Σε χαμηλό 9 εβδομάδων έκλεισε η τιμή του πετρελαίου, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (OPEC) διατήρησε αμετάβλητες τις μηνιαίες του προβλέψεις και ενώ οι traders «ζυγίζουν» τις προοπτικές για τα επιτόκια και τις πιθανές επιπτώσεις αυτών στην ενεργειακή ζήτηση.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού, WTI, παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε κατά 1,10 δολάρια ή κατά 1,4%, στα 78,02 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο για το συμβόλαιο ενός μήνα από τις 12 Μαρτίου.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο, παραδόσεως Ιουλίου, έχασε 95 σεντς ή 1,2%, στα 77,65 δολ. το βαρέλι.
Το αργό τύπου brent υποχώρησε κατά 98 σεντς ή κατά 1,2%, στα 82,38 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe -επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαρτίου.
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν καθοδικά μετά τη «χλιαρή» μηνιαία έκθεση του OPEC και ενώ η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία των επιτοκίων επιτείνεται, σχολιάζει ο Samer Hasn, αναλυτής αγοράς της XS.com. To report του OPEC «δεν έφερε τίποτα καινούριο αναφορικά με τις μελλοντικές προσδοκίες, φέτος και του χρόνου».
Ο OPEC διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης το 2024, στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς η ήπια αύξηση της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες στην Αμερική και την Κίνα το πρώτο τρίμηνο αντισταθμίζεται από την καθοδική αναθεώρηση της ζήτησης του β' και γ' τριμήνου από τη Μέση Ανατολή. Ο OPEC διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη και για την αύξηση της ζήτησης του 2025, στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η προσφορά από παραγωγούς εκτός OPEC+ -δηλαδή εκτός OPEC και συμμάχων, με βασικότερο την Ρωσία- αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, πρόβλεψη αμετάβλητη σε σχέση με το report του Απριλίου. Βασικότεροι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Νορβηγία.