«Κάηκαν» εμφατικά οι πρωϊνοί αγοραστές στο ΧΑ που με τη φόρα των θετικών εξελίξεων για το ντιλ ΔΕΗ - ΜΥΤΙΛ έβγαζαν επιθετικά αγορές, αλλά κάποιοι φρόντιζαν να ξεφορτώνουν στα υψηλά.
Εν συνεχεία στις πρώτες ειδήσεις για επικείμενη σφοδρή απάντηση από τη μεριά του Ιράν στο Ισραήλ, ενεργοποιήθηκαν άμεσα εντολές πώλησης από επενδυτές που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους αλλά και από άλλους που δε θέλησαν να βρεθούν με ακόμη πιο βαριές απώλειες ενόψει και του διημέρου που αναμένονται ανησυχητικές εξελίξεις, με τη Μέση Ανατολή να «βράζει» κυριολεκτικά.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες, ωστόσο στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι ενώ η ιρανική ηγεσία συζητά σχέδια επίθεσης, δεν έχει λάβει οριστική απόφαση. Την ίδια ώρα, αναφορές κάνουν λόγο για επικοινωνία του Ιράν με τις ΗΠΑ, με την Τεχεράνη να διαβεβαιώνει ότι τα αντίποινα στο Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενα για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην περιοχή. Ήδη οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύονται κατά 2,2%, αλλά από την άλλη έχει πέσει μεγάλη τρομοκρατία σχετικά με το δυνητικό χτύπημα του Ιράν και αν αυτό συμβεί, θα γίνει με κλειστές τις αγορές; Ενδέχεται. Υπό το φόβο και το ρίσκο πολλοί έκλεισαν θέσεις και αναμένουν πλέον να δουν τι θα συμβεί. Το Brent μάλιστα χτύπησε υψηλά Οκτωβρίου φτάνοντας στα 91,75 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά φαίνεται να πήρε σήμερα την απόφαση να συνεχίσει διορθωτικά και πιθανώς να φύγει προς τις 1.350 μονάδες σε πρώτο βαθμό που αν χαθεί μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση μέχρι τις 1.300 μονάδες. Το πως βέβαια θα κινηθεί η αγορά θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Σε αυτό το σκηνικό το deal ΔΕΗ - ΜΥΤΙΛ πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όπως είναι λογικό, παρότι και οι δύο μετοχές στην έναρξη της συνεδρίασεις έβγαλαν μεγάλη ανοδική αντίδραση και κυρίως η Mytilineos. Η πορεία του μαύρου χρυσού αρχιζε να ανησυχεί τους επενδυτές με τη ΔΕΗ να δίνει το σύνθημα των πωλήσεων, καθώς η μετοχή βούλιαξει σήμερα κατά σχεδόν 4%, με τις τράπεζες να ακολουθούν στη συνέχεια αλλά και άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα κέρδη που είχε η Mytilineos μηδενίστηκαν και οι μοναδικές που έδειξαν να κρατάνε είναι ΟΠΑΠ - ΜΠΕΛΑ.
Όπως ανέφερε ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «ζορίζει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον λόγω γεωπολιτικών και «ξεθωριάσματος» των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Στα μάκρο των ΗΠΑ η τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνεται από την πρόταση «good is bad», καθώς οι εκεί δυνατές αγορές εργασίας και ακινήτων δυσκολεύουν την επιθυμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα βασικά δανειστικά της επιτόκια.
Διαφορετική η εικόνα στην Ευρωζώνη, με το ένα «μάτι» στην αναιμική ανάπτυξη και το άλλο στο σκαρφάλωμα των τιμών της ενέργειας. Όπως φαίνεται, η ΕΚΤ θα προηγηθεί της Fed στο λεγόμενο pivot, δηλαδή στην θέσπιση χαμηλότερου κόστους δανεισμού για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Εν τω μεταξύ, ο Χρυσός πρωταγωνιστεί με τα αλλεπάλληλα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του, τα οποία καταδεικνύουν ότι η καταπολέμηση του Πληθωρισμού συνεχίζει να είναι δύσκολη υπόθεση. Προς επίρρωσιν αυτού, η τελευταία μηνιαία μέτρηση τιμαρίθμου των ΗΠΑ υπερέβη τις εκτιμήσεις, σκορπίζοντας... αμηχανία στους έχοντες Μετοχές και Ομόλογα, αλλά και στα «περιστέρια» μεταξύ των Οικονομολόγων, που ευαγγελίζονταν την συνέχιση της αποπληθωριστικής διαδικασίας στις μεγάλες Οικονομίες.
Στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης δείχνει «να μην καταλαβαίνει» από τις αναταράξεις των τελευταίων συνεδριάσεων σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη. Άξια προσοχής σε κάθε περίπτωση η ανθεκτικότητα του ελληνικού Δείκτη, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις bearish αποκλίσεις (divergences) του διαγράμματος σε εβδομαδιαίο πλαίσιο. Στα ημερήσια «κηροπήγια» (candlesticks), ο ΓΔ παραμένει σχετικά άνετα πάνω από όλους τους κινητούς μέσους όρους 50 έως και 200 ημερών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της γενικευμένης ανοδικής τάσης»
«Συντασσόμεθα με την εκτίμηση πως η εν εξελίξει συσσώρευση τιμών (consolidation) των τελευταίων 10 εβδομάδων στον ΓΔ αρχίζει να «παλιώνει» και ότι η γενική Αγορά μας καλείται να αποφασίσει «πάνω ή κάτω» από το εύρος 1.360-1.440. Άγνωστη, ασφαλώς, η επόμενη μεγάλη κίνηση, αλλά δεδομένων των διεθνών γεω-οικονομικών συνθηκών και των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων (Ευρωεκλογές κλπ.), οι επενδυτές του ΧΑ θα πρέπει να προεπιλέξουν τρόπους αντιμετώπισης της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας» καταλήγει ο Πέτρος Στεριώτης.
Στο ταμπλό, ήταν προφανώς πως οι επενδυτές δεν θέλησαν να μείνουν με χαρτιά στα χέρια τους ενόψει διημέρου. Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 1.400,61 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 128 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,07% στις 3.395,74 μονάδες, ενώ κατά 2,09% διολίσθησε στις 1.202,29 μονάδες.
Βουτιά 3,01% για την Πειραιώς, στα 3,80 ευρώ, με τη Eurobank στο -2,37% στα 1,85 ευρώ και την ΕΤΕ στο -1,02%. Απώλειες 2,39% για την Alpha Bank.
Βαριές απώλειες για τη ΔΕΗ στο -3,24% και τα 11,63 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο -1,71% και τα 26,42 ευρώ και τα ΕΛΠΕ στο -1,81% και τα 8,14 ευρώ.
Από τα 36,60 ευρώ η Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,56 με απώλειες 0,17% και τζίρο σχεδόν 19 εκατ. ευρώ. Ξεπούλημα σε Aegean (-2,8%), BIO (-3,33%), ΕΛΧΑ (-2,94%), Ελλάκτωρ (-3,54%) και Intracom (-4,83%).
Contrarian στην αγορά οι μετοχές της ΕΕΕ με κέρδη 1,73% και ισχνό τζίρο αλλά και οι ΟΠΑΠ (0,43%), ΜΠΕΛΑ (0,53%), ΕΥΔΑΠ (1,25%), Σαράντης (0,9%) και Optima (0,62%).
Στο κόκκινο η μεσαία κεφαλαιοίηση με εξαίρεση στην Κρι Κρι που ενισχύθηκε κατά 0,89%.
Βαριές απώλειες για ΑΒΑΞ, Lavipharm, Profile, Alumil και Intralot.