Με κριτήριο το εμπορικό ισοζύγιο υπολόγισε ο Ντόναλντ Τραμπ το ύψος των δασμών που επέβαλε σε κάθε χώρα και όχι αναλογικά ως προς τους εμπορικούς φραγμούς που εκείνες εφαρμόζουν στις ΗΠΑ, όπως είχε εξαγγείλει.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να επεξηγήσει τη μεθοδολογία που πίσω από τους δασμούς που συγκλόνισαν τον πλανήτη, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ περιέγραψε έναν μαθηματικό τύπο που διαιρεί το εμπορικό πλεόνασμα μίας χώρας με τις ΗΠΑ, με το σύνολο των εξαγωγών της, με στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ για το 2024. Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα διαιρείται διά 2, παράγοντας τον «τελικό» ποσοστό των δασμών.
Για παράδειγμα, η Κίνα είχε εμπορικό πλεόνασμα 295 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ το 2024 και συνολικές εξαγωγές 438 δισ. δολαρίων, σε μία αναλογία 68%. Διαιρούμενο με το δύο, σύμφωνα με τον τύπο του Τραμπ, αυτό καλεί για δασμούς 34%. Με τον ίδιο τρόπο, υπολογίστηκαν χονδρικά και τα ποσοστά για άλλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, και η ΕΕ.
Στις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα εφαρμόστηκαν δασμοί 10%, όπως και σε χώρες όπου το εμπορικό ισοζύγιο ήταν περίπου ισορροπημένο.
Επιπλέον, στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι αν και είναι τεχνικά δυνατό να υπολογιστούν οι δασμοί βάσει των πραγματικών εμποδίων, η νέα μεθοδολογία θα πετύχει τον στόχο του Τραμπ για μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων. «Ενώ ο μεμονωμένος υπολογισμός των επιδράσεων στο εμπορικό έλλειμμα δεκάδων χιλιάδων δασμολογικών, ρυθμιστικών, φορολογικών και άλλων πολιτικών σε κάθε χώρα είναι πολύπλοκος, αν όχι αδύνατος, οι συνδυασμένες επιδράσεις τους μπορούν να υποκατασταθούν με τον υπολογισμό του επιπέδου δασμών που συνάδει με την οδήγηση των διμερών εμπορικών ελλειμμάτων στο μηδέν», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg.

Γιατί άλλαξε η μέθοδος
Πριν την δημοσιοποίηση των δασμών, η μεθοδολογία που θα ακολουθούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρέμενε άγνωστη. Επιπρόσθετα, τα ποσοστά που ανακοίνωσε ο Τραμπ διέφεραν ελαφρά με εκείνα στο παράρτημα της επίσημης εκτελεστικής εντολής που εξέδωσε. Για την Νότια Κορέα, ανέφερε ποσοστό 25% στον πίνακα που παρουσίασε την Τετάρτη ο Τραμπ και 26% στο παράρτημα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προηγουμένως αναφέρει ότι ο υπολογισμός θα γινόταν λαμβάνοντας υπ' όψιν δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας. Ο πίνακας του Τραμπ εμφάνιζε τα ποσοστά υπό την κατηγορία «Δασμοί που επιβάλλονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης του νομίσματος και των εμπορικών φραγμών».
Ο τύπος που χρησιμοποιήθηκε όπως αναφέραμε δεν ήταν ο αρχικός τρόπος με τον οποίο ο Λευκός Οίκος σκόπευε να κάνει υπολογισμούς. Σε υπόμνημα της 13ης Φεβρουαρίου, με το οποίο προετοιμαζόταν για την εφαρμογή δασμών, ο Τραμπ είχε διατάξει ανάλυση «μεγάλης εμβέλειας, εξετάζοντας τις μη αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ», συμπεριλαμβανομένων των δασμών, των φόρων, των μη δασμολογικών φραγμών, της χειραγώγησης του νομίσματος και «κάθε άλλης πρακτικής που επιβάλλει αθέμιτο περιορισμό στην πρόσβαση στην αγορά ή οποιοδήποτε δομικό εμπόδιο στον δίκαιο ανταγωνισμό».
Το υπόμνημα δεν ανέφερε τα εμπορικά ισοζύγια αλλά σε ξεχωριστό σημείο γράφει πως οι μη αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις είναι «μία από τις αιτίες για το μεγάλο και επίμονο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας».
Ο τύπος του Τραμπ περιλάμβανε επίσης δύο ακόμη παραμέτρους - την ελαστικότητα της ζήτησης των τιμών εισαγωγών και την ελαστικότητα των τιμών των εισαγωγών σε σχέση με τους δασμούς. Αυτές είχαν οριστεί σε τιμές που ουσιαστικά εξουδετέρωναν οι μία την άλλη με αποτέλεσμα το γινόμενό τους να βγάζει 1.