Η μεγαλύτερη έμφαση και διείσδυση των ελληνικών τραπεζών στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (asset management) αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία περαιτέρω ενίσχυσης των εσόδων τους μέσω των προμηθειών, όπως υποστηρίζει η Jefferies.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα καταγράφει τη χαμηλότερη διείσδυση έναντι ομοτίμων στην ΕΕ στο σκέλος του asset management. Οι προμήθειες ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και έναντι των ομοτίμων της Νότιας Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται κατά μέσο όρο στις 55 μονάδες βάσης, με κάποια διασπορά και διαφοροποίηση, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του εύρους, ήτοι στις 74 μονάδες βάσης, ενώ η Εθνική στο χαμηλότερο, στις 50 μονάδες βάσης περίπου.
Να υπενθυμίσουμε, πως πρόσφατα η Jefferies, αύξησε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, τοποθετώντας την Εθνική Τράπεζα στα 10,20 ευρώ, τη Eurobank στα 2,60 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ και την Alpha Bank στα 2,55 ευρώ, με σύσταση «buy».
Όπως αναφέρει η Jefferies, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες. Συγκρίνοντας το AUM (υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία) με το ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλότερη θέση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, ήτοι στο 10%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 35% περίπου. Συγκρίνοντας το AUM με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα είναι επίσης χαμηλότερα από του ομοτίμους, στο 10% περίπου έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που είναι στο 46%. Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό των χρηματοοικονομικών τους περιουσιακών στοιχείων υπό τη μορφή ρευστού συναλλάγματος και καταθέσεων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Ωστόσο, στα business plan τους, οι ελληνικές τράπεζες εστιάζουν στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες ή πιο συγκεκριμένα των εσόδων από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων για να επωφεληθούν από την άκρως χαμηλή διείσδυση που καταγράφεται στην Ελλάδα. Το 2023, για την Τράπεζα Πειραιώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων από προμήθειες προήλθε από το asset management (συμπεριλαμβανομένου του bancassurance) με την Εθνική να έχει τη χαμηλότερη ποσόστωση.
Εξετάζοντας τα μερίδια αγοράς των θυγατρικών των τραπεζών στα αμοιβαία κεφάλαια, η Eurobank κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, καθώς στα τέλη του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, το ποσοστό της Eurobank ΑΕΔΑΚ διαμορφώθηκε στο 26%, με την Εθνική να έχει το χαμηλότερο ποσοστό, ήτοι στο 11%. Με την πάροδο του χρόνου, οι αναλυτές κατέγραψαν μια αύξηση των μεριδίων αγοράς της Alpha, της Εθνικής και της Πειραιώς, ενώ η Eurobank σημείωσε μια ήπια υποχώρηση.
Ως προς το flow, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές έναντι των υπολοίπων το 2023, στα 907 εκατ. ευρώ, ενώ εξίσου υψηλές επιδόσεις κατέγραψε κατά μέσο όρο και για τη χρονική περίοδο 2019 - 2023.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Jefferies, όλες οι τράπεζες εστιάζουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής παιδείας της πελατειακής τους βάσης, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα αρχίζει να αυξάνεται εκ νέου και σταδιακά στην Ελλάδα και οι πελάτες τους αναζητούν επενδυτικά προϊόντα για την περαιτέρω ενίσχυση του πλούτου τους. Η Alpha Bank και η Eurobank επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρότερη θέση τους στο wealth management (private banking και προϊόντα αμοιβαίων κεφαλαίων).
Η Eurobank έχει ισχυρή παρουσία στο Λουξεμβούργο προσφέροντας υπηρεσίες private banking σε πελάτες της, ενώ η Alpha Bank έχει το πλεονέκτημα πλέον της συμφωνίας που σύναψε με την UniCredit, καθώς μπορεί να προσφέρει πλέον τα προϊόντα που έχει λανσάρει η ιταλική τράπεζα στην πελατειακή της βάση. Η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της και να προσφέρει νέα προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της, βελτιώνοντας και το ψηφιακό το οικοσύστημα. Από την άλλη, η Εθνική καταγράφει οφέλη από τη διαμόρφωση νέων προϊόντων καθώς και από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες των cross-selling επενδυτικών προϊόντων στην πελατειακή της βάση (οι προμήθειες από τα επενδυτικά προϊόντα και το bancassurance αυξήθηκαν κατά 27% ετησίως το 2023).