Sell off στη Wall Street στη «σκιά» του αμερικανικού πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sell off στη Wall Street στη «σκιά» του αμερικανικού πληθωρισμού
Ο Dow Jones γλύτωσε τα χειρότερα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί ακόμα και 700 μονάδες.

«Άγριες» απώλειες γνώρισε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Τρίτη επιβαρυμένο από την ανακοίνωση για τον αμερικάνικο πληθωρισμό, που έδειξαν μια πιο «θερμή» εικόνα από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές. Η συνεδρίαση εξ αρχής κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος με την πτώση να διευρύνεται στο πέρασμα της ώρας, με τον Dow Jones να γλυτώνει τα χειρότερα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί ακόμα και 700 μονάδες.

Όσον αφορά τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, την στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. Σε ετήσια κλίμακα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 3,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 2,9%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία και κατά 3,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση κατά 0,3% και 3,7% αντίστοιχα.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων, την ανιούσα πήραν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,269%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε στο 4,601%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones έκανε «βουτιά» 524 μονάδων ή 1,35% στις 38.272 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 1,33% στις 4.954 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 286 μονάδες ή 1,80% στις 15.655 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Κέρδη που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και πωλήσεις που τις ξεπέρασαν ανακοίνωσε η Coca-Cola Company για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι υψηλότερες τιμές βοήθησαν την εταιρεία αναψυκτικών να ξεπεράσει την πτώση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 49 σεντς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 10,85 δισ. δολάρια από τα 10,68 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, καταγράφοντας αύξηση 7,2%. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,97 δισ. δολάρια, ή 46 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 2,03 δισ. δολάρια, ή 47 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη αλλά και τα έσοδα της Hasbro στο δ' τρίμηνο του 2023, καθώς η μειωμένη ζήτηση αποτυπώθηκε στην σημαντική κάμψη των πωλήσεων τόσο ψηφιακών όσο και επιτραπέζιων παιχνιδιών. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας -η οποία μεταξύ άλλων διατηρεί τα δικαιώματα της Monopoly- για το δ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,29 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ετήσια μείωση της τάξης του 23%. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 1,36 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv). Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Hasbro για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων διαμορφώθηκαν στα 0,38 δολάρια/μετοχή έναντι εκτίμησης 0,66 δολαρίων/μετοχή, καθώς η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μειωμένες παραγγελίες από κολοσσούς του λιανεμπορίου όπως η Walmart και η Target.

Εμπορεύματα

Κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων υποχώρησε ο χρυσός σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Η πτώση σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, γεγονός που μετριάζει τις προοπτικές για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν επίσης κατά 1,3% στα 2.007,2 δολάρια.

Για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές του αργού πετρελαίου. Την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο χάνει συνέχεια έδαφος για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2020. Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 95 σεντς ή 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 77,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 77 σεντς ή 0,9% στα 82,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε σχεδόν 1,2% στα 2,39 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,8% στα 2,90 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1,69 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριήμερο πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο υπό το βάρος της διεθνούς διόρθωσης

Ευρωαγορές: «Βαρύ κλίμα» μετά και από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ - 1% έχασε ο Stoxx

ΟΔΔΗΧ: Επανέκδοση δύο ομολόγων την Τετάρτη με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider