Wall Street: Άνοδος μετά τα νέα μάκρο στοιχεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Άνοδος μετά τα νέα μάκρο στοιχεία
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,86% στις 38.755 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,59% στις 5.030 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στο 0,24% στις 15.896 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση: 21:58

Με μία πληθώρα από μάκρο στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα ανά χείρας βρίσκονται και πάλι οι επενδυτές στην Wall Street, προσπαθώντας να αναλύσουν ποιος είναι ο αντίκτυπος της ανθεκτικής αγοράς εργασίας στις προθέσεις της Fed σχετικά με τα επιτόκια και εάν αυτή μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να εκτροχιάσει μία οικονομία που συνεχίζει να εκπλήσσει με τις επιδόσεις της.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,86% στις 38.755 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,59% στις 5.030 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στο 0,24% στις 15.896 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες έβγαλαν αντίδραση και μάζεψαν εν μέρει τις απώλειες μετά το sell off της Τρίτης, με τον S&P 500 να πιάνει ξανά τις 5.000 μονάδες.

«Η ανθεκτική ανάπτυξη ενισχύει τον πληθωρισμό, ο οποίος θα πρέπει επίσης να ασκήσει ανοδική πίεση στα επιτόκια. Ωστόσο, η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα υποστηρίζει επίσης τα κέρδη. Και κοιτάζοντας το μέλλον, η αγορά συναλλάσσεται περισσότερο με βάση την οικονομική ανάπτυξη και τις προβλέψεις κερδών παρά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Dylan Kremer, επικεφαλής επενδύσεων στην Certuity.

Στο ταμπλό η μετοχή της Cisco υποχωρεί πάνω από 1,5% παρά το γεγονός πως ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε περισσότερες από 4.000 περικοπές θέσεων εργασίας, νούμερο που αντιστοιχεί σε μείωση 5% στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της. Από το νέο έτος, 144 εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει σχεδόν 35.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τον ιστότοπο Layoffs.fyi. Η Cisco ανέφερε επίσης ισχυρά αποτελέσματα για το δεύτερο τριμήνο το απόγευμα της Τετάρτης.

Η μετοχή της Τripadvisor πραγματοποιεί άλμα +9% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που κέρδισαν τις προβλέψεις, ενώ η μετοχή της Coinbase ενισχύεται επίσης πάνω από 3% μετά την αναβάθμιση της πλατφόρμας συναλλαγής κρυπτονομισμάτων σε neutral από underweight από την JPMorgan. Την Τετάρτη το bitcoin έπιασε υψηλά πλέον των δύο ετών με την συνολικά αξία κεφαλαιοποίησης του να «εκτοξεύεται» άνω του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

H μετοχή της αμερικανικής εταιρείας software Twilio υποχωρεί πάνω από 14% μετά την ανακοίνωση χαμηλότερου από το αναμενόμενο guidance εσόδων για το τρέχον τρίμηνο. Επίσης ανέφερε πως οι συνολικά ενεργοί χρήστες για το τέταρτο τρίμηνο ήταν λιγότεροι από τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Μάκρο

Σε χαμηλό ενός μήνα υποχώρησαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 212.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας τους αναλυτές που τις τοποθετούσαν στις 220.000.

Μεγάλη συρρίκνωση κατέγραψε η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σε ένα ενδεχομένως πρώιμο σήμα κινδύνου για την οικονομία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, μετά το αναθεωρημένο μέγεθος του Δεκεμβρίου που έδειξε άνοδο 0,4%. Η μείωση του Ιανουαρίου ήταν αναμενόμενη: οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν πτώση 0,3%, η οποία εν μέρει αντισταθμίζει τις εποχιακές στρεβλώσεις που πιθανότατα ώθησαν το μέγεθος του Δεκεμβρίου.

Υψηλότερα κινήθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η Freddie Mac την Πέμπτη, το μέσο επιτόκιο ενός 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου διαμορφώθηκε στο 6,77% από 6,64% μια εβδομάδα νωρίτερα. Πριν από έναν χρόνο, το μέσο επιτόκιο ενός 30ετούς στεγαστικού ήταν 6,32%. Το μέσο επιτόκιο ενός 15ετούς στεγαστικού δανείου αυξήθηκε στο 6,12% από 5,9% πριν από μια εβδομάδα. Πριν από έναν χρόνο βρισκόταν στο 5,51%.

Άλμα σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ σε μια εξέλιξη που σίγουρα θα προβληματίσει τους αξιωματούχους της Fed καθώς προσπαθούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών στις εισαγωγές αυξήθηκε κατά 0,8% από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου πάντως αναθεωρήθηκαν καθοδικά, σε μείωση 0,7% από την αρχική εκτίμηση ότι είχαν μείνει αμετάβλητες. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν οι τιμές να μείνουν αμετάβλητες τον Ιανουάριο.

Επιχειρηματικά νέα

Επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ την επόμενη διετία σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στη Γερμανία σχεδιάζει η Microsoft, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, σε εκδήλωση που έγινε παρουσία του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Τα κεφάλαια αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη άμεση επένδυση της Microsoft στη Γερμανία και θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και γύρω από τη Φρανκφούρτη.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Morgan Stanley πρόκειται να απολυθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Οι περικοπές θα επηρεάσουν λιγότερο από το 1% των εργαζομένων στη μονάδα διαχείρισης πλούτου, η οποία απασχολεί περίπου 40.000 εργαζομένους. Πρόκειται για την πρώτη μείωση θέσεων εργασίας που αποφασίζεται υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Ted Pick, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της Morgan Stanley τον Ιανουάριο.

Να συγκεντρώσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε ίδια κεφάλαια στην προσπάθειά της να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση κατασκευής ημιαγωγών στην Ιρλανδία θα προσπαθήσει η Intel Corp. Ο κολοσσός της τεχνολογίας, έχει ξεκινήσει συνεργασία με σύμβουλο με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον πιθανών επενδυτών.

H Crocs Inc ανακοίνωσε πως θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της το 2024, ενώ επίσης παρουσίασε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία αναμένει κέρδος 2,15 έως 2,25 δολάρια ανά μετοχή το 2024, πάνω από την πρόβλεψη του FactSet που βλέπει 2,05 δολάρια ανά μετοχή, με αύξηση εσόδων από 3% έως 5%. Όσο για τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 253,59 εκατ. δολάρια ή 4,16 δολάρια ανά μετοχή. Η μετοχή ενισχύεται πάνω από 10%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Μείωσε τις προοπτικές κέρδους για την τρέχουσα χρονιά η Deere & Co, αν και ανέφερε οικονομικά κέρδη πρώτου τριμήνου που ήταν πολύ πάνω από τις προβλέψεις. Τα καθαρά κέρδη του μεγαλύτερου παραγωγού αγροτικών μηχανημάτων στον κόσμο για το τρίμηνο έως τις 28 Ιανουαρίου μειώθηκαν σε 1,75 δισ. δολάρια ή 6,23 δολάρια ανά μετοχή, από 1,96 δισ. δολάρια ή 6,55 δολάρια ανά μετοχή. H μετοχή της υποχωρεί πάνω από 5% στην Wall Street.

Εμπορεύματα

Σε ράλι σχεδόν 2% επιδόθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και την αποδυνάμωση του δολαρίου, ωστόσο, οι traders δεν παραμερίζουν το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης για «μαύρο χρυσό» όπως αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Αναλυτικότερα, το Brent παράδοσης Απριλίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ενισχύθηκε 1,5%, στα 82,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου κατέγραψε κέρδη 1,8% στα 78,03 δολάρια. Ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι των διεθνώς ανταγωνιστικών του νομισμάτων υποχώρησε περίπου 0,3% και ένα ασθενέστερο δολάριο συνήθως αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού την Πέμπτη, μετά τα μάκρο των ΗΠΑ που έριξαν το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω των εικασιών για το πότε θα λάβει χώρα η μείωση των επιτοκίων από πλευράς Fed. Eιδικότερα, ο χρυσός spot ενισχύθηκε 0,6% στα 2.004,05 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά futures κέρδισαν 0,5% στα 2.014,90 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο ενισχύθηκε 1,9% στα 952,49 δολάρια η ουγγιά, ενώ η spot πλατίνα σκαρφάλωσε 0,9% στα 897,36 δολάρια και το ασήμι έκανε άλμα 2,4% στα 22,91 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider