Καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός: 4ο σερί ιστορικό υψηλό - «Κοιτά» τα 2.150 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός: 4ο σερί ιστορικό υψηλό - «Κοιτά» τα 2.150 δολάρια
Ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ στο 4ο διαδοχικό ιστορικό υψηλό του, ενώ και άλλα πολύτιμα μέταλλα πέτυχαν επίσης μεγάλα κέρδη.

Ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ στο 4ο διαδοχικό ιστορικό υψηλό του, κοιτώντας στα μάτια τα 2.150 δολάρια ενώ και άλλα πολύτιμα μέταλλα πέτυχαν επίσης μεγάλα κέρδη, αφού ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια φέτος. Ο χρυσός χάνει την λάμψη του από τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ, τα οποία αυξάνουν τις αποδόσεις των ανταγωνιστικών assets όπως τα ομόλογα και ενισχύουν το δολάριο, καθιστώντας τον πιο ακριβό.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,3% στα 2.147,60 δολάρια η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην spot αγορά, οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν περίπου κατά 0,6% στα 2.139,39 δολάρια η ουγγιά, αγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών, των 2.148,99 δολ. η ουγγιά. Tο παλλάδιο «έσπασε» το «φράγμα» των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά σημειώνοντας ράλι 10,4%, φθάνοντας σε υψηλό από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ το ασήμι κέρδισε 1,2% στα 23,97 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα εκτινάχθηκε 2,4% στα 901,85 δολάρια ανά ουγγιά με τον χαλκό να ισχυροποιείται κατά 1%.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά αλλά η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της, καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των τιμών «δεν είναι διασφαλισμένη» αν και διαβεβαίωσε ότι ο τρέχον κύκλος των αυξήσεων του κόστους δανεισμού έχει ολοκληρωθεί αργότερα φέτος θα ξεκινήσουν οι περικοπές.

«Η ουδέτερη έως ελαφρά θετική κλίση του Πάουελ έχει δώσει στον χρυσό και ιδιαίτερα στο ασήμι πρόσθετη ώθηση στις ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Όλε Χάνσεν, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S. Ο χρυσός έχει αναρριχηθεί 5% τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, μια γρήγορη άνοδος που αιφνιδίασε ορισμένους στην αγορά, ιδιαίτερα αφού δεν υπήρξε καμία σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες για το πότε η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού.

Οι αγορές παρουσιάζουν πιθανότητα 65% περικοπής τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 58% στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα χαμηλότερα επιτόκια είναι συνήθως θετικά για τον χρυσό, με τον Ακάς Ντόσι, αναλυτή της Citigroup να εστιάζει πως ο κ. Πάουελ «επιβεβαίωσε πως το ψαλίδισμα θα γίνει αργότερα φέτος», ενώ ο τόνος του ήταν λιγότερο «γερακίσιος».

«Ο κύριος λόγος εδώ είναι ότι βλέπουμε την αγορά να πιστεύει όλο και περισσότερο ότι μια μείωση των επιτοκίων της Fed είναι πιο κοντά παρά πιο μακριά, τονίζει ο Μπαρτ Μελέκ, επικεφαλής στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities. «Οι αγορές πρέπει να πειστούν περαιτέρω για να κινηθεί ο χρυσός υψηλότερα, αλλά τελικά το δεύτερο τρίμηνο πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει πάνω από τα 2.300 δολάρια», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασκ: Δεν θα χρηματοδοτήσω κανέναν υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ

Δεν «τρίτωσε» το... κακό στις ευρωαγορές

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης τον 21ο αιώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider