«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότερα» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της απάντησης της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ.
«Χρειάζεται να χαράξουμε μια νέα οικονομική στρατηγική, ειδικά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ανατρέψουν ουσιαστικά μέσω της επιβολής δασμών όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ σχολίασε πως: «οι ανάγκες είναι αρκετά προφανείς». Τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η χώρα μας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ παρά τις εισαγόμενες κρίσεις οι αυξήσεις μισθών - συντάξεων στάθηκαν ανάχωμα στον πληθωρισμό».
Αναφορικά με τους δασμούς, έκανε λόγο για μια «ανατροπή στις παγκόσμιες σχέσεις». «Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για την αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ, που ήταν αυτές οι οποίες οικοδόμησαν το σύστημα παγκοσμίου εμπορίου» επεσήμανε ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες «είναι σημαντική περισσότερο από ποτέ η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όπως έχουν δρομολογηθεί».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θέση ότι «η Ελλάδα επιμένει για μια ενιαία αντίδραση ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο των 27 της ΕΕ». «Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά γιατί θέλει ανάλυση το πώς θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα» έσπευσε να συμπληρώσει.
Ωστόσο, διεμήνυσε πως: «κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ», κάνοντας ειδική αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα «που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών». Αναφέρθηκε στην «έμφαση που δίνουμε στην ενιαία αγορά» και στις «οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουμε με εμπορικές δυνάμεις όπως η Ινδία».
«Καθίστανται πιο σημαντικές σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κυνηγήσει ακόμα πιο συστηματικά την είσοδο ελληνικών προϊόντων σε άλλες αγορές» υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία που δίνει «στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή οικονομία που ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες».
Επιπλέον για την επιβολή των δασμών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μία ενιαία αντίδραση, ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, στο επίπεδο των 27». Το ΚΥΣΟΙΠ συγκαλείται προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς και για το «ποια θα πρέπει να είναι η εθνική μας αντίδραση, και πώς πρέπει να τοποθετηθούμε, στα πλαίσια της EE».
Το μήνυμα Χατζηδάκη
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος, τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Στον δημοσιονομικό τομέα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο, το σημειώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Το ίδιο ξεκάθαρο είναι και στον τομέα τον αναπτυξιακό».
«Ωστόσο, παραμένει ακόμα, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που κληρονομήσαμε από την κρίση, ο μεγάλος εθνικός στόχος της σύγκλισης, της πραγματικής σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υπάρξει πρόοδος, χωρίς καμία αμφιβολία, σημαντική πρόοδος, αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμη περισσότερο. Άρα, εκείνο το οποίο πιστεύουμε, νομίζω όλοι, είναι ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε δύο τομείς: επενδύσεις από τη μία πλευρά και εξαγωγές από την άλλη» πρόσθεσε.
«Αυτό εκ των πραγμάτων έχει έναν διυπουργικό χαρακτήρα. Η προσπάθεια αυτή δεν ανήκει σε μεμονωμένα Υπουργεία, είναι μια προσπάθεια συλλογική. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της επανενεργοποίησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να έχουμε καλύτερο συντονισμό μεταξύ μας και μεγαλύτερη πρόοδο» εξήγησε.
«Η πρόοδος περνάει μέσα από έννοιες όπως ανταγωνιστικότητα, ανταγωνισμός, συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, παραγωγικότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι πράγματα που θα εξετάσουμε σε αυτή την πρώτη μας συνεδρίαση σήμερα και αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον που δυστυχώς έχει διαμορφωθεί. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να χτίσουμε μια ακόμα πιο ανθεκτική οικονομία. Και αυτό είναι δουλειά όλων μας. Χαίρομαι που ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.
Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρης Παπαστεργίου συνεδριάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετήσουν την αντίδραση της χώρας.
Οι ευρωπαϊκές ανακοινώσεις επιχειρείται να καταστούν εφικτές σήμερα, ενώ εξετάζονται και σενάρια για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος και στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε εκ νέου την Κυριακή πως η ΕΕ «είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί».