Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε νησιά που κατοικούν μόνο πιγκουίνοι και σε αρκετά ακόμα απίθανα μέρη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε νησιά που κατοικούν μόνο πιγκουίνοι και σε αρκετά ακόμα απίθανα μέρη
Πρόκειται για εδάφη που αποτελούν μέρος της Αυστραλίας και δεν αυτοδιοικούνται, αλλά διατηρούν μοναδική σχέση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο του Τραμπ με δασμούς 10% βρέθηκε ένα σύμπλεγμα άγονων ηφαιστειακών νησιών κοντά στην Ανταρκτική, τα οποία καλύπτονται με πάγο και μοναδικοί κάτοικοί τους είναι... πιγκουίνοι.

Το νησί Χερντ και τα νησιά ΜακΝτόναλντ αποτελούν εδάφη της Αυστραλίας και είναι από τα πιο απομακρυσμένα μέρη στη γη, προσβάσιμα μόνο με πλοίο από το Περθ στη δυτική ακτή της, σε ένα ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Μάλιστα, η τελευταία επίσκεψη ανθρώπου στα νησιά αυτά θεωρείται ότι έγινε πριν από σχεδόν 10 χρόνια.

Παρ' όλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος με τις «χώρες» στις οποίες θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα τα πήγε καλύτερα σε σχέση με την ΕΕ και την Κίνα, καθώς ο Τραμπ επέβαλε στην Αυστραλία δασμούς μόνο 10%. «Κανένα μέρος στη γη δεν είναι ασφαλές», σχολίασε.

Το νησί Χερντ και τα νησιά ΜακΝτόναλντ συμπεριλαμβάνονται στα πολλά «εξωτερικά εδάφη» της Αυστραλίας που αναφέρονται χωριστά στον κατάλογο των δασμών.

Άλλες περιοχές που επηρεάζονται από τους νέους δασμούς περιλαμβάνουν το Γιαν Μάγεν, ένα ηφαιστειακό νησί στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποίο, όπως και οι Νήσοι Χερντ και Μακ Ντόναλντ, δεν έχει μόνιμους κατοίκους.

Το Γιαν Μάγιεν και το κοντινό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ θα υπόκεινται σε δασμούς 10%, ενώ η ηπειρωτική Νορβηγία αντιμετωπίζει φόρο 15% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Στον συνωστισμό αυτό παραδοξοτήτων και το Ντιέγκο Γκαρσία, βρετανικό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι είναι οι 3.000 Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί και εργολάβοι στην αεροπορική βάση εκεί, οι οποίοι βρίσκονται πλέον υπό αμερικανικούς δασμούς 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία της CIA, τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα αυτού του νησιού είναι τα ψάρια, αλλά δεν είναι σαφές ποιος τα ψαρεύει ή ποιος τα αγοράζει.

Στο στόχαστρο τα νησιά Κόκος, το νησί των Χριστουγέννων και το Νόρφολκ

Επιπλέον, στον κατάλογο εμφανίζονται τα νησιά Κόκος (Keeling), το νησί των Χριστουγέννων και το νησί Νόρφολκ. Πρόκειται για εδάφη που αποτελούν μέρος της Αυστραλίας και δεν αυτοδιοικούνται, αλλά διατηρούν σχέση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το νησί Νόρφολκ, με πληθυσμό 2.188 κατοίκων το οποίο βρίσκεται 1.600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σίδνεϊ, επιβαρύνθηκε με δασμό 29% - 19 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την υπόλοιπη Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ καταγράφουν εμπορικό έλλειμμα με το νησί Νόρφολκ τα τελευταία τρία χρόνια. Το νησί εξήγαγε προϊόντα αξίας 300.000 δολαρίων στις ΗΠΑ το 20022, περίπου 700.000 δολαρίων το 2023 και 200.000 δολαρίων το 2024. Οι εισαγωγές του από τις ΗΠΑ διατηρήθηκαν στα 100.000 δολάρια τα τρία αυτά χρόνια.

Ο George Plant, διαχειριστής του νησιού Νόρφολκ, αμφισβήτησε τα παραπάνω στοιχεία και δήλωσε στον Guardian: «Δεν υπάρχουν γνωστές εξαγωγές από το Νόρφολκ προς τις ΗΠΑ και δεν υπάρχουν δασμοί ή εμπορικοί φραγμοί στα αγαθά που έρχονται εδώ».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να εξηγήσει τι συνέβη με το νησί Νόρφολκ. «Τελευταία φορά που κοίταξα το νησί Νόρφολκ ανήκε στην Αυστραλία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Οι ξεχωριστοί, δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ για το νησί ήταν μάλλον αναπάντεχοι και λίγο περίεργοι», πρόσθεσε.

Αινιγματικά είναι και τα στοιχεία για τις εξαγωγές από το νησί Χερντ και τα νησιά ΜακΝτόναλντ. Το έδαφος διαθέτει μεν αλιεία, αλλά καθόλου κτίρια ή ανθρώπινες κατοικίες. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαγωγών της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2022 προϊόντα αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από τα νησιά αυτά, τα οποία αφορούσαν σχεδόν στο σύνολό τους «μηχανήματα και ηλεκτρικά είδη». Κατά τα πέντε προηγούμενα έτη, οι εισαγωγές κυμαίνονταν από 15.000 δολάρια ΗΠΑ έως 325.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

«Δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται το Νόρφολκ»

Για τον Ρίτσαρντ Κοτλ, ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης τσιμέντου στο νησί Νόρφολκ, μία μπορεί να είναι η εξήγηση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 29% στις εξαγωγές του μικρού νησιού που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας: «ήταν απλώς ένα λάθος».

«Το νησί Νόρφολκ είναι μια μικρή κουκίδα στον κόσμο. Δεν εξάγουμε τίποτα», δήλωσε.

«Τα προϊόντα από το νησί Νόρφολκ θα φορολογούνται με δασμούς 29%; Δεν υπάρχουν προϊόντα, οπότε δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις», σχολίασε ο Γκάι Ντάνκαν ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου.

«Μάλλον δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται το νησί Νόρφολκ. Μάλλον πρόκειται για λάθος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές ασκούν οι δασμοί Τραμπ - Σε χαμηλό 2 μηνών η Ευρώπη

Παγκόσμιες αντιδράσεις για τους δασμούς: Η Κίνα ζητά ακύρωση - Η Βρετανία δεν θα ανταποδώσει άμεσα

JP Morgan: Κίνδυνος ύφεσης από τους δασμούς Τραμπ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider