Υψηλή μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο - Μάζεψαν στις δημοπρασίες οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υψηλή μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο - Μάζεψαν στις δημοπρασίες οι τράπεζες
Νευρικότητα λόγω της λήξης συμβολαίων δεικτών στο ΧΑ. Πάνω κάτω οι τράπεζες. Επιθετικό μάζεμα στις δημοπρασίες.

Υψηλή μεταβλητότητα και νευρικότητα κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τη λήξη των συμβολαίων των δεικτών να δημιουργεί περαιτέρω θόρυβο, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στη σποτ αγορά.

Παράλληλα, μόνο με τη μετοχή της Coca Cola και κάποιες ακόμη η αγορά δε μπορεί να ανέβει σε υψηλότερα σκαλοπάτια, αυτό είναι το μόνο βέβαιο καθώς απαιτείται ισχυρή αντίδραση τόσο από τις τράπεζες, όπως και από τη ΔΕΗ, τη Mytilineos αλλά και άλλες. Στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφεται ένα πολύ επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους ενώ ο μεγαλύτερος θόρυβος δημιουργήθηκε σήμερα από τα desk στα παράγωγα.

Οι τράπεζες ξανά υπό πίεση και κυρίως οι Eurobank και η Alpha Bank με την Εθνική να έπεται, ενώ η Πειραιώς μπορεί να χτύπησε τα 4 ευρώ αλλά φρόντισαν άμεσα οι traders και οι market makers να την προσγειώσουν χαμηλότερα.

Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο πως ξένοι θεσμικοί, funds και ειδικοί επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν έστω και σε έναν ήπιο βαθμό, σε πρώτη βάση, στο Χρηματιστήριο, κάτι που αποτυπώνεται σε placements, IPOs, ομολογιακά αλλά και στα πακέτα που περνάνε. Προφανώς λοιπόν κόντρα σε κάποιους διστακτικούς της αγοράς που βλέπουν διορθώσεις κτλ, οι ξένοι βλέπουν πως βρισκόμαστε την αρχή ενός μεγάλου ανοδικού καναλιού.

Οι ελληνικές μετοχές, όπως και οι μετοχές της Ιαπωνίας, αποτελούν δύο τοπικά stories που ξεχωρίζουν διεθνώς, με τον Nikkei να απογειώνεται από ρεκόρ σε ρεκόρ και το ΧΑ να αφομοιώνει τα τρέχοντα επίπεδα και να προσπαθεί να βγάλει νέες ισχυρές δυνάμεις για να αρχίζει να βλέπει τα επίπεδα προ δεκαετίας, όταν η οικονομία κατέρρεε, όπως και η ίδια η αγορά. Η βίαιη πτώση του 2015 δημιούργησε αρκετά «κούφια» σημεία.

Αυτό συνεπάγεται πως όσο εύκολα κατέρρεαν οι τράπεζες τότε, άλλο τόσο εύκολα μπορούν να αναρριχηθούν και να καλύψουν άνετα και με δύναμη αυτά τα σημεία της περιόδου των capital controls με τα αλλεπάλληλα limit down και την περαιτέρω πτώση που ακολούθησε με τις ΑΜΚ και τα reverse split. Πρώτος στόχος του ΓΔ είναι οι 1.500 μονάδες, ενώ μέσα από μικροδιορθώσεις που θα προκύψουν στο δρόμο προς τα υψηλότερα, η αγορά μπορεί να δει φέτος και το 2 μπροστά!

Η ανάπτυξη της οικονομίας που ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη, η ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορία των εισηγμένων και των τραπεζών, τα υψηλά μερίσματα, και η ένταξη σε watch list από την MSCI για αναβάθμιση του ΧΑ, αποτελούν τους βασικούς καταλύτες που θα στείλουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ.

Βέβαια, ένα εκ των βασικών ζητημάτων του ΧΑ είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των νέων αλλά και των παλαιότερων επενδυτών και να χτίσει ένα ισχυρό όνομα εξαλείφοντας τους όποιους φόβους υπάρχουν στη βάση των όσων συνέβησαν παλαιότερα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει να απέχει σε όσα διάφορα περίεργα γίνονται στο ταμπλό και δη στις τραπεζικές μετοχές με τις «μαρκετιές» των τελευταίων ημερών και τις επιθετικές αγορές των ξένων στις δημοπρασίες (από το -1% στο -0,53% ο ΔΤΡ), όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) σημειώνει πως «σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι Αγορες, ενώ η τελευταια μέτρηση πληθωρισμού των ΗΠΑ έπεσε σαν σκωτσέζικο ντους, κατακρημνιζοντας προσωρινά τον S&P από τα ιστορικά υψηλά του. Το ριπόρτ «διέλυσε» την πιθανότητα για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο στο 10% και προσέδωσε αξιοπιστία στις οποίες προειδοποιησεις της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι "sticky" και τα επιτοκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Εν τω μεταξύ η Αγορά Εργασίας στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη είναι σφιχτή και το ΑΕΠ καλό. Η αποτίμηση του τεχνολογικού κλάδου είναι στο ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποιησης της αμερικάνικης Κεφαλαιαγοράς, κάτι που δεν θα το λέγαμε και... ισορροπημένο».

Να σημειωθεί πως άνοδος σημειώθηκε στο κόστος χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, πιθανώς άλλο ένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιβραδυνθεί προς τον στόχο του 2% της Fed τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. O ρυθμός αύξησης 0,3% στον δείκτη τιμών παραγωγού τον περασμένο μήνα ήταν μεγαλύτερος από την πρόβλεψη 0,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ωστόσο, η αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής τους τελευταίους 12 μήνες υποχώρησε στο 0,9% από 1%.

«Το ΧΑ αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων.

Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια - κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών - και της παγκοσμιοποίησης των Αγορών, οι Έλληνες Επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, secular τάσης. Μάλιστα, το ΧΑ μπορεί να παραμείνει ένα από τα «γκανιάν» της χρονιάς μεταξύ των Ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοση του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,13% με το πρόσημο και το κρίσιμο επίπεδο των 1.405,32 μονάδες να ανακτάται στις δημοπρασίες. Ο τζίρος χαμήλωσε πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, με τον FTSE 25 στις 3.414,72 μονάδες και τον τραπεζικό στο -0,53% στις 1.226,08 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,31%, ο FTSE 25 0,20% και ο τραπεζικός 0,08%.

Στις τράπεζες, επιθετικές αγορές και μάζεμα της προσφοράς στις δημοπρασίες, με την Πειραιώς να υποχωρεί οριακά κατά 0,15% στα 3,95 ευρώ, βλέποντας μέχρι και τα 4 ευρώ. Η ΕΤΕ στο -0,14% και στα 7,16 ευρώ, η Eurobank στο -0,52% και τα 1,90 ευρώ και η Alpha Bank στο -1,43% και τα 1,683 ευρώ. Με discount έκλεισαν τα συμβόλαια σε ΕΤΕ, ΠΕΙΡ στα 7,15 και 3,93 ευρώ αντίστοιχα.

Από την άλλη, νέα άνοδος 1,31% για την ΕΕΕ στα 28,71 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 1,95% και τα 27,20 ευρώ. Κέρδη 1,68% για τον ΟΠΑ στα 16,31 ευρώ.

Άνοδος 0,99% για τη Cenergy στα 7,17 ευρώ και 0,86% για τη Lamda. Κατά 0,82% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ στα 13,46 ευρώ. Νέες απώλειες για ΔΕΗ (-1,26%) και Μυτιληναίο (-0,11%) όπως και για το ΔΑΑ. Κατοχύρωση κερδών σε Aegean, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, με υψηλή μεταβλητότητα και απώλειες 2,38% για την Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ξεχασμένος πρωταθλητής» ο ΟΤΕ για Ambrosia Capital

Αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank η Jefferies - Τι βλέπει για το Q4

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider