Διεθνείς αγορές: Ερμηνεύοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες – Το συντονισμένο ράλι, τι θα κρίνει την συνέχεια 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διεθνείς αγορές: Ερμηνεύοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες – Το συντονισμένο ράλι, τι θα κρίνει την συνέχεια 
Η αλλαγή τόνου των κεντρικών τραπεζιτών και ο αντίκτυπος στις αγορές. Αλλεπάλληλα ρεκόρ για μετοχές, bitcoin και χρυσό αυτή την εβδομάδα, με διαλείμματα από ήπιες διορθώσεις.

Εβδομάδα αλλεπάλληλων ρεκόρ ήταν αυτή που μας πέρασε, με διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, από μετοχές και κρυπτονομίσματα έως χρυσό, να κινούνται σε αχαρτογράφητα εδάφη. Ήταν όμως και εβδομάδα απολογισμού και αποτίμησης όλων όσων ειπώθηκαν από τα χείλη των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών αλλά και όσων ανακοινώθηκαν, με τις αγορές να προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν το βαθμό εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να ανοίξει ο δρόμος των επιτοκιακών μειώσεων. Γι΄αυτό και η άνοδος ήταν σε «δόσεις» ανάμεσα σε μικρές "ανάσες" ή ήπιες διορθώσεις.

Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι ούτε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε και της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδειξαν να ενοχλούνται από τις αυξανόμενες τιμές ενεργητικού, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι λειτουργούν ως τροχοπέδη στο στόχο των κεντρικών τραπεζών να διατηρούν αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. «Ο Πάουελ δεν παρέκκλινε από τη θέση του και άφησε να εννοηθούν αυτά που αναζητούσε η αγορά, δηλαδή ότι η Fed θα ακολουθήσει μία συγκρατημένη προσέγγιση στις επιτοκιακές μειώσεις. Το γεγονός ότι δεν ακούστηκε πιο επιθετικός και δεν άλλαξε τόνο, ήταν θετικό σημάδι", αναφέρει η Μάντι Σου, ειδική στην αγορά παραγώγων της Cboe Global Markets.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Ευρωζώνη, με την Λαγκάρντ να εμφανίζεται πιο «περιστέρι» και κάποιους αξιωματούχους της ΕΚΤ να βάζουν ξανά στο τραπέζι, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση, τη μείωση των επιτοκίων ακόμη και τον Απρίλιο, με αξιοσημείωτη αλλαγή τόνου και από τα «γεράκια». «Οι κεντρικοί τραπεζίτες επανακτούν την εμπιστοσύνη στα μοντέλα και στις προβλέψεις τους και αυτό τους φέρνει πιο κοντά στην πρώτη μείωση», αναφέρει ο Φρεντερίκ Ντικροζέ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στη Pictet Wealth Management.

Παρότι οι μετοχές στη Wall Street έκλεισαν την εβδομάδα με πτώση, με τον Dow Jones να παρουσιάζει την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο και με το δείκτη S&P 500 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση της Παρασκευής με μικρές απώλειες, η υποχώρηση αυτή ήρθε μετά από μία παρατεταμένη άνοδο 16 εβδομάδων στη διάρκεια των τελευταίων 18 - ένα ανοδικό σερί που είχε να επαναληφθεί εδώ και πέντε δεκαετίες.

Η ξέφρενη άνοδος των μετοχών τεχνολογίας με όχημα την ακατάσχετη ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη ώθησαν τον Nasdaq και τον S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά, με την κεφαλαιοποίηση της Nvidia να ξεπερνά το φράγμα των 2 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στα χρονικά της. Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά το επίπεδο των 500 μονάδων, με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Μιλάνου και της Μαδρίτης να καταρρίπτουν ιστορικά υψηλά. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 διαπέρασε ανοδικά το φράγμα των 40.000 μονάδων τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, το bitcoin κατέρριψε την Παρασκευή νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 70.000 δολάρια, καταγράφοντας από τις αρχές του έτους έως σήμερα κέρδη περίπου 70%, ενώ ο χρυσός άγγιξε και αυτός νέο ιστορικό υψηλό στα 2.170,99 δολάρια η ουγκιά σημειώνοντας κέρδη άνω του 4% στην εβδομάδα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που αυτές οι δύο κατηγορίες ενεργητικού φθάνουν ταυτόχρονα σε επίπεδα ρεκόρ, δεδομένου ότι ο χρυσός παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Τώρα όμως και τα δύο ενεργητικά καθοδηγούνται από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Απλώς, το παράδοξο είναι ότι συνυπάρχει η διάθεση για ρίσκο από μεγάλη μερίδα επενδυτών αλλά και η αποστροφή στο ρίσκο από κάποια άλλη. Βέβαια, για κάποιους υποστηρικτές του, το bitcoin θεωρείται «ψηφιακός χρυσός», λόγω της περιορισμένης προσφοράς του.

Όσο για το ευρώ, γνώρισε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έναντι του δολαρίου, φθάνοντας την Παρασκευή το 1,0950, αν και ο Έρικ Νέλσον, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo Bank, θεωρεί ότι θα δυσκολευθεί να ανέβει πάνω από το 1,10.

Εν τω μεταξύ, οι πιστωτικές αγορές κινούνται σαν να έχει επιστρέψει το εύκολο χρήμα, με τις αποδόσεις των ομολόγων στην αξιολόγηση junk (υψηλού ρίσκου) και τις αντίστοιχες των ομολόγων investment grade να συγκλίνουν. Σταθερή αποκλιμάκωση των αποδόσεων είχαμε και στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να υποχωρεί από το 2,39% στο 2,26% και του αντίστοιχου ελληνικού στο 3,20% από 3,38% στην αρχή της εβδομάδας.

Κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street συζητούν εάν το σημερινό ράλι στην τεχνολογία είναι υπερβολικό, όπως είχε συμβεί με την έκρηξη του dot-com τη δεκαετία του 1990. Για τους σκεπτικιστές, ο συγκεντρωτισμός στις μεγαλύτερες εταιρείες θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την αγορά ωθώντας τις αποτιμήσεις σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, επικαλείται τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επικρατήσει ένα "δεύτερο κύμα πληθωρισμού", ενώ ο κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz, Mοχάμεντ Ελ-Εριάν, δήλωσε σε άρθρο του στο Bloomberg ότι μία Fed που "κρατείται όμηρος" από δεδομένα, θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοοικονομική αστάθεια. «Στη σημερινή οικονομία, η υπερβολική εστίαση στους αριθμούς ενέχει τον κίνδυνο της διατήρησης των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας αδικαιολόγητα την πιθανότητα απώλειας παραγωγής, υψηλότερης ανεργίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας», εξήγησε. Ο Ελ-Εριάν είπε ακόμη ότι εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος, τότε «η αγορά είναι σωστό να ανησυχεί για την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη».

Ο πληθωρισμός θα είναι σίγουρα στο «ραντάρ» των επενδυτών την επόμενη εβδομάδα οπότε ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, ενώ η προσοχή εφεξής θα αρχίσει να επικεντρώνεται και στην πιθανή έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οπότε μαζί με την προσμονή των επιτοκιακών μειώσεων μπαίνουν και οι πολιτικές ισορροπίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider