Απερίφραστα κατά της τρίτης θητείας για τους επικεφαλής διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ-UN Tourism) τάσσεται ο Χάρης Θεοχάρης.
Με ένα κείμενο θέσεων που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (www.htheoharis.gr) και με σύνθημα «κριτήριο της ηγεσίας η προσφορά, όχι η μονιμότητα», ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα στον ΠΟΤ τεκμηριώνει την κατηγορηματική άρνησή του σε σχέση με την τρίτη θητεία ως εξής:
«Η τρίτη θητεία δεν αποτελεί ζητούμενο και δεν θα πρέπει να λειτουργεί σαν δέλεαρ. Διότι, όταν ένας γενικός γραμματέας επιδιώκει τρίτη θητεία, δεν μιλάμε για συνέχεια, αλλά για απόπειρα να παραταθεί ο έλεγχος του οργανισμού. Εξάλλου, ισχύει απαρέγκλιτα και διαχρονικά η διάσημη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν "αν θέλεις να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία". Και πραγματικά πιστεύω ότι η άνευ ορίων εξουσία θέτει σε κίνδυνο τη διαφάνεια, την ενότητα και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμών».
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς όλους τους υποψηφίους, τόσο για τη θέση του γενικού γραμματέα στον UN Tourism, όσο και ευρύτερα για την άσκηση της διοίκησης σε αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς, ο Χάρης Θεοχάρης διατυπώνει την προτροπή να υπάρξει μία κοινή και βασική δέσμευση, για το παρόν και το μέλλον: «Δεσμευόμαστε ότι θα πούμε όχι στις τρίτες θητείες. Όχι στον σιωπηρό αυταρχισμό. Όχι στις παρακάμψεις των κανόνων. Ας προστατεύσουμε τις αξίες και τις αρχές όπως μας ανατίθενται και όπως καλούμαστε να τις υπηρετήσουμε».
Η διαφάνεια και η εσωτερική εξυγίανση αποτελούν υψηλές προτεραιότητες για τον Χάρη Θεοχάρη και το πρόγραμμά του ως υποψηφίου νέου γενικού γραμματέα του ΠΟΤ, όπως λέει. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης στηρίζει την υποψηφιότητά του σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: α) Ανάπτυξη, β) Διαφάνεια, γ) Ενότητα.
Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, δεσμεύεται προσωπικά να προωθήσει άμεσα τη θέσπιση των δύο θητειών ως ανώτατο όριο για τον γενικό γραμματέα του UN Tourism, την εφαρμογή διαφανών και δίκαιων διαδικασιών επιλογής, καθώς και τη δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «οι θεσμοί του ΟΗΕ βασίζονται σε υψηλές αρχές. Όμως, χωρίς ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, κινδυνεύουν να γίνουν προσωποπαγείς».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ