Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις εν αναμονή του πληθωρισμού ΗΠΑ - Σε ιστορικό υψηλό ο FTSE 100

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις εν αναμονή του πληθωρισμού ΗΠΑ - Σε ιστορικό υψηλό ο FTSE 100
Οι επενδυτές αναμένουν τον πληθωρισμό της μεγαλύτερης οικονομίας που θα στείλει ένα ακόμα μήνυμα σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων.

Τελευταία ενημέρωση: 16:10

Ανοδικά άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα νεότερα μάκρο στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα δημοσιευθούν σήμερα και θα στείλουν ένα ακόμα μήνυμα στις αγορές αλλά και στην Fed σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 523 μονάδες με σχεδόν όλους τους κλάδους να διαπραγματεύονται σε πράσινο έδαφος. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν άνοδο 0,8%, ενώ τα οικιακά είδη υποχώρησαν 0,05%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,27% στις στις 5.093 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κερδίζει 0,67% στις 18.849 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται +0,07% στις 8.231 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,21% στις 8.445 μονάδες, αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφτασε σε ιστορικό υψηλό και στις 8.474 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο προσθέτει 0,39% στις 35.287 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 11.336 μονάδες με 0,86% άνοδο.

Οι μετοχές της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro σημειώνουν πτώση 3,8% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 29% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου.

H μετοχή της Burberry υποχωρεί πάνω από 5% μετά την ανακοίνωση πως οι συγκρίσιμες πωλήσεις καταστημάτων το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 12%, αν και οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 13%. Η Burberry προειδοποίησε επίσης ότι αναμένει ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο, με τα έσοδα χονδρικής να εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 25% κατά τη διάρκεια της περιόδου. Άλλες εταιρείες πολυτελών προϊόντων, όπως οι Kering και LVMH υποχωρούν 1,5% και 1,3%.

Ανοδικά κατά σχεδόν 4% κινείται η μετοχή της Commerzbank μετά την ανακοίνωση πως κατέγραψε αύξηση 29% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου, στα ισχυρότερα τριμηνιαία κέρδη της τελευταίας δεκαετίας. Η γερμανική τράπεζα αναβάθμισε παράλληλα το outlook για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Τα καθαρά κέρδη των 747 εκατ. ευρώ έρχονται να συγκριθούν με τα τα κέρδη ύψους 580 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη ύψους 652 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τον Απρίλιο θα είναι αυξημένος 0,4% σε μηνιαία βάση, ή 3,4% από 12 μήνες νωρίτερα. Οι έμποροι ελπίζουν ότι η επιστροφή στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πλέον απίθανη, παρά την πρόσφατη σωρεία υψηλότερων από το αναμενόμενο μετρήσεων πληθωρισμού. Την Τρίτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού Απριλίου ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί πιο αργά από το αναμενόμενο, διατηρώντας πιθανότατα τα επιτόκια υψηλά για παρατεταμένη περίοδο.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους δείκτες να παίρνουν μικρή ώθηση από το ρεκόρ που σημείωσε χθες ο Nasdaq στην Wall Street, αλλά παράλληλα να παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 υποχώρησε κατά 0,85%,.

O Shangai κατέγραψε απώλειες κατά 0,82% στις 3.119 μονάδες, ενώ ο SZSE Component σημείωσε πτώση κατά 0,88% στις 9.583 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,17% ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix παρέμεινε αμετάβλητος.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,35%.

Οι αγορές στη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές την Τετάρτη λόγω δημόσιας αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider