Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα η τιμή του κακάο, ξεπέρασε τα 10.000 δολ. - Κακά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα η τιμή του κακάο, ξεπέρασε τα 10.000 δολ. - Κακά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας
Η αγορά πλήττεται από τις απογοητευτικές καλλιέργειες βασικών παραγωγών κακάο της Δυτικής Αφρικής που βάζουν την παγκόσμια αγορά σε τροχιά ελλείμματος προσφοράς για τρίτο διαδοχικό έτος.

Οι τιμές των συμβολαίων του κακάο «σκαρφάλωσαν» πάνω από το άνευ προηγουμένου επίπεδο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, σε ένα εντυπωσιακό ράλι που έχει διπλασιάσει τις τιμές φέτος, αυξάνοντας ταυτόχρονα το κόστος της σοκολάτας.

Η αγορά πλήττεται από τις απογοητευτικές καλλιέργειες βασικών παραγωγών κακάο της Δυτικής Αφρικής που βάζουν την παγκόσμια αγορά σε τροχιά ελλείμματος προσφοράς για τρίτο διαδοχικό έτος. Ο κλάδος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές που αντιμετώπισαν μια κακή χρονιά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να επενδύσουν στα χωράφια τους.

Πέραν της ανησυχίας για τη σπάνη των κόκκων κακάο, πιέσεις εκδηλώνονται επίσης στη χρηματοπιστωτική αγορά, όπου ορισμένοι traders έχουν πουλήσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν την απώλεια από το φυσικό εμπόρευμα. Αλλά καθώς περιμένουν να ωριμάσουν τα συμβόλαια, χρειάζονται μετρητά για να καλύψουν τα margin calls από τις απώλειες σε παράγωγα και σε μια ανοδική αγορά μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν short θέσεις, τροφοδοτώντας περαιτέρω το ράλι των τιμών.

Τα futures βρέθηκαν να ενισχύονται έως και 4,5%, στα 10.080 δολάρια ο τόνος στη Νέα Υόρκη σήμερα -ένα επίπεδο που θεωρούνταν αδιανόητο λίγους μήνες πριν.

Η άνοδος του κακάο είναι κακά νέα για τους καταναλωτές, εάν οι σοκολατοποιίες εξακολουθήσουν να αυξάνουν το κόστος ή αρχίσουν να πουλάνε μπάρες με μικρότερη περιεκτικότητα σε σοκολάτα. Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια περίοδος αιχμής για την κατανάλωση σοκολάτας και η απόκλιση μεταξύ των αγορών εμπορευμάτων και λιανικής σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες συνέπειες για τους αγοραστές βρίσκονται μπροστά.

Και μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση της προσφοράς. Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που στοχεύουν στο να σταματήσουν την πώληση προϊόντων στα καταστήματα που καταστρέφουν δάση- μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις σοκολατοβιομηχανίες του μπλοκ να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην επερχόμενη μεσαία καλλιέργεια της Δυτικής Αφρικής, τη μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η ρυθμιστική αρχή της κορυφαίας παραγωγού, της Ακτής Ελεφαντοστού, εκτιμά ότι η εν λόγω σοδειά θα συρρικνωθεί αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η κατάσταση του εφοδιασμού στη Δυτική Αφρική παραμένει εξαιρετικά στενή εν όψει της έναρξης της συγκομιδής μεσαίας καλλιέργειας την επόμενη εβδομάδα, και αυτό συνεχίζει να στηρίζει τις τιμές του κακάο», ανέφερε σε σημείωμα της η ρυθμιστική αρχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider