Πάουελ και ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street μετά την εβδομάδα των ρεκόρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ και ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street μετά την εβδομάδα των ρεκόρ
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η επενδυτική κοινότητα ζυγίζει τις ενδείξεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφορικά με τις μειώσεις των επιτοκίων, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενέτεινε την πίεση στις μετοχές της Wall Street.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 38.380 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 274 μονάδων ή 0,71%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.942 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,32%. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,20% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα επίπεδα των 15.597 μονάδων.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, απώλειες 3,5% σημείωσε η μετοχή της McDonald’s, καθώς η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα τριμήνου στη «σκιά» των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ενώ πτώση 3,7% σημείωσε και η μετοχή της Tesla, στον απόηχο της ανακοίνωσης της γερμανικής SAP πως διακόπτει την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων για τον εταιρικό της στόλο από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εξαιτίας μη έγκαιρων παραδόσεων και διακυμάνσεων των τιμών.

Απώλειες 1,3% σημείωσε και η μετοχή της Boeing, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ 9 εξακολουθεί να σκιάζει τον κολοσσό στον κλάδο της αεροναυπηγικής.

Στον αντίποδα, ράλι άνω του 12% κατέγραψε η μετοχή της Estee Lauder, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας, που θα επηρεάσουν το 3-5% του συνολικού εργατικού της δυναμικού.

Την Δευτέρα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στο 4,166%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως οι τιμές του πληθωρισμού ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για περισσότερο από το αναμενόμενο. Η απόδοση αναφοράς διαπραγματεύτηκε περίπου 3,81% την περασμένη εβδομάδα.

Στο πεδίο της Fed και της επιτοκιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει τους προσεχείς μήνες, η αγορά υποδέχθηκε με παγωμάρα την βεβαιότητα που εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πως οι πρώτες μειώσεις στα επιτόκια θα λάβουν χώρα «σίγουρα μετά τον προσεχή Μάρτιο. «Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πολύ καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι πραγματικός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός» επισήμανε ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes του CBS και η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι», ανέφερε. «Αλλά το συνετό που πρέπει να κάνουμε είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο» πρόσθεσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι αμερικανικοί δείκτες υποδέχθηκαν με διαδοχικά ρεκόρ τα ισχυρά αποτελέσματα δ' τριμήνου από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Μάκρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών ανέβηκε τον Ιανουάριο o δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management.

Ο δείκτης ISM ανέβηκε στο 53,5 από 50,5 τον Δεκέμβριο, που αποτέλεσε τότε χαμηλό επτά μηνών. Δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε η Wall Street Journal είχαν προβλέψει πως ο δείκτης θα κινηθεί στο 52,0.

Επισημαίνεται ότι οι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάτω συρρίκνωση. Για όλο το 2023, ο δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στο 50 και στο 55.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή της Caterpillar μετά την αύξηση των κερδών στο δ' τρίμηνο

Κέρδη για το πετρέλαιο με ώθηση από την «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή

Η Estee Lauder θα περικόψει ως 5% των θέσεων εργασίας της - Διψήφιο «άλμα» για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider