Στο «κυνήγι» των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην προσπάθεια που κάνουν να τις φτάσουν σε δείκτες αποτίμησης, περιορίζοντας το υψηλό discount που τις χωρίζει, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Morgan Stanley.
Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών κατέγραψαν πτώση 5% το τελευταίο δίμηνο, παρά την νέα αναβάθμιση του consensus κατά 6% στα EPS (κέρδη ανά μετοχή) στο τρίμηνο, υποαποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (ο Stoxx Banks έχει ενισχυθεί κατά 20% περίπου αυτό το χρονικό διάστημα).
Στα τρέχοντα επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη P/E στο 5,5x περίπου, έναντι 7,2x περίπου για τις ομότιμες ευρωπαϊκές τράπεζες (discount 23% περίπου), με μέσο CAGR σε EPS (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης) για το 2024 - 2026 στο 4% έναντι 6% περίπου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά μέσο όρο.
Παράλληλα, σε όρους P/BV οι τέσσερις ελληνικές διαπραγματεύονται στο 0,68x, δηλαδή με discount 9% περίπου έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου που βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 0,75x. Η συγκριτική αξιολόγηση των αναλυτών της Morgan Stanley μεταξύ των δύο, υποδηλώνει δυνατότητες ενός περαιτέρω re - rating για τον εγχώριο κλάδο, που δικαιολογείται από τους υψηλούς δείκτες ROTE (2025 - 2026 μέσο ROTE στο 12%) και παρά την υψηλή ευαισθησία που έχουν στο σκέλος των επιτοκίων.
Η ανάλυση του οίκου για το κόστος κεφαλαίου υποδηλώνει ότι η αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με 16% περίπου (κόστος κεφαλαίου που ενσωματώνουν στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεω) έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται στο 13% περίπου και της θέσης της Morgan Stanley που τοποθετεί προς ώρας τον «πήχη» στο 14% κατά μέσο όρο.
- Το κόστος κεφαλαίου της Alpha Bank από την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς φτάνει στο 18,6%, πολύ υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 10,2%.
- Αντίστοιχα, το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου της Eurobank φτάνει στο 16,9%, πολύ υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο όρο του 13%.
- Το κόστος κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς φτάνει στο 19,9%, υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο όρο του 18%.
- Το κόστος κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας φτάνει στο 16,3%, πολύ υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο όρο του 11,5%.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι ανακοινώσεις των διοικήσεων των τραπεζών για τις διανομές μερισμάτων το Μάιο - Ιούνιο θα αποτελέσουν τον επόμενο «καταλύτη», με τις ελληνικές τράπεζες να στοχεύουν προς μια μέση ετήσια μερισματική απόδοση στο 5% - 11% για το 2024 - 2026.