντα και ροφήματα, ενώ η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, ενώ διαθέτει παρουσία και σε 47 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί, ξεπερνά τα 1.550 άτομα.

Οι εξαγορές – σταθμοί

Το πρώτο «λιθαράκι» μπήκε πριν από 40 χρόνια όταν το καλοκαίρι του 1985 ο Δημήτρης (Τάκης) και ο Μιχάλης Σαράντης ίδρυσαν ένα μικρό τυροκομείο στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, δημιουργώντας την εταιρεία ΤΥΡΑΣ (Τυροκομικά Αδερφοί Σαράντη). Ωστόσο η ενασχόληση με τον κλάδο είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα καθώς από το 1950 η οικογένειά τους διατηρούσε μία μικρή επιχείρηση που παρασκεύαζε γιαούρτια και τυριά και τα διακινούσε στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πέρασμα των ετών η εταιρεία γιγαντώθηκε σταδιακά, ενισχύοντας διαρκώς το οικονομικό και επιχειρηματικό της αποτύπωμα…

Έτος ορόσημο αποδείχθηκε δε το 2000 όταν τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος που είχε ιδρυθεί το 1965 από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και την Αγροτική Τράπεζα. Στις πρώτες εγκαταστάσεις της στη Λάρισα, συγκεντρώνεται γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφους με φάρμες στις γύρω περιοχές. Η εταιρεία φτάνει ωστόσο ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία όταν τα χρέη λόγω κακοδιαχείρισης συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο και το 2000 βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η Όλυμπος εξαγοράζεται από τα αδέλφια Σαράντη και από τότε ξεκινάει μια νέα εποχή.

Το 2003 η ΤΥΡΑΣ εξαγοράζει την TYRBUL SA στη Βουλγαρία και κατασκευάζει στη γειτονική χώρα εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν, η εξαγορά της TYROM SA στη Ρουμανία και η ίδρυση του πρώτου εργοστασίου.

Το 2005 η Όλυμπος εισέρχεται στην κατηγορία των φρέσκων χυμών, ενώ ακολουθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία η επέκταση στα βιολογικά προϊόντα, το τσάι του βουνού και τα φυτικά ροφήματα.

Στα τέλη του 2009 ιδρύεται η νέα θυγατρική του ομίλου στην Αμερική με την επωνυμία OLYMPUS DΑΙRY USA Ακολούθησαν στα τέλη του 2013 η ίδρυση στην Ιταλία της εταιρείας OLYMPUS ITALIA με έδρα το Μιλάνο, ενώ κατά τη χρήση 2014 ιδρύθηκε η Olympus Deutschland με έδρα τη Γερμανία. Στις αρχές της χρήσης 2016, ιδρύθηκε στην Αγγλία η εταιρεία OLYMPUS DΑΙRY UK Ltd.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 απορροφά την εταιρεία Ροδόπη, ενώ το 2016 δημιουργείται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ένα χρόνο αργότερα από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία απορροφάται και η μητρική ΤΥΡΑΣ ενώ στον όμιλο στη συνέχεια υπάγονται μεταξύ άλλων η ΤΥΡΑΣ, η Όλυμπος, η Ροδόπη και η TYRBUL.

Εντός του 2018 ιδρύθηκαν τέσσερις νέες θυγατρικές σε Σουηδία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Σερβία, ενώ ακολούθησαν το 2019 η ίδρυση της θυγατρικής Olympus Foods France S.A.R.L και η ίδρυση της θυγατρικής με την επωνυμία Olympus Foods Cyprus LTD.

Το 2020 ο όμιλος εξαγοράζει την ιστορική εταιρεία αναψυκτικών από τα Τρίκαλα, Κλιάφα, καθώς και την εταιρεία Δουμπιά, θυγατρική τότε της Οινοποιίας Μαλαματίνα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού από πηγές της Χαλκιδικής.

Τον Μάρτιο του 2022 ο όμιλος αποκτά μετά από πλειστηριασμό την ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, με στόχο να αναβιώσει ένα αγαπημένο brand των καταναλωτών, καθώς και να καταστήσει εκ νέου την πολύπαθη εταιρεία «μια σύγχρονη επιχείρηση». Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132 στρεμμάτων στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μαζί με τα κτήρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και των κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Το σήμα ΑΓΝΟ εμφανίστηκε εκ νέου στην αγορά, με τα πρώτα προϊόντα να επανέρχονται στα ράφια στα τέλη του 2023.

Την ίδια χρονιά ο όμιλος υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Κουρούσιης στην Κύπρο. Η βιομηχανία Ν. Θ. Κουρούσιης Λτδ ιδρύθηκε το 1959 στη Βατυλή Αμμοχώστου από τoν Ιωάννη Κουρούσιη ως μια οικογενειακή επιχείρηση με σημαντική γκάμα γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Ακολουθεί λίγο πριν την εκπνοή του 2022 η απόκτηση από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία του 100% των μετοχών της United Milk Co, θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία, με τα αδέλφια Σαράντη να ενισχύουν έτι περαιτέρω την παρουσία τους στο εξωτερικό και δη στις χώρες των Βαλκανίων. Η εν λόγω συναλλαγή έλαβε την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας στις 12/01/2023 με τη συμφωνία εξαγοράς να ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

Τον Οκτώβριο του 2024 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία. Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτήρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως, η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.

Τα deals του 2025

Ο όμιλος ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου 2025 την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας Κάμπος Χίου, επισφραγίζοντας το πρώτο deal στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων για το 2025, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Με την ολοκλήρωση του εν λόγω deal, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ενισχύει έτι περαιτέρω το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο στην κατηγορία των ροφημάτων, καθώς οι χυμοί Όλυμπος και Κλιάφα αποκτούν ένα ακόμη «αδελφάκι» στα ψυγεία της οργανωμένης λιανικής τροφίμων και δη τους χυμούς Κάμπος Χίου.«Η στρατηγική αυτή κίνηση ενισχύει τη θέση της εταιρείας μας στην αγορά και ανοίγει νέους δρόμους για την κατάκτηση νέων αγορών για την προσφορά μιας ευρύτερης γκάμας προϊόντων στην κατηγορία των χυμών», αναφερόταν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Πλέον η Ελληνικά Γαλακτοκομεία «δεσμεύεται να διαφυλάξει τα ίδια υψηλά ποιοτικά πρότυπα παραγωγής των προϊόντων που παραλαμβάνει, αξιοποιώντας τα αγνά φρούτα και την εξαιρετική πρώτη ύλη της Χίου», αλλά και να «επενδύσει περαιτέρω στην καινοτομία και το όραμα των μετόχων της Κάμπος Χίου, ώστε αναδείξει την εταιρεία σε σημείο αναφοράς στην κατηγορία των χυμών, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του ιστορικού νησιού».

Μόλις δε την περασμένη εβδομάδα, μια ανάσα πριν το Πάσχα, έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, με αποδέκτη το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, βασικό μέτοχο της Vivartia, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο των τροφίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Vivartia, αυτή τη στιγμή υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. «Υπάρχει good understanding μετά την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς», τόνιζαν στο insider.gr πηγές με γνώση των συζητήσεων. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, επόμενο και κρίσιμο στάδιο για την ολοκλήρωση του deal αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA-Sale and Purchase Agreement), μια διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά αναμένεται αυτό να συμβεί άμεση. Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ο σχετικός φάκελος έχει ήδη πάρει τον δρόμο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η δε σχετική απόφαση θα πρέπει να αναμένεται έως το Φθινόπωρο.

Η κατάθεση της δεσμευτικής πρότασης τη Μεγάλη Πέμπτη ήρθε μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου της Δωδώνη που πραγματοποίησαν τα αδέλφια Σαράντη της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ενώ το συνολικό τίμημα για την εξαγορά κυμαίνεται πέριξ των 200-205 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα αδέλφια από τα Τρίκαλα θα καταβάλλουν περί τα 110 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τις οφειλές της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ύψους 95 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να καταβληθούν όταν «πέσουν» οι υπογραφές για τη συμφωνία.

Η πλήρης απορρόφηση της Δωδώνη από τη Vivartia έλαβε χώρα στα τέλη του 2023. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το CVC είχε αποκτήσει το 78% της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας από το 2021, με τη ρωσική SI Foods να προχωρά τελικά δύο χρόνια αργότερα στην πώληση και των υπόλοιπων μετοχών της Δωδώνη στη Vivartia, σηματοδοτώντας το τελικό βήμα σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία διήρκεσε περί τα 10 χρόνια. H SI Foods είχε αποκτήσει τη Δωδώνη το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Βασική στόχευση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας παραμένει πάντοτε η παραγωγή φέτας που αποτελεί και το κεντρικό της προϊόν, αλλά και στο οποίο κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά, ωστόσο την ίδια ώρα εμπλουτίζει συνεχώς το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και στον τομέα του γιαουρτιού, αλλά και στην κατηγορία των φυτικών προϊόντων.

Η Δωδώνη ιδρύθηκε στις 17 Απριλίου 1963 και από τότε παράγει αμιγώς ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας 100% ελληνικό αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ένα διευρυμένο δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις, τα γραφεία και το εργοστάσιο παραγωγής βρίσκονται στα Ιωάννινα, ενώ ο όμιλος διατηρεί υποκαταστήματα στη Θήβα (και εργοστάσιο παραγωγής), την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λεμεσό της Κύπρου (και εργοστάσιο παραγωγής), καθώς και γραφεία σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Η εταιρεία διαθέτει πλέον περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διάφανο: Πώς θα «περάσει» στην κερδοφορία η γνωστή αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού

Τι φέρνει η νέα εποχή Cosmote - Telekom

Σκλαβενίτης: Διευρύνει την παρουσία του στις τουριστικές περιοχές - Νέο κατάστημα στο Κρανίδι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider