Την υπέρβαση των 1.500 μονάδων διεκδικεί το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την υπέρβαση των 1.500 μονάδων διεκδικεί το Χρηματιστήριο
Με τις τράπεζες σε θέση οδηγού συνεχίζει το ΧΑ. Δυναμώνουν το τέμπο τα αποτελέσματα Alpha - Eurobank.

Τελ. ενημέρωση 11:20

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, με τις ευρωαγορές να ακολουθούν κατά πόδας και το ΧΑ να ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς, στοχεύοντας σε πρώτο βαθμό στην υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

Με τις τράπεζες να αποτελούν οδηγό της αγοράς και τις υπόλοιπες του 25άρη να ακολουθούν το ΧΑ έχει όλα τα φόντα να κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ειδικά έαν κάποιος ξένος οίκος δώσει το σήμα της αναβάθμισης, τοποθετώντας την σε «watch list», με την Global X να δηλώνει τελευταία πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά κοντά...!

Παράλληλα, το πρώτο δείγμα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έφερε χαμόγελα στους επενδυτές, τόσο σε αυτούς που τοποθετούνται στην αγορά μετοχών όσο και στην αγορά ομολόγων. Το risk on επανήλθε δυναμικά, καθώς μετοχές, Bitcoin, ομόλογα έκαναν ράλι χθες και θα συνεχίσουν όπως όλα δείχνουν σε αυτό το τέμπο.

Στο ΧΑ, δε θα πρέπει οι επενδυτές να εστιάζουν τόσο σε δείκτες, όσο σε «καλάθια» μετοχών - μέσω και του rotation - που σε αυτή τη φάση υπεραποδίδουν. Είναι φανερό εδώ και μήνες, πως η αγορά κινείται μέσω ενός ευρύτερου rotation, καθώς όταν οι τράπεζες έχασαν κάποιο μέρος της δυναμικής τους, το «κενό» καλύφθηκε επάξια από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές (αν και το Χρηματιστήριο αποτελεί τραπεζοκεντρική αγορά). Επιπλέον, οι μικροδιορθώσεις που βγαίνουν, κρατούν για ελάχιστες ημέρες ή είναι ακόμη και ενδοσυνεδριακές (ποντάροντας στο φόβο του retail και στην αποτίναξη των fast money investors) με την τελευταία κάθετη, απότομη και μεγάλη σε διάρκεια διόρθωση να μας πηγαίνει πίσω στο πρόσφατο καλοκαίρι. Αντιθέτως, η αγορά φαίνεται να έχει «σπάσει» σε διάφορα γκρουπ μετοχών, που άλλα βρίσκονται είτε σε μια φάση σύντομης υποαπόδοσης, άλλα υπεραποδίδουν και άλλα συσσωρεύουν μαζεύοντας δύναμη για την επόμενη μεγάλη κίνηση. Αυτό αποτελεί ένα άκρως «υγιές» μοτίβο, τη στιγμή που η διάχυση της ρευστότητας και τα ισχυρά θεμελιώδη αποτελούν βασικούς οδηγούς της ανοδικής τάσης, σε συνδυασμό με τη «δίψα» που υπάρχει για κυοφορούμενα deals.

Στα αποτελέσματα, η Alpha Bank ήρθε να ενισχύσει σημαντικά το γκρουπ των συστημικών. Συγκεκριμένα, ενισχυμένα κατά 75% σε τριμηνιαία βάση ή 89,9% σε ετήσια βάση ήταν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα οποία ανήλθαν σε 211,1 εκατ. ευρώ, λόγω του υψηλότερου Κύριου Αποτελέσματος προ Προβλέψεων (+19,7%), καθώς και της περαιτέρω εξομάλυνσης του Κόστους Πιστωτικού Κινδύνου.

Με στόχο την επιστροφή αξίας στους Μετόχους, η Διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε τη διανομή €122 εκατ., από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback) που αναμένεται να έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 20% με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής.

Πιθανώς αυτές οι εξελίξεις να πυροδοτήσουν ένα ισχυρό ράλι τόσο για τη μετοχή που παραμένει εξαιρετικά φθηνή, όσο και για τις υπόλοιπες τους κλάδου, ενώ ακολουθεί και η Eurobank που αναμένεται να δώσει και αυτή σήμα για μέρισμα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,29% στις 1.489,38 μονάδες, με χαμηλό τζίρο. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,29% και ο τραπεζικός υποχωρεί κατα 0,48% στις 1.302,66 μονάδες.

Στις τράπεζες, χαμηλό profit taking καταγράφεται σε ΕΤΕ στο -1,65% και τα 8,36 ευρώ, με τη μετοχή να παίρνει μια ανάσα συνταντώντας αγοραστές εκεί. Απώλειες 0,58% για Eurobank και -0,26% για Πειραιώς. Κέρδη μετά τα αποτελέσματα για την Alpha Bank στο 1,65% και τα 1,6675 ευρώ.

Νέα υστέρηση κίνηση για Μυτιληναίος με απώλειες 0,89%, ενώ υποχωρούν και τα διυλιστήρια, Jumbo, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ΤΕΝΕΡΓ.

Σε θετικό έδαφος συνεχίζουν, Aegean, Viohalco, EEE και ΔΑΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 211,1 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Επιστροφή €122 εκατ. στους μετόχους - Πλήρης επίτευξη των στόχων

Πού «ψάχνει» νέες εξαγορές το SMERC fund του Νίκου Καραμούζη

Παραχώρηση ΒΟΑΚ: Νοέμβριο «κληρώνει» στο ΣτΕ για τις περιβαλλοντικές προσφυγές των Δήμων στην Κρήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider