Λαμπρές ημέρες δόξας έρχονται για το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, όπως εκτιμά η Optima που διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι «καταλύτες» υπερτερούν των όποιων κινδύνων, ενώ και τα επίπεδα αποτιμήσεων παραμένουν άκρως ελκυστικά παρά το πρόσφατο «ράλι».
Βέβαια, οι αναλυτές επισημαίνουν πως διατηρούν μια επιφυλακτικότητα, κυρίως σε κινδύνους που απορρέουν από το διεθνές μακροοικονομικό σκηνικό (χρονικός ορίζοντας και έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής), το πολιτικό τοπίο (αρκετές χώρες βαδίζουν σε έναν εκλογικό κύκλο εντός του έτους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και τις γεωπολιτικές εντάσεις (Μέση Ανατολή, πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία). «Κατά συνέπεια, θεωρούμε πως οποιαδήποτε πιθανή μεταβλητότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα δημιουργήσει επίσης μεσοπρόθεσμες αγοραστικές ευκαιρίες», αναφέρουν οι αναλυτές της Optima.
Οι ίδιοι αναμένουν την περαιτέρω εδραίωση και ισχυροποίηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (πιθανή αναβάθμιση από την Moody's), χαμηλότερα spreads (η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε κατά 120 μονάδες βάσης το 2023 σε σύγκριση με τη Bund), τη διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής (η Ελλάδα στοχεύει σε πρωτογενή πλεόνασμα της τάξεως του 2% το 2024) με μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική (αρκετά υψηλότερα από μέσο ευρωπαϊκό όρο).
Παράλληλα, αναμένουν την ένταξη - κατά το φετινή χρονιά - του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «watch list» της MSCI για αναβάθμιση σε ανεπτυγμενη αγορά το 2025 που θα ανοίξει το δρόμο για ένα περαιτέρω re-rating. Υπό αυτό το πρίσμα διατηρούν τη θετική τους στάση για τον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο καθώς και σε συγκεκριμένες «value» μετοχές.
Να σημειωθεί επίσης πως παρά το «ράλι» που καταγράφεται από τις αρχές του έτους, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς βρίσκεται μόλις στο 46% του εκτιμώμενου, για φέτος, ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον μέσο όρο της «χρυσής περιόδου» του 1998 - 2008 που έφτανε στο 63%.
Οι πέντε κορυφαίες επιλογές της Optima για το 2024 είναι:
- Τράπεζα Πειραιώς (τιμή στόχος τα 5 ευρώ)
- Eurobank (τιμή στόχος τα 2,41 ευρώ)
- Mytilineos (τιμή στόχος τα 47 ευρώ)
- ΔΕΗ (τιμή στόχος τα 17,40 ευρώ)
- Aegean (τιμή στόχος τα 14,70 ευρώ)
Σύμφωνα με την Optima, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV για το 2024 στο 0,75x, με discount 30% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναμένοντας να φτάσουν σε υψηλότερο RoaTBV, ήτοι στο 14% για φέτος, έναντι της εκτίμησης του consensus για τις ευρωπαϊκές, στο 12,9%. Ως εκ τούτου, η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το τρέχον discount είναι αδικαιολόγητο και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαπραγματεύονται μάλιστα και με premium. Με βάση τις τιμές στόχους που θέτει η Optima, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαπραγματεύονται με 1x το δείκτη P/TBV για το 2024, ευθυγραμμιζόμενες με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς τους.
- Η Eurobank διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,84x για το 2024, με discount 22% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που δε δικαιολογείται δεδομένης της ανώτερης απόδοσης της σε όρους RoaTBV.
- Η Εθνική Τράπεζα (τιμή στόχος τα 9,20 ευρώ) διαπραγματεύεται επίσης με δείκτη P/TBV στο 0,84x για το 2024, με discount 22% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο δε δικαιολογείται δεδομένης της ανώτερης απόδοσης της σε όρους RoaTBV.
- Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2024 στο 0,61x, με σημαντικό discount 43% έναντι των ευρωπαϊκών, το οποίο δεν δικαιολογείται δεδομένης της υψηλότερης απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της.
- Η Alpha Bank (τιμή στόχος τα 2,10 ευρώ) διαπραγματεύεται δείκτη P/TBV για φέτος στο 0,56x, που σηματοδοτεί ένα πολύ μεγάλο discount που αγγίζει το 47% σε σύγκριση με τις ομότιμες ευρωπαϊκές τράπεζες.