«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο ξανά ο τραπεζικός κλάδος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο ξανά ο τραπεζικός κλάδος
Νέο κύμα κατοχύρωσης κερδών χτύπησε τις ελληνικές τράπεζες, με αιχμή την Alpha Bank και την Εθνική. Συνεχίστηκε η ταλαιπωρία σε Πειραιώς, ΔΕΗ, Mytilineos.

Καμία διάθεση ανάληψης πρόσθετου ρίσκου, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη διατήρηση της ανοδικής κίνησης για τις ευρωπαϊκές αγορές (DAX - Stoxx 600 σε νέα ιστορικά υψηλά) - και όχι μόνο βλ. Nikkei - και την αντίδραση της Wall Street.

Και στη σημερινή συνεδρίαση, πέρα από κάποιες μεμονωμένες μετοχές που κινούνται 1) στη βάση οργίου φημολογιών για είσοδο εφοπλιστών και διάφορα άλλα, στα «μικρά χαρτιά» της πληροφορικής (κερδοσκοπισμός, διάχυση ρευστότητας για άλλους λόγους από την πλευρά επιχειρηματιών σε αυτές τις μετοχές, πρόσκαιρη ανάταση και προβολή), 2) και στα επερχόμενα deals (Τέρνα Ενεργειακή - Masdar, με οφέλη σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και ευρύτερα στο κλάδο ενέργειας), τα χαρτοφυλάκια κινήθηκαν περισσότερο με μια διάθεση απορρόφησης της προσφοράς από χαμηλότερα επίπεδα, παρά με μια τάση πιο «επιθετικών» αγορών, τη στιγμή που και η συναλλακτική δραστηριότητα αρχίζει να χαμηλώνει ενόψει της περιορισμένης παρουσίας των ξένων διαχειριστών στις τρέχουσες συνεδριάσεις, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Αυτό συμπέφτει και με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, όπου επιφέρει και ένα ήπιο profit taking που μεγεθύνεται σε επιμέρους τίτλους όταν μιλάμε για μια ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια.

Από την άλλη, τα χαρτοφυλάκια που έχουν έναν πιο long term ορίζοντα και που αναμένουν σαφώς υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, με «αιχμή» τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και τις κατασκευές, συνεχίζουν να «σκουπίζουν» την προσφορά που προκύπτει από τους fast money investors, index funds που μπορεί να τριμάρουν θέσεις μέσω του ETF, GREK, αλλά και από αυτούς που θέλουν να κατοχυρώσουν κέρδη και να προβούν σε κάποιο rotation, ή να αναμείνουν μια κάποια διόρθωση, όταν αυτή έρθει.

Παράλληλα, το «τοξικό» πολιτικό κλίμα περισσότερο «θόρυβο» φαίνεται να προκαλεί από τη πλευρά των traders, παρά κάτι μεγαλύτερο προς ώρας και με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.

Στα επιμέρους, ο τραπεζικός κλάδος (τριήμερο πτωτικό σερί) πιέστηκε και σήμερα με την ταλαιπωρία στην Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει, έχοντας ως «ουρά» το πλαίσιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ και την τιμή διάθεσης, που πέρα από τη νευρικότητα που προκάλεσε σε επενδυτές που τοποθετήθηκαν εκεί (στα 4 ευρώ), οδήγησε και στην απομάκρυνση αρκετών funds, που τοποθετούνται πλέον στα τρέχοντα επίπεδα, που ήταν άλλωστε και αυτά που ζητούσαν στη διαδικασία και είχαν τοποθετήσει κεφάλαια.

Αυτοί βέβαια που απορροφούν την όποια προσφορά προκύπτει, έχουν γνώση του re - rating που συνεχίζεται να υλοποιείται με αμείωτους ρυθμούς, τόσο στις τράπεζες - όσο και σε άλλες μετοχές, παρά τις όποιες «φωνές» μερικών ξένων οίκων, όπως της BofA, που εμφανίστηκε μετά από αρκετό καιρό για να καλύψει εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες.

Να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/E της τάξεως του 5x για το 2026, ήτοι με discount 25% - 30%, έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να είναι φθηνή σε όρους αποτιμήσεις, σε σύγκριση με την πλειάδα αναδυόμενων αγορών και φυσικά των αναπτυγμένων. Ο εκτιμώμενος δείκτης forward P/E του ελληνικού δείκτη αναφοράς είναι στο 8,1x για φέτος (στο 8,3x ο δείκτης 2 year forward P/E), ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία μόλις που φτάνει στο 1,2x, με μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,3% για το επόμενο έτος που θα ξεπεράσει - σύμφωνα με το consensus - το 13% την επόμενη διετία και τριετία. Επιπλέον, ο δείκτης EV/EBITDA κινείται στο 7,9χ για φέτος και στο 7,5χ με ορίζοντα το 2025.

Από την άλλη, θετικό «σήμα» με κάποιες επισημάνσεις έστειλε η Moody's στη βάση των ισχυρών αποτελέσματων που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, υποστηριζόμενες από τα υψηλά επιτόκια στο σκέλος των δανειοδοτήσεων, τις σχετικά χαμηλές απομειώσεις, την περαιτέρω διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους και της διατήρηση της ρευστότητας και πρόσβασης στις αγορές.

Επιστρέφοντας στα του ταμπλό και στο τεχνικό σκέλος, η αγορά συνεχίζει να κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών κάνοντας προσπάθεια με συσσώρευση να αφήσει πίσω το επίπεδο των 1.400 μονάδων. «Πολύ σημαντικό τεχνικά είναι ότι το stop στο long σε εβδομαδιαίο γράφημα ανέβηκε στις 1.386 μονάδες. «Σε κάθε περίπτωση για να δούμε συνέχιση προς τις 1.500 χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση του 1.437 σε ημερήσιο γράφημα», αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Το Χρηματιστήριο κατέγραψε ένα τριήμερο πτωτικό σερί, με το Γενικό Δείκτη να χάνει σήμερα και τις 1.420 μονάδες. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 0,35% στις 1.417,59 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σήμερα χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,42% στις 3.406,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,25% στις 1.199,79 μονάδες. Να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 9,62%, έχοντας χάσει τα ηνία σημαντικής υπεραπόδοσης τόσο έναντι του S&P 500 (9,36%) όσο και του DAX (10,46%).

Στις τράπεζες, βαριές απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank, υποχωρώντας σήμερα κατά 1,58% στα 1,648 ευρώ, καθώς η διάσπαση του 1,654 ευρώ, έφερε μεγαλύτερη ένταση ρευστοποιήσεων, με το παρακάτω διάγραμμα να αποτυπώνει πλήρως την απότομη αρνητική κλίση που αρχίζει να παίρνει η μετοχή.

Alpha Bank

Αναλυτικά, για την μετοχή της Alpha Bank από τις 26 Οκτωβρίου του 2023 ο MACD (σε ημερήσιο γράφημα) πέρασε σε θετικό έδαφος, δηλαδή υψηλότερα από το σημείο μηδέν. Η συγκεκριμένη κίνηση ολοκληρώθηκε με μια προωθητική κίνηση πέντε υποκυμάτων. Στις 6 Μαρτίου του 2024 η τιμή σημείωσε την υψηλότερη τιμή της στις 1,79 μονάδες αλλά ο δείκτης MACD δεν ακολούθησε στα νεα υψηλά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει απόκλιση. Σημαντικό στοιχείο ότι βρισκόμαστε στο κύμα πέντε, ενώ σήμερα, ο MACD πέρασε σε αρνητικό έδαφος και ταυτόχρονα στις κορυφές του γραφήματος εμφανίζεται ο σχηματισμός αντιστροφής «Head & Shoulders».

Όπως συμπληρώνει ο Αντώνης Κοφινάκος, πιστοποιημένος σύμβουλος επενδύσεων σε παράγωγες αξίες και υπεύθυνο χρηματιστηριακής εκπαίδευσης στην Trader24, «αν μελετήσουμε το εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε ότι από τις 20 Νοεμβρίου 2023 ο MACD βρισκόταν πάνω από τον κινητό του (Signal), κάτι που δικαιολογεί την έντονη ανοδική κίνηση. Αν την Πέμπτη που ολοκληρώνεται η εβδομάδα (λόγω αργίας Παρασκευής - Δευτέρας), ο MACD κόψει καθοδικά τον Signal, τότε σε συνδυασμό με το ημερήσιο γράφημα – που πέρασε κάτω από το μηδέν - και παράλληλα με τον σχηματισμό «Head & Shoulders», θα περιμένουμε έντονες πιέσεις στην μετοχή της τράπεζας».

Απώλειες και υψηλή μεταβλητότητα και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που έκλεισε στα 3,832 ευρώ (-1,29%), ενώ σε ενδοδυνεδριακό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με πιέσεις στις δημοπρασίες. Η μετοχή υποχώρησε κατά 1,48% στα 7,34 ευρώ, με τη Eurobank, να βγάζει κάποιες «άμυνες» υποχωρώντας κατά 0,67% στα 1,788 ευρώ.

Το αρνητικό μοτίβο (τριήμερο απωλειών) διατηρήθηκε τόσο για τη μετοχή της ΔΕΗ που υποχώρησε σήμερα κατά 0,78% στα 11,46 ευρώ, όσο και για τη Mytilineos (-0,06%) στα 35,84 ευρώ. Και οι δύο μετοχές στο πρώτο μισό της συνεδρίασης προσπάθησαν να βγάλουν μια δυναμική, αλλά η ενεργοποίηση πωλητών - profit takers αντέστρεψε πλήρως την κίνηση τους. Να σημειωθεί πως από το υψηλό που σημείωσε η Mytilineos (39,56 ευρώ) στις 24 Ιανουαρίου, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 8/9 αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα, με τον MACD, σε εβδομαδιαίο, ημερήσιο και δίωρο γράφημα να μη δίνει ακόμη ισχυρό αγοραστικό σήμα, όπως άλλωστε και στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Από την άλλη, ανοδικά κινήθηκαν Coca Cola (0,96%), Viohalco (1,63%), Ελλάκτωρ (3,53%) και Σαράντης (1,75%) με τη μετοχή της τελευταίας να χτυπά νέα υψηλά, έχοντας καταγράψει άνοδο που ξεπερνά το 38% από τις αρχές του έτους, καθώς αρκετοί επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν μετοχές που υστέρησαν τον τελευταίο χρόνο. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν Jumbo (0,46%), ΟΤΕ (0,45%) και ΟΠΑΠ (0,06% στα 16,26 ευρώ - τιμή στόχος από τη Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή στα 20 ευρώ).

Παράλληλα, ο Μάρτιος είναι ο μήνας του ομίλου ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει καταγράψει 15/17 θετικά κλεισίματα το Μάρτιο, με άνοδο 27,66% από τις αρχές του έτους, φτάνοντας στα 16,80 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή από την άλλη, να υποχωρεί κατά 0,89% στα 17,74 ευρώ, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια αποκομίζουν κέρδη και «μεταπηδούν» στον βασικό βραχίονα των κατασκευών, εν αναμονή εξελίξεων στον όμιλο.

Απότομο γύρισμα και πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Motor Oil εν αναμονή των αποτελεσμάτων της (3 Απριλίου - απώλειες 1,38%), ενώ περιορίστηκαν στην περίπτωση των ΕΛΠΕ (απώλειες 0,58% στα 8,52 ευρώ).

Ως προς τη Motor Oil, η Optima αναμένει ένα ακόμη πολύ δυνατό τρίμηνο, με παρόμοιες τάσεις με αυτές που καταγράφηκαν στο εννέαμηνο, κυρίως λόγω του επίμονα ευνοϊκού περιβάλλοντος διύλισης. Σημειώνεται ότι αυτή η ισχυρή τάση στο περιβάλλον διύλισης συνεχίζεται μέχρι στιγμής και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η δυναμική της αγοράς συνεχίζει να υποστηρίζει τα cracks, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά του μέσου του κύκλου. Η μετοχή διαπραγματεύεται επί του παρόντος με έναν ελκυστικό δείκτη EV/EBITDA στο 3,5x και P/E στο 5x για το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «σήμα» της Moody's για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια

Έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους η Euroxx

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider