Στάση για ανάσες με κατοχύρωση κερδών από μια μικρή μερίδα βραχυπρόθεσμων επενδυτών υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά το τριήμερο ανοδικό σερί.
Η αγορά όπως και στις προηγούμενες συνεδρίασεις ξεκίνησε με επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες και κυρίως προς τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που έφτασε μέχρι και στα 7,074 ευρώ, προτού αρχίζει να μαζεύει ανακτώντας αρχικώς τα 7,10 και εν συνεχεία περιορίσει και άλλο τις απώλειες κλείνοντας σταθερά στα 7,23 ευρώ. Να σημειωθεί πως η μετοχή άνοιξε με πτωτικό gap. Σταδιακά, υπήρξε κλιμάκωση των πιέσεων και προς τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, με την προσφορά να μαζεύεται εκ νέου και τον τραπεζικό δείκτη να δίνει σήμα αντίδρασης με πρώτο στόχο τις 1.280 μονάδες.
Βέβαια, για ακόμη μια φορά οι δημοπρασίες απογοητεύτησαν τους profit takers και τους λιγοστούς που προσπαθούν απεγνωσμένα να κλείσουν τις short θέσεις τους στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ από το πτωτικό gap που άνοιξε να κλείνει σε υψηλό ημέρας. Γιατί υπάρχουν και αυτοί... σε ένα ισχυρό bull run, όπως αυτό του ΧΑ.
Πέραν αυτών, αρκετοί επενδυτές αρχίζουν να εμφανίζουν τάσεις υψοφοβίας και προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, κατοχυρώνουν μέρος αυτών, παραβλέποντας πως ο ΓΔ σήμερα κράτησε τις 1.415 μονάδες. Βέβαια, μια «τρύπα στο νερό» κάνουν μιας και στις επόμενες συνεδριάσεις που η αγορά συνεχίζει την ανιούσα εισέρχονται και κυνηγούν, κύκλος που επαναλαμβάνεται συχνά - πυκνά. Το insider.gr έχει επισημάνει πολλάκις πως δεν έχει φτάσει η ώρα της διόρθωσης και οι επενδυτές δε θα πρέπει να κατακλίζονται από αίσθημα φόβου στην πρώτη ενδοσυνεδριακή διόρθωση της αγοράς, μιας και οι traders θέλουν να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα ώστε να αγοράσουν ξένοι παίκτες φθηνότερα αλλά και να επιβιβαστούν και άλλοι στο «τρένο της ανόδου» που μόλις έχει ξεκινήσει για τους long term.
Από την άλλη, όλα κινούνται στους ρυθμούς του placement της Πειραιώς με το Μ. Μαξίμου να αποφασίζει αν τελικά θα δοθεί το 22% ή το 27% και σε τι εύρος τιμής. Η διοίκηση της τράπεζας και φυσικά οι ανάδοχοι θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με την ΕΤΕ να ακολουθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση ενώ αρχικώς έβλεπε καλύτερα την πώληση του 20% με το υπόλοιπο 7% να μεταφέρεται προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα και σε υψηλότερες τιμές, πλέον φαίνεται να κλειδώνει προς την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ απο την Πειραιώς (20%+7% εάν υπάρξει πολύ ισχυρή ζήτηση).
Παράλληλα, τα αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει αύριο πριν το άνοιγμα της αγοράς τα αποτελέσματά του όπως και το πλάνο επιβράβευσης των μετόχων του, ενώ ο Τιτάν έδωσε χθες σήμα για τα επίπεδα κερδοφορίας του και το πως θα κλείσει το 2023. Όπως προκύπτει από τα τρέχοντα μη ελεγμένα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, οι πωλήσεις για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.540 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη (EBITDA) αναμένεται να υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 331 εκατ. ευρώ το 2022), χάρη στην ισχυρή ζήτηση σε όλα τα κύρια προϊόντα, σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, τα οφέλη από την αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα -ως αποτέλεσμα των επενδύσεων- και τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης οι αγοραστές κινητοποιήθηκαν ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα την αποτίμηση του ομίλου, με το ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους να ξεπερνά το 20%, ενώ από την Optima ο πήχης μπαίνει πλέον στα 33,90 ευρώ βλέποντας ακόμη καλύτερες προοπτικές για φέτος.
Από την άλλη, το rotation φέρνει και νέους κρυμμένους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο καθώς μετά από ένα έτος ισχυρών πιέσεων για την Τέρνα Ενεργειακή, με τον ευρύτερο κλάδο να πιέζεται παγκοσμίως λόγω των υψηλών επιτοκίων και της νευρικότητας γύρω από το πλαίσιο πράσινης μετάβασης, η μετοχή της εισηγμένης αρχίζει να βγάζει αντίδραση, ενώ και η φήμες για κυοφορούμενο ντιλ οδηγούν τη μετοχή υψηλότερα, με υψηλούς για τα δεδομένα της τζίρους. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται όπως προείπαμε η Τιτάν, ενώ θα ακολουθήσουν Lamda, ElvalHalcor, με σταθερή αξία τη ΔΕΗ.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες 0,29% στις 1.420,28 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 120,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,41% στις 3.450,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από τις 1.222,61 μονάδες επανήλθε πάνω από τις 1.234 μονάδες.
Στις τράπεζες, όπως αναφέραμε υπήρξαν και σήμερα ενδοσυνεδριακές διορθωτικές κινήσεις με την ΕΤΕ να παραμένει σταθερή στα 7,23 ευρώ παρότι βρέθηκε και στα 7,074 ευρώ, με τη Eurobank στο -1,3% και τα 1,892 ευρώ, την Alpha Bank στο -0,9% και τα 1,712 ευρώ. Ήπιες απώλεις και για την Πειραιώς στο -0,3% και τα 3,968 ευρώ.
Πακέτα σε Eurobank που ξεπέρασαν τα 26,5 εκατ. ευρώ στα 1,90 ευρώ και 1,89 ευρώ, ενώ πάνω από 7 εκατ. ευρώ ήταν για την ΕΤΕ και άνω των 2 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.
Κέρδη 1,25% για τη ΜΟΗ στα 27,60 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο 0,63% και τα 8 ευρώ και την ΕΕΕ στο 0,49% και 29 ευρώ πλέον. Κέρδη 1,05% για το ΔΑΑ, και 0,5% για τη Jumbo στα 27,90 ευρώ.
Ήπια ανοδικά συνέχισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,69%), Τέρνα Ενεργειακή (0,12%), Aegean (0,32%).
Από την άλλη το πτωτικό σερί συνεχίστηκε στη Μυτιληναίος που έκλεισε στο -1,13% και τα 36,72 ευρώ, με τη ΔΕΗ επίσης κάτω από τα 12 ευρώ στο -1,24% (11,90 ευρώ) και τον ΟΤΕ να διορθώνει κατά 1,84% στα 13,90 ευρώ. Απώλειες άνω του 2,6% για την ΕΛΧΑ και ένω του 3,5% για την Intracom.
Με αρνητικό πρόσημο Lamda, Ελλάκτωρ, Cenergy, Βιοχάλκο και Optima.
Στα διεθνή big day για τη Wall Street, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της NVIDIA, αλλά και της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed.
Η NVIDIA επανήλθε στην 5η θέση (σε μέγεθος εταιρεία) στις ΗΠΑ έχοντας κάνει μια βόλτα από την 4η και και 3η θέση, με η χθεσινή υποχώρηση κατά 4,35% να είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Οκτώβριο, μπροστά από μια πολύ σημαντική ανακοίνωση μεγεθών. Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει ο κολοσσός των chips αναμένεται να προκαλέσουν πυροτεχνήματα σε όλες τις αγορές προς κάθε κατεύθυνση. Τα options και μόνο σηματοδοτούν μια μεταβολή σχεδόν 200 δισ. δολαρίων για την κεφαλαιοποίηση της NVIDIA, με τα βραχυπρόθεσμα calls και τα puts να δείχνουν προς μια κίνηση της τάξεως του 10,6% προς πάσα κατεύθυνση.