Ανοδική εκτόνωση με τζίρο και βασικό μοχλό τις τράπεζες καταγράφηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, που ζεσταίνει τις μηχανές για να αλλάξει πίστα με τη διάσπαση των 1.379,45 μονάδων που πολλάκις έχει επισημάνει το insider.gr. Ήδη οι τράπεζες σπάνε το ένα υψηλό μετά το άλλο, με τη μεγάλη εικόνα να αλλάζει!
Το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», αλλά και άλλους «παράγοντες» που για δικούς τους λόγους ανέμεναν μια διόρθωση...να μένουν εκτός...παρακολουθώντας το ράλι! Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.
Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.
Οι τράπεζες είναι αυτές που σέρνουν το χορό της ανόδου με τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών να σπάνε αντιστάσεις και να γράφουν νέα πολυετή υψηλά, βάζοντας πλώρη για ακόμη υψηλότερες τιμές. Οι προφανείς καταλύτες είναι τα μερίσματα που θα δώσουν οι τράπεζες και η ισχυρή κερδοφορίας τους, με την αναβάθμιση του ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης, της Moody's να έρχεται (και για τις τράπεζες πέρα από την οικονομία), ενώ έπεται η ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση, οδηγώντας σε ένα πολύ μεγάλο re-rating, όπως έχει τονίσει το insider.gr.
Λαμπρές ημέρες δόξας έρχονται για το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, όπως εκτιμά και η Optima που διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι «καταλύτες» υπερτερούν των όποιων κινδύνων, ενώ και τα επίπεδα αποτιμήσεων παραμένουν άκρως ελκυστικά παρά το πρόσφατο «ράλι».
Ενδεικτικό της αγοραστικής φρενίτιδας των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets είναι τα 35 δισ. ευρώ προσφορών που μάζεψε ο ΟΔΔΗΧ για το δεκαετές ομόλογο και τα πολλαπλά επίπεδα υπερκάλυψης στα βιβλία για το Ελ. Βενιζέλος.
Η ζήτηση για μετοχές του Ελ. Βενιζέλος (ΔΑΑ) στη δημόσια προσφορά που είναι σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αυξημένη με το βιβλίο για τους εγχώριους επενδυτές να ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο των προσφορών φαίνεται να καταγράφεται στο υψηλότερο τμήμα του εύρους των 7 με 8,2 ευρώ.
Χρηματιστηριακές πηγές επισημαίνουν πως η ζήτηση θα χτυπήσει κόκκινο μέχρι την Πέμπτη (υπερκάλυψη της τάξεως των εννέα με δέκα φορών στο ελληνικό βιβλίο), ενώ από την μεριά των ειδικών επενδυτών η υπερκάλυψη αναμένεται να κινηθεί στις δύο με τρεις φορές, με το ειδικό βάρος να πέφτει στους ξένους που πιθανότατα «θα ορίσουν» και την τιμή.
Στο ταμπλό, o Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα άνοδο 0,91% στις 1.367,48 μονάδες, φτάνοντας μέχρι και στις 1.378,10 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 146,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 3.326,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι 2,63% στις 1.182,15 μονάδες. Η αγορά κατέβασε ελαφρώς το τέμπο καθώς η υποχώρηση της Wall Street με βαρίδι τον κλάδο τεχνολογίας και τις Alphabet, Tesla, Nvidia δημιούργησε τον «απαραίτητο» φόβο και θόρυβο για ένα profit taking από τους γρήγορους. Βέβαια γιαυτούς που «ψάχνονται» η Nvidia έχει καταγράψει ράλι άνω του 25% από τις αρχές τους έτους και 221% σε ένα χρόνο, παίζοντας με ένα P/E στο 82x! Επίσης οι τράπεζες των ΗΠΑ συνεχίζουν με φόρα.
Βέβαια, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς «κάλπασαν» καταγράφοντας νέα πολυετή υψηλά, με την Alpha Bank να ακολουθεί. Ειδικά η ΕΤΕ έφτασε μέχρι και στα 7,15 ευρώ προτού χαμηλώσει μερικώς στα 7,03 ευρώ, στοχεύοντας στα 8 ευρώ, με τη Eurobank να βλέπει καλύτερα τα 2 ευρώ και την Πειραιώς να έχει εύκολα την υπερβαση των 4 ευρώ, με φόντο τα 5 ευρώ.
Η Alpha έκλεισε με ράλι 3,03% στα 1,65 ευρώ, η Πειραιώς στο 2,8% και τα 3,75 ευρώ με την ΕΤΕ στο 2,48% και τα 7,03 ευρώ και τη Eurobank στο 2,41% και τα 1,787 ευρώ, σπάζοντας προσωρινά και τα 1,8 ευρώ.
Παράλληλα, ο τζίρος στην ΕΤΕ και την Πειραιώς ξεπέρασε τα 42 εκατ. ευρώ σωρευτικά, με την Alpha στα 20,83 εκατ. ευρώ και τη Eurobank στα 9,83 εκατ. ευρώ.
Ισχυρά κέρδη και για την Aegean στο 4,07% και τα 12,28 ευρώ, όπως και για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,9%, την Τιτάν στο 1,92% και τα 23,85 ευρώ και τα ΕΛΠΕ στο 1,51%. Ακολούθησαν μετά τις τράπεζες, η ΔΕΗ στο 0,82%, η Τέρνα Ενεργειακή στο 1,14% και ηπιότερα, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΒΙΟ, Cenergy και Optima. Την ίδια στιγμή, σε μοτίβο υποαπόδοσης βρίσκονται ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΛΑΜΔΑ με την Autohellas να κλείνει με απώλειες 1,76%.