Η αντίδραση που ανέμεναν πολλοί δεν ήρθε σήμερα στο Χρηματιστήριο, μετά τις βαριές απώλειες της Τρίτης, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπήρχε «ουρά» πωλήσεων από το χθεσινό rebalancing, ενώ συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό το rollover στα παράγωγα.
Παρά λοιπόν το διεθνές ράλι το ΧΑ παρέμεινε καθηλωμένο σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.400 μονάδων, με τον τζίρο να παραμένει στα ύψη μετά και την πίστωση των μετοχών της Πειραιώς στους λογαριασμούς των Ελλήνων επενδυτών.
Το rebalancing σε MSCI, FTSE λόγω που placement στην Πειραιώς και της επακόλουθης αύξησης του free float έφερε αύξηση και της στάθμισης στους δείκτες, προκαλώντας και σήμερα ισχυρές πιέσεις σε βαριά χαρτιά της αγοράς, όπως στη Eurobank, ενώ δεν έπεισαν σήμερα ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, και διυλιστήρια μετά τη βίαιη χθεσινή πτώση. Ουσιαστικά, δημιουργήθηκε χώρος από Mytilineos, ΔΕΗ, OTE, Εθνική, Eurobank κατά βάση για να υπάρξει αύξηση της στάθμισης της Πειραιώς στους δείκτες. Γιαυτό άλλωστε υπήρξαν και τέτοιες πιέσεις από τους passive επενδυτές με έκρηξη τζίρου στην Πειραιώς, που συνέχισαν και σήμερα.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει από αύριο, καθώς την Παρασκευή είναι και το triple witching δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, κάτι που συνοδεύτηκε και από ένα μεγάλο rebalancing. Συνεπώς η μεταβλητότητα ήταν υψηλή και η αγορά προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και να «χωνέψει» τα νέα δεδομένα.
Τα κενά που άφησαν οι passive αναμένεται να καλυφθούν σταδιακά από τους ενεργούς διαχειριστές που τους παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία, μετά από καιρό, από τη διόρθωση που έβγαλαν αρκετές μετοχές, (βλ. ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, τράπεζες κτλ). Αυτή την ευκαιρία δε θα την αφήσουν ανεκμετάλλευτη, ειδικά όσα χαρτοφυλάκια περίμεναν καρτερικά μια σύντομη και απότομη διόρθωση για να επιβιβαστούν στο «τρένο» της ανόδου και ειδικά από τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν σε πανηγυρικούς ρυθμούς ανόδου.
Σύμφωνα με τη Hellas Fin, μακροπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περι το 1550-1609 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, ο δείκτης την τρέχουσα εβδομάδα θα προσπαθήσει να καταγράψει τιμές υψηλότερες του 1.438. Η τυχόν επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα συναντήσει νέα εμπόδια στην περι το 1.450 περιοχή.
Η αδυναμία υπέρβασης του 1.438 θα πυροδοτήσει ένα κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο θα συναντήσει μια πρώτη στήριξη στο 1.390. Η ενδεχόμενη αδυναμία στήριξης και αυτής της περιοχής, θα οδηγήσει στην επόμενη σημαντική στήριξη του 1.360.
Καταλύτης για τις ξένες αγορές είναι ο ρυθμός πληθωρισμού, που φέρνει τη Wall Street κατά 1% υψηλότερα. Συγκεκριμένα, η μέτρηση για τον Φεβρουάριο κρίνεται ικανοποιητική, καθώς συνεχίζεται έστω και πιο σταιδιακά η πορεία αποπληθωρισμού.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Ο δομικός δείκτης -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε με ρυθμό 3,8% τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας οριακή αποκλιμάκωση από το 3,9% του Ιανουαρίου, ωστόσο ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 3,7%. Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για περαιτέρω αποκλιμάκωση και μάλιστα πιο επιθετική.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,33% στις 1.395,86 μνάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60,53 έγιναν στην Πειραιώς. Ήπια άνοδος 0,09% για τον FTSE 25, με τον τραπεζικό να συνεχίζει χαμηλότερα κατά 0,75% στις 1.193,62 μονάδες.
Στις τράπεζες, στο κόκκινο και κάτω από ισχυρές πιέσεις βρέθηκε η Eurobank κλείνοντας με απώλειες 3,74% στα 1,774 ευρώ, με την Alpha στο -0,71% και την Πειραιώς στο -0,15% και τα 3,99 ευρώ. Κέρδη 1,39% και επαναφορά στα 7 ευρώ για την ΕΤΕ, μετά τα δυνατά αποτελέσματα. Στη Eurobank μάλιστα ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα υψηλός για τα δεδομένα της, στα 24,09 εκατ. ευρώ.
Ένα άκρως ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, εκπλήσσοντας θετικά το consensus των αναλυτών, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 14% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ξεπερνούν κατά 5% το στόχο των αναλυτών, ενώ και η ενότητα των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.
Παράλληλα, στο business plan που καταρτίστηκε από τη διοίκηση της τράπεζας σκιαγραφείται το πλαίσιο διαμόρφωσης μια υψηλής και βιώσιμης κερδοφορίας με ορίζοντα το 2026. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα αναμένει μια συμπαγής οργανική κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα, όταν το consensus ανέμενε μια υποχώρηση της μέσης οργανικής κερδοφορίας κατά 5% για το 2024 - 2026 (στα 1,1 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ το 2024 και 2026 αντίστοιχα).
Στα blue chips καταγράφηκαν μεικτά πρόσημα, με την ΕΕΕ να ενισχύεται κατά 2,16% στα 28,80 ευρώ, τον ΟΤΕ στο 1,05% και τα 13,44 ευρώ και την Aegean με την ΟΤΟΕΛ να καταγράφουν κέρδη άνω του 2%.
Από την άλλη, χαμηλές πτήσεις κατέγραψαν Μυτιληναίος και ΔΕΗ, με την πρώτη στο 0,34% και τα 35,44 ευρώ και τη δεύτερη στο -0,09% και τα 11,29 ευρώ, με πολύ υψηλή μεταβλητότητα. Ανοδικά τα διυλιστήρια αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Ράλι 3,6% για τη Σαράντης στο 3,6% και 0,9% για την Optima.
Από την άλλη, απώλειες 0,42% σημείωσε ο ΟΠΑΠ και 1,36% ο Τιτάν. Νέες απώλειες για ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ.