Συνεχίζει το σερί το πετρέλαιο - Η άρνηση Νετανιάχου δίνει χώρο στο μαύρο χρυσό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει το σερί το πετρέλαιο - Η άρνηση Νετανιάχου δίνει χώρο στο μαύρο χρυσό
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου.

Εν μέσω της γεωπολιτικής ρευστότητας στη Μέση Ανατολή και την άρνηση Νετανιάχου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, οι τιμές πετρελαίου για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα παίρνουν την ανιούσα.

Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 2,36 δολάρια ή 3,2%, για να διαμορφωθεί στα 76,22 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το υψηλότερο φινάλε του συμβολαίου του πρώτου μήνα από τις 30 Ιανουαρίου.

Το brent παράδοσης Απριλίου πρόσθεσε 2,42 δολάρια ή 3,1% στα 81,63 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, διαμορφούμενο στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου.

Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 3,5% στα 2,34 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 2,7% στα 2,89 δολάρια το γαλόνι.

Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1,92 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μειωμένο κατά 2,5%, σημειώνοντας άλλη μια διακανονισμό στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το αμερικανικό αργό και το Brent σημειώνουν άνοδο 2,19% και 2,77% αντίστοιχα για την εβδομάδα, καθώς η Μέση Ανατολή ακροβατεί μεταξύ ενός νέου γύρου βίαιης κλιμάκωσης και μιας πιθανής εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει τις επαφές του με συμμάχους στη Μέση Ανατολή προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη εκκεχειρία, εξασφαλίζωντας την παύση του συνεχούς σφυροκοπήματος στη Γάζα με ανταλλαγή την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν την αντιπρόταση της Χαμάς που απαιτεί μόνιμο τερματισμό των μαχών. Χθες ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση της Χαμάς, προαναγγέλοντας ότι θα προχωρήσει προς τη νότια πόλη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο για να πετύχει την «ολοκληρωτική νίκη» στη Γάζα.

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται στην Αίγυπτο για να συνεχίσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, σκότωσαν την Τετάρτη έναν ανώτερο ηγέτη της μαχητικής οργάνωσης Kata'ib Hezbollah σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη σε απάντηση σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Το χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Τετάρτη έρχεται αφού οι ΗΠΑ έπληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούνταν από ιρανικές δυνάμεις και συμμαχικούς μαχητές.

Εκτός της γεωπολιτικής αστάθειας οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επίσης στήριξη αυτή την εβδομάδα μετά την πρόβλεψη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ότι η εγχώρια παραγωγή αργού θα αυξηθεί βραδύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα

Χρυσός: Οι ανοδικές τάσεις του δολαρίου προκάλεσαν οριακή πτώση

Χρεώσεις Τραπεζών: Τι δείχνει η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider