Τελ. ενημέρωση 14:15
Απώλειες με το καλημέρα καταγράφηκαν στις τράπεζες στο Χρηματιστήριο, με το επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς να βρίσκεται μόνιμα στο κάδρο των επενδυτών.
Με επίμονο πωλητή και επιθετικές ρευστοποιήσεις ξεκίνησε τη συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας φτάνοντας μέχρι και στα 7,074 ευρώ, προτού αρχίζει να μαζεύει κάπως ανακτώντας το επίπεδο των 7,14 ευρώ, και όλα αυτά από τα 7,23 ευρώ που έκλεισε χθες. Κλιμακώθηκαν σταδιακά και οι πιέσεις σε Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Να σημειωθεί πως αντίστοιχες πιέσεις εκφράστηκαν και χθες στην ΕΤΕ.
Ήπια ανοδικά συνεχίζουν ΕΕΕ, ΔΑΑ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να παραμένει με θετικό πρόσημο, όπως και η Jumbo, ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛΠΕ. Βαριές απώλειες για ΕΛΧΑ, Intracom και Μυτιληναίο, με τον τελευταίο να υποχωρεί κατά 1,45% στα 36,60 ευρώ. Απώλειες 1,33% για τη ΔΕΗ στα 11,89 ευρώ.
Ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,57% στις 1.416,39 μονάδες με τον FTSE 25 στο -0,75% και τον τραπεζικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 1,38% στις 1.224,60 μονάδες.
Η Alpha Bank υποχωρεί πλέον κατά 1,56% στα 1,7005 ευρώ, η Eurobank κατά -1,67% η Πειραιώς κατά -0,90% στα 3,944 ευρώ και η ΕΤΕ κατά -1,24% στα 7,14 ευρώ.
Αύριο, ο ΟΤΕ πριν το άνοιγμα της αγοράς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά του όπως και το πλάνο επιβράβευσης των μετόχων του, ενώ ο Τιτάν έδωσε χθες σήμα για τα επίπεδα κερδοφορίας του και το πως θα κλείσει το 2023. Όπως προκύπτει από τα τρέχοντα μη ελεγμένα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, οι πωλήσεις για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.540 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη (EBITDA) αναμένεται να υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 331 εκατ. ευρώ το 2022), χάρη στην ισχυρή ζήτηση σε όλα τα κύρια προϊόντα, σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, τα οφέλη από την αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα -ως αποτέλεσμα των επενδύσεων- και τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης οι αγοραστές κινητοποιήθηκαν ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα την αποτίμηση του ομίλου, με το ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους να ξεπερνά το 20%, ενώ από την Optima ο πήχης μπαίνει πλέον στα 33,90 ευρώ βλέποντας ακόμη καλύτερες προοπτικές για φέτος.
Από την άλλη, το rotation φέρνει και νέους κρυμμένους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο καθώς μετά από ένα έτος ισχυρών πιέσεων για την Τέρνα Ενεργειακή, με τον ευρύτερο κλάδο να πιέζεται παγκοσμίως λόγω των υψηλών επιτοκίων και της νευρικότητας γύρω από το πλαίσιο πράσινης μετάβασης, η μετοχή της εισηγμένης αρχίζει να βγάζει αντίδραση, ενώ και η φήμες για κυοφορούμενο ντιλ εκτόξευσαν τη μετοχή, με τζίρο που ξεπέρασε τα 9,3 εκατ. ευρώ.
Πέραν των blue chips το ενδιαφέρον στρέφεται και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την Intralot να ξεχωρίζει και λόγω του ομολιακού και του outlook που έδωσε, ενώ στο επίκεντρο βρισκεται σταθερά ο κλάδος της πληροφορικής.
Παράλληλα, όλα κινούνται στους ρυθμούς του placement της Πειραιώς με το Μ. Μαξίμου να αποφασίζει αν τελικά θα δοθεί το 22% ή το 27% και σε τι εύρος τιμής. Η διοίκηση της τράπεζας και φυσικά οι ανάδοχοι θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με την ΕΤΕ να ακολουθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση ενώ αρχικώς έβλεπε καλύτερα την πώληση του 22% με το υπόλοιπο 5% να μεταφέρεται προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα και σε υψηλότερες τιμές, πλέον φαίνεται να κλειδώνει προς την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ απο την Πειραιώς.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ φλερτάρει εντόνως με την έξοδό του από το άνω μέρος του ανοδικού καναλιού των 1.425-1.430 μονάδων, που αναμένεται να οδηγήσει προς τις 1.445 με 1.500 μονάδες σε πρώτο βαθμό.
Στα διεθνή big day για τη Wall Street, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της NVIDIA, αλλά και της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed.
Η NVIDIA επανήλθε στην 5η θέση σε μέγεθος εταιρεία στις ΗΠΑ έχοντας κάνει μια βόλτα από την 4η και και 3η θέση, με η χθεσινή υποχώρηση κατά 4,35% να είναι η μεγαλύτερο από τον περασμένο Οκτώβριο, μπροστά από μια πολύ ακόμη σημαντική ανακοίνωση μεγεθών σήμερα. Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει ο κολοσσός των chips αναμένεται να φέρουν πυροτεχνήματα σε όλες τις αγορές προς κάθε κατεύθυνση.