Τελ. ενημέρωση 14:10
Βουτιά σχεδόν 4,5% σε τέσσερις μόλις συνεδρίασεις έχει καταγράψει το Χρηματιστήριο, με την αγορά χθες σπάει μια σειρά από κρίσιμα στηρίγματα και να βουλιάζει με τζίρο σχεδόν 155 εκατ. ευρώ.
Η ρηχή εγχώρια αγορά απέδειξε ξανά γιατί μάλλον σωστά η JP Morgan προ εβδομάδων είχε τονίσει πως θα πρέπει να παραμείνει στο γκρουπ των αναδυόμενων. Τα χαρακτηριστικά και οι άτσαλες κινήσεις της αγοράς δεν αρμόζουν σε μια ανεπτυγμένη αγορά, όταν στο πρώτο γύρισμα, όλες οι μετοχές του 25αρη κοκκινίζουν σε χρόνο dt, χωρίς καμία διαφοροποίηση, είτε κλαδική, είτε οτιδήποτε. Ακόμη και οι πιο αμυντικές μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο. Πλέον ισχυρή ζώνη στήριξης που μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο αντίδρασης για τους long είναι πέριξ των 1.350 μονάδων. Αν το επίπεδο αυτό χαθεί εύκολα τότε μπορεί να βρεθούμε μέχρι τις 1.280 μονάδες, αν και χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν πως η παραπάνω ζώνη αποτελεί ισχυρό οχυρό των long που μπορεί να φέρει μια μεγάλη ανοδική κίνηση.
Καλό λοιπόν το νέο κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς που υιοθετείται αλλά μήπως όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αρχίζουν να χτίζουν μια νέα επενδυτική κουλτούρα αναβαθμίζοντας και το πολύ χαμηλό επίπεδο των μικροεπενδυτών που τοποθετούνται σε μια αγορά. Και αυτό δεν αφορά στο πλαίσιο διόρθωσης των τελευταίων ημερών και στο πως Έλληνες επενδυτές πετάνε λυσσαλέα μετοχές από το παραθυρό. Αλλά στο πως δε μπορούν να διαχειριστούν μια υψηλή μεταβλητότητα, έναν ανοδικό κύκλο με ενδιάμεσες μεταπτώσεις, ενώ συνεχίζουν να «τζογάρουν» στα παράγωγα, όπου οι χρηματιστηριακές όντας πιο έξυπνες και με μεγαλύτερη ορατότητα από τους ίδιους, στο οποιοδήποτε γύρισμα (ανοδικό, πτωτικό) τους «γδέρνουν» κυριολεκτικά.
Προφανώς οι ξένοι και θεσμικοί παραμένουν στη γωνία και αγοράζουν άκοπα ότι μετοχές επιθυμούν χωρίς να μπουν καν στο κόπο να κυνηγήσουν και αυτό οφείλεται δυστυχώς στην επενδυτική νοοτροπία των Ελλήνων, που αντί να δουν το ΧΑ και οποιαδήποτε αγορά ως επένδυση, το βλέπουν ως τζόγο και «αρπαχτή». Να κερδίσουν κάτι για λίγες μέρες ή εβδομάδες και να βγουν. Αυτούς λοιπόν έρχεται να «κάψει» και να εγκλωβίσει το ΧΑ και κάθε αγορά, γιατί οι άλλοι, οι έξυπνοι απλώς περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, βλέποντας την αγορά σε πιο μεσομακροπρόθεσμη βάση.
Θεμελιώδη, κερδοφορία, ντιλς, αναλύσεις ξένων και εγχώριων χρηματιστηριακών «καίγονται» στο λεπτό υπό το θόρυβο και το αίσθημα αμφιβολίας που προκαλείται καθημερίνα από τους market makers.
Στα άλλα σημαντικά νέα και έχοντας ξεπεράσει την «παράσταση» στη Μέση Ανατολή και το φόβο που δημιουργούν τα μεγάλα διεθνή μέσα (το πετρέλαιο ήδη υποχωρεί προς τα 89 δολάρια το βαρέλι το Brent και κοντά στα 85 το αμερικανικό αργό), τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται ξανά στην πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των αποτελεσμάτων.
Έμμεσα η Fed αντί να ανεβάσει τα επιτόκια, δημιουργεί ακόμη πιο ασφυκτικό πλαίσιο μέσω των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς η απόδοση στο Treasury έχει εκτοξευθεί πλέον στο 4,674%...! Αυτό λοιπόν προκαλεί πίεση στις μετοχές που τις καθιστά λιγότερο ελκυστικές, αν και η αγορά τιμολογεί πλέον πιο σωστά τις κινήσεις στα επιτόκια.
Ο αντιπρόεδρος της Fed, Τζέφερσον δήλωσε χθες πως «εάν τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι αναμένω επί του παρόντος, θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί η τρέχουσα περιοριστική στάση της πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είμαι πλήρως αφοσιωμένος στο να επαναφέρω τον πληθωρισμό στο 2%». Αυτό αποτελεί, μια ρητή παραδοχή ότι περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη περίοδο περιοριστικής πολιτικής. Αργότερα ακολούθησε, ο πρόεδρος της Fed Πάουελ που επανέλαβε τους κινδύνους μιας μεγαλύτερης καθυστέρησης στις μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι «τα πρόσφατα στοιχεία σαφώς δεν μας έδωσαν μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αντιθέως υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο η αυστηρή νομισματική πολιτική από το αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη», σημειώνοντας ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για «όσο χρειάζεται».
Πλέον, οι αγορές τιμολογούν μόλις 40 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, το χαμηλότερο σημείο μέχρι στιγμής σε αυτόν τον κύκλο. Οι αποδόσεις του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασαν για λίγο το 5% χθες, πριν κλείσουν κατά 6,6 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 4,99%. Και η απόδοση του δεκαετούς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου (+6,5 μονάδες βάσης στο 4,67%).
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,61% στις 1.365,59 μονάδες, με τον τζίρο στα 63 εκατ. ευρώ περίπου και τον FTSE 25 στο 0,50% και στις 3.313,30 μονάδες.
Ήπια άνοδο 0,10% για τον τραπεζικό δείκτη μετά το βίαιο ξεπούλημα. Κέρδη 0,27% για την Πειραιώς, 0,56% για την Alpha Bank και 0,2% για την Eurobank. Οριακές κινήσεις για την ΕΤΕ στα 7,066 ευρώ.
Από την άλλη, προσπάθεια να ορθοποδήσει κάνει η ΔΕΗ με άνοδο 0,82% στα 11 ευρώ, με την Τιτάν στο 0,15%, τα ΕΛΠΕ και τη ΜΟΗ στο 1,12% και 0,93% αντίστοιχα, ενώ και η Μυτιληναίος κρατάει και συνεχίζει σε μια στενή ζώνη συσσώρευσης μαζεύοντας δύναμη. Η μετοχή καταγράφει ήπια άνοδο 1,36% στα 35,84 ευρώ, έχοντας βρεθεί σήμερα μέχρι και στα 36,12 ευρώ.
Κέρδη 1,24% για την ΕΕΕ, 2,03% για την Aegean, 2,8% για την ΟΤΟΕΛ και 1,12% για την Optima που τρέχει ένα πολύ δυνατό σερί φτάνοντας μια ανάσα από τα 10 ευρώ. Ήπιες μεταβολές για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και ΔΑΑ, όπως και για την Ελλάκτωρ.