Τελ. ενημέρωση 11:05
Νευρικότητα και αίσθημα πανικού προκάλεσε κυρίως στη Wall Street και στα μεγάλα trading desk η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλους τριγμούς στις αγορά ομολόγων.
Το ζήτημα αρχίζει να «καίει» τη Fed που ενώ προσπαθούσε να ρίξει τον πληθωρισμό φέρνοντας τα επιτόκια πάνω από το 5%, από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει και τις πληθωριστικές πολιτικές που συνεχώς υλοποιεί ο πρόεδρος Μπάιντεν. Ο ίδιος μάλιστα φέρνει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πορεία του πληθωρισμού καθώς ακόμη και στα γεωπολιτικά δε κάνει τα αναγκαία για να σταματήσει η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή. Αντιθέτως, ο Μ. Νετανιάχουν συνεχίζει ακάθεκτος το αιματοκύλισμα, ενώ πλέον βάζει στο κάδρο των εχθρών του και το Ιράν... πέρα από τη Ρωσία και την Κίνα που έχουν έναν περιφερειακό ρόλο.
Και αυτές οι πολιτικές που υιοθετούνται αποτυπώνονται όχι απλώς στο ταμπλό της πορεία του πετρελαίου που ξεπερνά πλέον τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά και στο εμπόριο, όπου οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία καλά κρατεί. Η Fed είναι με δεμένα τα χέρια πλέον και απλά περιμένει μπας και στα γεωπολιτικά υπάρξει μια κάποια αποκλιμάκωση, που μόνο αυτό δε διαφαίνεται προς ώρας. Θα κρατήσει τα επιτόκια στο εύρος που βρίσκονται για πολλούς μήνες ακόμη και θα «ζήσει» με ένα πληθωρισμό αρκετά υψηλότερου του στόχου.
Και αν η Fed ζοριστεί όπως και οι ΗΠΑ στο θέμα του πληθωρισμού θα φροντίσουν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο και τους άλλους και κυρίως την ΕΚΤ.
Χθες, η ανατιμολόγηση που έγινε στα αμερικανικά ομόλογα πέρασε σε όλες τις παγκόσμιες αγορές και οι επενδυτές κινήθηκαν για να στείλουν προς τα πίσω τις πιθανότητες μειώσεων επιτοκίων και από άλλες κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ για τον Ιούνιο μειώθηκε στο 82%, από 91% την προηγούμενη ημέρα. Ομοίως στην Τράπεζα της Αγγλίας, έπεσε από 74% σε 56%, για την Τράπεζα του Καναδά έπεσε από 78% σε 53%, και για την Τράπεζα της Αυστραλίας από 25% στο 21%. Επομένως, είναι σαφές ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και αλλού είναι πιθανό να είναι επίσης πιο προσεκτικές, και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν αισθητή αύξηση γενικότερα, αν και πιο ήπια από τις ΗΠΑ.
Περνώντας στα του Χρηματιστηρίου, η αγορά όπως και οι ευρωπαϊκές σε μεγάλο βαθμό αν και κλονίστηκαν αρχικώς, εν συνεχεία άντεξαν στις πιέσεις της Wall Street και κράτησαν το θετικό πρόσημο. Άλλωστε όπως ανέφερε και η Goldman Sachs χθες οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται πως κυνηγούν το μεγάλο «αμερικανικό όνειρο» με την ίδια να κάνει στροφή προς αυτές συστήνοντας αγορές σε κλάδους που προσφέρουν αξία, όπως στις μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας και των κυκλικών κλάδων που σχετίζονται με την συμπεριφορά των καταναλωτών - που ωφελούνται καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται - όπως είναι οι μετοχές των εταρειών του business services και των ταξιδιών και αναψυχής.
Το ελληνικό ταμπλό κράτησε με σημαντικές δυνάμεις από τον όμιλο ΤΕΡΝΑ, όπου αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις για μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία, αλλά και από τις ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και τα ΕΛΠΕ, όπου και στις πρώτες δύο αναμένονται μεγάλα ντιλς. Ξεχωριστή θέση κατείχε ο ΟΤΕ, που φαίνεται να ξεχωρίζει σε αυτή τη χρονική φάση. Σημαντικές άμυνες και από τις τράπεζες.
Ουσιαστικά η αγορά έπαιξε άμυνα και περιμένει μια σταδιακή αντίδραση από Wall Street, αλλά και τα όσα θα δηλώσει σήμερα η Κ. Λαγκάρντ με φόντο τις επικείμενες μειώσεις. Πλέον, οι αγορές μπαίνουν σε ρυθμό αποτελεσμάτων καθώς αύριο οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα ανοίξουν το χορό και πιθανώς να δώσουν νέα ώθηση στις αγορές.
Στο ταμπλό, Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο ήπια πτώση 0,03% στις 1.419,93 μονάδες, με τον τζίρο πέριξ των 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,05% και ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,64% στις 1.224,56 μονάδες.
Νέα ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ με την πρώτη στο 1,57% και τα 36,34 ευρώ και τη δεύτερη να ενισχύεται κατά 0,75%, εν αναμονή μεγάλων συμφωνιών, αλλά και των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών τους.
Κέρδη 1,15% για την Τιτάν στα 26,5 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ στο 1,61% όντας ένα πιο αμυντικό χαρτί που έχει μείνει πίσω.
Ανοδικά επίσης συνεχίζει ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και τα διυλιστήρια, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επίσης να βρίσκεται με θετικό πρόσημο. Ήπια άνοδο για ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ.
Από την άλλη ήπιο profit taking βγαίνει σε τράπεζες που δεν επηρεάζει και δε φοβίζει καθώς ο τζίρος είναι πολύ χαμηλός. Ενδεικτικό πως η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,24% με τζίρο 186 χιλ. κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχουν πωλητές αλλά και οι πρόθυμοι αγοραστές αναμένουν.