Σε αύξηση της τιμή στόχου για τη μετοχή της Mytilineos στα 46 ευρώ (σύσταση «overweight» - στα 61 ευρώ στο «bullish» σενάριο) πλέον, από 43 προηγουμένως προχώρησε η Morgan Stanley, μετά «mega energy deal» του εισηγμένου ομίλου με τη ΔΕΗ, για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2GW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία και την επακόλουθη πώληση τους στη δεύτερη.
Μέσω της συμφωνίας - ορόσημο επιβεβαίωνεται η στρατηγική ανάπτυξη της Mytilineos που αυξάνει τη συνεισφορά της M Renewables στα συνολικά EBITDA του ομίλου σε σχεδόν 40% έως το 2025. Το «mega energy deal» αφορά περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Mytilineos στην Ιταλία (503 MW), τη Ρουμανία (516 MW), τη Βουλγαρία (500 MW) και την Κροατία (445 MW) που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Mytilineos θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή των έργων αυτών, τα οποία εν συνέχεια θα αποκτήσει η ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με το δίκτυο των προαναφερόμενων χωρών.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η Mytilineos προσφέρει ένα μοναδικό trifecta - ένα πολύπλευρο αναπτυξιακό μοντέλο στον τομέα της Ενέργειας, μια μοναδική δυναμική στον κλάδο του αλουμινίου και ένα υψηλό synergistic business model. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τα μη απαιτητικά επίπεδα αποτιμήσεων οδηγούν σε ένα άκρως ελκυστικό «risk reward».
Από την πλευρά της ΔΕΗ, η συμφωνία είναι συνεπής με τον στόχο που έχει θέσει η διοίκηση στο να φτάσει τα 8,9 GW εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ έως το 2026, όπως αναφέρει η Morgan Stanley.
Για τη Mytilineos, η συμφωνία που επετεύχθη είναι η μεγαλύτερη για την M Renewables και επιτρέπει στην εταιρεία να «κλειδώσει» μια τιμή πώλησης πριν από την έναρξη της ανάπτυξης. Αυτό μειώνει το ρίσκο από την επένδυση σε μεγάλο βαθμό και αφήνει τη Mytilineos με ένα διαχειρίσιμο κίνδυνο εκτέλεσης - κεφαλαίου, δεδομένου του ισχυρού «track record» της.
Υπό την υπόθεση της Morgan Stanley για μια ένταση κεφαλαίου στα φωτοβολταϊκά της τάξεως των 0,75 εκατ. ευρώ ανά MW και λογιστικοποιώντας την τιμή πώλησης στο 1 εκατ. ευρώ ανά MW, η οποία είναι υψηλότερη από τη βάση των αναλυτών για 0,95 εκατ. ευρώ ανά MW, προκύπτει ένα σημαντικό premium έναντι του επενδυμένου κεφαλαίου 33% (NPV, καθαρή παρούσα αξία προς κεφαλαιακές δαπάνες - επενδύσεις, capex). Με άλλα λόγια, υπολογίζει ένα σημαντικό δυνητικό κεφαλαιακό κέρδος για τη Mytilineos της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ περίπου (0,25 εκατ. ευρώ x 2.000 MW) που θα αποκρυσταλλώνεται σταδιακά σε τρία έως τέσσερα χρόνια.
Η συμφωνία με τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα περίπου 0,9 GW ΑΠΕ σε λειτουργία, 1,4 GW υπό κατασκευή και 1,4 GW στον Καναδά, προσφέρει βελτιωμένη οπτική και ορατότητα για σχεδόν 6 GW δυνητικού ή συμφωνημένου asset rotation για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Επιπλέον, η Morgan Stanley υποθέτει ότι η υπολειπόμενο pipeline έργων της Mytilineos των 10,5 GW επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρήσει ένα ρυθμό ανάπτυξης 1,4 - 1,5 GW ετησίως τα επόμενα χρόνια.
Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός οίκος ενσωματώνει συμφωνίες στο asset rotation περίπου 1 GW ετησίως και αυξάνει τις εκτιμήσεις της σε πενταετή βάση για τα EBITDA κατά 10% κατά μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη αύξηση το 2025 - 2026.
Ο οίκος υπολογίζει EBITDA άνω των 1,1 δισ. ευρώ για φέτος με περαιτέρω ενίσχυση το 2025 και το 2026 (1,235 δισ. ευρώ και 1,281 δισ. ευρώ το 2026) που αναμένεται να φτάσουν προς τα 1,3 δισ. ευρώ, με δυνητικά ακόμη πιο υψηλές χρηματικές διανομές (1,76 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2024, 1,95 ευρώ για τη χρήση του 2025 και 2,04 για την επόμενη). Η μετοχή διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA για φέτος στο 6,1x για φέτος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο δείκτης καθαρού δανεισμού, χρέους προς EBITDA θα κινηθεί ακόμη χαμηλότερα ήδη από φέτος (1,7x, 1,2x και 0,9x)
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις είναι κατά 1% και κατά 4% υψηλότερα από το consensus για το 2024 - 2025 και με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τον ρυθμό των συμφωνιών στο asset rotation. Ο κλάδος της M Renewables θα συνεισφέρει πλέον 31% και 38% στα EBITDA του ομίλου για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, αποτελώντας μακράν το μεγαλύτερο τμήμα συνεισφοράς σε επίπεδο κερδοφορίας στον όμιλο.