Τελ. ενημέρωση 11:15
Το δυνατό comeback του Χρηματιστηρίου από τις 1.357 μονάδες στα όρια των 1.420 μονάδων έφερε μια πρώτη ανακούφιση στους long που είχαν και έχουν τα όπλα να στείλουν αρκετά υψηλότερα την αγορά, εάν και εφόσον διασπαστούν αποφασιστικά οι 1.426 μονάδες.
Το τετραημερό ανοδικό σερί ήρθε εν μέσω αμφιβολιών από μερίδα επενδυτών που φοβήθηκε και αποχώρησε άρον άρον από την αγορά. Ακόμη λοιπόν και παρά το σύντομο ράλι των ημερών, πολλοί επενδυτές μένουν εκτός και αναμένουν. Εάν διασπαστεί το παραπάνω επίπεδο, θα δώσει νέα δυναμική στην αγορά και ολοένα και περισσότεροι επενδυτές θα εισέλθουν ξανά σε αυτήν.
Ο ΓΔ ενισχύθηκε χθες κατά 1,99% μπαίνοντας στην κρίσιμη ζώνη των 1.420 - 1.426 μονάδων σπάζοντάς την αποφασιστικά όπως και το επίπεδο των 1.435 μονάδων πηγαίνοντας ολοταχώς προς νέα πολυετή υψηλά.
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το πάνω χέρι των κινήσεων του ΧΑ το έχουν οι long και ειδικά μετά την αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία, κλείνοντας το μάτι σε αναβάθμιση και του αξιόχρεου του επόμενους δώδεκα μήνες, εάν ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, τρέξουν, απορροφηθούν και διαχυθούν στην οικονομία οι πόροι του Τ.Α και το χρέος συνεχίσει την πτωτική του τροχιά.
Μια ακόμη είδηση προέκυψε επίσης από το μέτωπο της οικονομίας, που ενισχύει το εγχώριο story και δίνει πάτημα στους long καθώς με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ έκλεισε δημοσιονομικά το 2023 για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την προηγούμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Πρόκειται για απόδοση πολύ καλύτερη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024.
Επιπλέον, η Eurostat στις ανακοινώσεις της καταγράφει την Ελλάδα ως το κράτος που πέτυχε το 2023 τη δεύτερη καλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ, κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022, παραμένοντας βεβαίως το κράτος με την υψηλότερη αναλογία χρέους/ΑΕΠ στην ΕΕ. Η Eurostat επικύρωσε επίσης τα ελληνικά στοιχεία, χωρίς αστερίσκους.
Παράλληλα, το ΧΑ αναμένει με ενδιαφέρον κρίσιμα deals και εξελίξεις που αφορούν εισηγμένες που πατούν άλλωστε ιδανικά στο θετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται ξανά γύρω από την αγορά. Εάν δηλαδή, μετά την S&P, τα θετικά νέα από το μέτωπο της οικονομίας και τα ισχυρά αποτελέσματα «κουμπώσει» και τo πολυδιαφημισμένο deal που αφορά την Τέρνα Ενεργειακή, θα δώσει μεγάλο «boost» στο ΧΑ.
Στο τεχνικό σκέλος και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, «όπως κινείται η αγορά μέσα στο πλάγιο πτωτικό κανάλι θα τολμήσουμε να εικάσουμε ότι οι πιθανότητες να σπάσει ανοδικά είναι μεγαλύτερες από το να δούμε τουλάχιστον σε αυτή την φάση χαμηλότερα χαμηλά. Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μία κίνηση προς το 1.310 έχει όλες τις πιθανότητες. Έτσι λοιπόν το 1.420-1.426 είναι και το μεγάλο μας make or break μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις μας. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη του 1.500. Σε κάθε περίπτωση για να πάρουμε και επίσημα αγοραστικό σήμα χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1.425 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι short σπεύδουν να κλείσουν όποιες θέσεις είχαν κρατήσει, οι πωλήσεις περιορίζονται και οι αγορές χτυπάνε κόκκινο ξανά με τον ΓΔ να κινείται ολοταχώς προς νέα πολυετή υψηλά που θα σημάνει κίνηση προς τα επίπεδα των 1.500 μονάδων.
Ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 1,03% στις 1.435,07 μονάδες, με τον τζίρο στα 20 εκατ. ευρώ περίπου. Ο τζίρος αναμένεται σταδιά να ενισχυθεί καθώς οι επίδοξοι πωλητές αναθεωρούν πλεον τα επίπεδα πώλησης ανεβαζοντας υψηλότερα την πήχη.
Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,11% στις 3.493,84 μονάδες, με τον τραπεζικό να ηγείται με κέρδη 1,75% στις 1.236,30 μονάδες.
Στις τράπεζες, η ΕΤΕ καταγράφει κέρδη 2,71% στα 7,42 ευρώ, με την Πειραιώς στο 1,57% και την Alpha στο 1,52%. Κέρδη 1,15% καταγράφει και η Eurobank στα 1,941 ευρώ, και πλέον αρχίζει να στοχεύει προς τα 2 ευρώ.
Συνέχεια στο ράλι για τη Μυτιληναίος με νέα άνοδο 1,22% στα 38,30 ευρώ. Εάν διασπάει και το επίπεδο των 38,70 ευρώ, τότε αναμένεται απογείωση προς επίπεδα άνω των 40 με 42 ευρώ.
Νέα υψηλά για την Τιτάν στο 2,4% και τα 27,75 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο 1,25% και τα 11,36 ευρώ και τα ΕΛΠΕ στο 1,33%. Ισχυρή άνοδο και για τον Σαράντη στο 2,6% και τα 11,84 ευρώ, με την ΒΙΟ στο 0,85%. Ηπιότερη άνοδος για ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΔΑΑ, ενώ κατά 0,9% ενισχύεται η ΕΕΕ. Πτώση για ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και ΟΤΟΕΛ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και Aegean.
Σήμερα, οι αγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για τους flash PMI του Απριλίου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αλλού, θα λάβουμε τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Μάρτιο και τον δείκτη παραγωγής της Richmond Fed για τον Απρίλιο. Μεγάλες εταιρείες μπαίνουν στο χορό των ανακοινώσεων του Q1 και έτσι θα αρχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στη Wall και στις άλλες αγορές, με τις Visa, Tesla, PepsiCo, General Electric, UPS και General Motors να ανακοινώσουν σήμερα το τι έπραξαν το πρώτο τρίμηνο, ενώ αύριο σειρά έχουν οι Meta, IBM, AT&T, Boeing, Iberdrola, Heineken, Hilton, Ford, Orange, Biogen, Norsk Hydro, Volvo και την Τετάρτη, ανακοινώνουν αποτελέσματα τα μεγεθήρια της Microsoft, Alphabet, Merck & Co, AstraZeneca, Caterpillar, Intel, Bristol-Myers Squibb, Gilead Sciences, Equinor. Την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα για το Q1 η Σαράντης από Ελλάδα και την Πέμπτη ο όμιλος της Mytilineos.