Τελευταία ενημέρωση 10:50
Η Κίνα παρότρυνε σήμερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «ακυρώσει αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας σε «διάλογο» καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». «Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Ιαπωνία: Η επίθεση των ΗΠΑ παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ και διμερή συμφωνία
Η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και διμερή συμφωνία των δυο κρατών για το εμπόριο. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Νωρίτερα, o Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Γιότζι Μούτο ανέφερε ότι το Τόκιο πληροφόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρίσκει τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς». «Γνωστοποίησα ότι τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και παρότρυνα εκ νέου έντονα την Ουάσιγκτον να μην τα εφαρμόσει» σε βάρος της Ιαπωνίας, είπε ο κ. Μούτο στον Τύπο, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του, τον Χάουαρντ Λάτνικ, προτού κάνει ανακοινώσεις ο πρόεδρος Τραμπ.
Ο Καναδάς υπόσχεται ανταπόδοση
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε χθες Τετάρτη πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο. «Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο κ. Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».
Η Βραζιλία εξετάζει «όλα» τα ενδεχόμενα
Η κυβέρνηση του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές χθες Τετάρτη πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».
Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.
Η Ιρλανδία συνηγορεί υπέρ «αναλογικής» αντίδρασης της ΕΕ στις ΗΠΑ
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε πως «λυπάται βαθιά» για τους τελωνειακούς δασμούς 20% που αναγγέλθηκε πως θα επιβάλλονται στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν κατά τρόπο «αναλογικό». «Κάθε ενέργεια πρέπει να είναι αναλογική και να έχει στόχο ναπροασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων μας και των πολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Η Βρετανία θέλει συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν θα ανταποδώσει άμεσα
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω όμως να είμαι πολύ σαφής: είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η ικανότητά μας να παραμένουμε ψύχραιμοι», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε ότι παραμένει βέβαιος πως η χώρα του μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Επισήμανε ωστόσο ότι μια από τις βασικές ανησυχίες της κυβέρνησης είναι ο αντίκτυπος των αμερικανικών τελωνειακών δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Εχθές, ο βρετανός υπουργός Εμπορίου είπε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους. «Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.
Ελβετία: Επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι οι δασμοί
Το βασικό επιχειρηματικό λόμπι της Ελβετίας απέρριψε σήμερα τους αμερικανικούς δασμούς στις ελβετικές εισαγωγές ως επιζήμιους και αδικαιολόγητους, ενώ η κυβέρνηση της χώρας τόνισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Το επιχειρηματικό λόμπι Economiesuisse δήλωσε ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους αμερικανικούς δασμούς, σημειώνοντας ότι η Ελβετία έχει καταργήσει τους βιομηχανικούς δασμούς από τις αρχές του 2024 και έχει ήδη χαμηλότερους δασμούς εισαγωγών σε σχέση με τις ΗΠΑ.
«Η σημερινή κλιμάκωση στην εμπορική πολιτική αποτελεί σοβαρή επιβάρυνση για την ελβετική εξαγωγική βιομηχανία», ανέφερε το Economiesuisse, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς «επιζήμιους και αδικαιολόγητους».
Ο Τραμπ θέλει να μειώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και η Ελβετία έχει σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο προϊόντων. Ωστόσο, το Economiesuisse ανέφερε ότι εάν συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν ισοσκελισμένο. Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν επηρεάζονται από το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ στις 2 Απριλίου. Τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιστοιχούσαν σε πάνω από το ήμισυ των ελβετικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής κυβέρνησης.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς, η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της έλαβε υπόψιν τους δασμούς και σύντομα θα αποφασίσει τα επόμενά της βήματα. «Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της χώρας είναι τα πιο σημαντικά. Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και του ελεύθερου εμπορίου παραμένουν βασικές αξίες», δήλωσε η ίδια σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Νορβηγία επιδιώκει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ
Η Νορβηγία θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αναφορικά με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Στέρε.
«Είναι κακά νέα, είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Στέρε στο NRK. «Υπάρχει ένα άνοιγμα για διαπραγματεύσεις εδώ, λένε οι Αμερικάνοι, και θα το χρησιμοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο που μπορούμε».
Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη χάραξη πολιτικής προκειμένου να αποτρέψει αυτό που έχει χαρακτηρίσει το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι νορβηγικές εξαγωγές στην Ευρώπη θα επηρεαστούν αρνητικά από μια απάντηση της Ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς.
Ο Στέρε δήλωσε ότι θα ηγηθεί αποστολής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους αξιωματούχους.
Η Ισπανία θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις εταιρίες και τους καταναλωτές της Ισπανίας από τις επιπτώσεις των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι νέοι δασμοί είναι «άδικοι και αδικαιολόγητοι», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE.
Η ΕΕ επιθυμεί να διαπραγματευθεί προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, αν και θα πρέπει να ανταπαντήσει εάν δεν υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Κουέρπο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ