Wall Street: Κοκκίνισε τους δείκτες η «κατρακύλα» της Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Κοκκίνισε τους δείκτες η «κατρακύλα» της Tesla
Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones. Στο -1% ο Nasdaq

Τελευταία ενημέρωση 22.08

Δύσκολα βάζει στις μετοχές η έναρξη του δεύτερου τριμήνου, αφού το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συνεχίζει πτωτικά και την Τρίτη, επεκτείνοντας ακόμα και περισσότερο το διάλειμμα της Wall Street από τα υψηλά ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

Οι ανησυχίες για το πόσο θα συνεχιστεί το ράλι των τελευταίων μηνών μεγαλώνουν, με τους επενδυτές να αναλύουν περαιτέρω τα φρέσκα μάκρο δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η νευρικότητα που δημιουργεί η πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με την ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν να σπρώχνει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 390 μονάδες ή 0,99% στις 39.176 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 0,75% στις 5.204 μονάδες. Ο Nasdaq Composite καταγράφει απώλειες -1,03% στις 16.226 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Tesla υποχωρεί πάνω από 5% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της. Σύμφωνα με αυτά, οι πωλήσεις κατέγραψαν μείωση τόσο σε ετήσια όσο και σε μηναία κλίμακα στο α' τρίμηνο του 2024. Ειδικότερα, η Tesla ανέφερε πως στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου ολοκλήρωσε την παράδοση 386.810 οχημάτων, ενώ συνολικά ολοκληρώθηκε η παραγωγή 433.371. Σύμφωνα με το FactSet, οι αναλυτές ανέμεναν παραδόσεις περίπου 457.000 οχημάτων για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Πτωτικά πέριξ του -1% κινούνται και οι μετοχές των Netflix, Nvidia, Alphabet και Microsoft, ενώ «βουτιά» 9% σημειώνει και ο τίτλος της Humana, καθώς ασκούνται σημαντικές πιέσεις και σε άλλες εταιρείες του Κλάδου της Υγείας, με την UnitedHealth να χάνει 5,9% και η CVS Health 6,5%.

Με τη Wall Street να έχει καταγράψει πέντε συνεχόμενους μήνες κερδών, οι επενδυτές ίσως να χρειάζεται να «αναπνεύσουν». Αν και την περασμένη Πέμπτη οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν νέα υψηλά, με το α' τρίμηνο του έτους να κλείνει με τον S&P 500 να καταγράφει την καλύτερη επίδοση του στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου από το 2019, σημειώνοντας κέρδη 10,2%, το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε με σχετικά ατονικό ύφος χθες, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,6% και τον Nasdaq Composite να σημειώνει άνοδο 0,1% σε ένα πλαίσιο ανάμεικτων ενδείξεων από τον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο δείκτης παραγωγής του Institute for Supply Management παρουσίασε επέκταση μετά από συρρίκνωση για 16 συνεχείς μήνες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν τελευταία στο 4,38%, το υψηλότερο σε δύο εβδομάδες και σχεδόν τα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Φεβρουαρίου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή έδειξε ετήσια αύξηση 2,8%, περίπου ακόμη και με το επιτόκιο 2,9% του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του πληθωρισμού 2% της Fed.

Οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο με βάση τις συναλλαγές Fed Futures μειώνονται πλέον σε περίπου 58,8%, από περίπου 70% πριν από μια εβδομάδα. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν η δυναμική στην έναρξη του 2024 μπορεί να συνεχιστεί εάν η Fed σταθεί περαιτέρω στα επιτόκια και τη χρονική στιγμή που θα προχωρήσει στη μείωσή τους.

Μάκρο

Κοντά στα επίπεδα των 8,8 εκατομμυρίων ανήλθε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που δείχνει πως η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει ανθεκτική. Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, αυξήθηκε ελαφρά στα 3,5 εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας. Οι προβλέψεις «βλέπουν» πως ο Μάρτιος θα προσθέσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με την έκθεση να αναμένεται την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εναλλαγές προσήμων στις Ευρωαγορές

Deutsche Bank: Ο Μάρτιος κόστισε στο Χρηματιστήριο τον «αέρα» υπεραπόδοσης

Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο - Απώλειες άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider