Οι κακές καιρικές συνθήκες ταράζουν για μία ακόμη φορά την αγορά του ρυζιού, οδηγώντας την τιμή του, μετά από μία περίοδο ηρεμίας, σε υψηλό 15 ετών.
Το «disruption» στις προμήθειες είχαν ήδη προκληθεί πέρυσι από τους σαρωτικούς περιορισμούς των εξαγωγών από την Ινδία, τον κορυφαίο αποστολέα, αλλά και τις ανησυχίες ότι ο ξηρότερος καιρός από το Ελ Νίνιο θα περιόριζε την παραγωγή στη σημαντική περιοχή καλλιέργειας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πλέον, οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία αυξάνουν την ανησυχία.
Οι τιμές του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο - ένα ασιατικό σημείο αναφοράς - έχουν εκτιναχθεί κατά 71 δολάρια από τις αρχές Απριλίου στα 649 δολάρια ο τόνος αφού υποχώρησαν από το υψηλότερο σημείο τους τον Ιανουάριο, όταν έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Το σιτάρι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική, και η νέα αύξηση του κόστους θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς των εισαγωγών για τους αγοραστές.
Οι πλημμύρες στη Βραζιλία ανέβασαν τις τιμές
Οι σοβαρές πλημμύρες στη Βραζιλία συνέβαλαν στην πρόσφατη άνοδο των τιμών, με την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ -που αντιπροσωπεύει το 70% της βραζιλιάνικης παραγωγής ρυζιού- να αναμένεται να επηρεαστεί για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τον Τσαρλς Χαρτ, αναλυτή εμπορευμάτων της Fitch Solutions.
«Οι πλημμύρες συνέπεσαν με τη συγκομιδή ρυζιού στη Βραζιλία, ένα μέρος της οποίας δεν είχε ολοκληρωθεί», είπε ο Χαρτ. Αυτό έχει «δημιουργήσει σημαντικές ανησυχίες» για τον όγκο της εγχώριας παραγωγής και το ενδεχόμενο εξαγώγιμο πλεόνασμα, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ρυζιού στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει πιθανότατα να εισάγει ρύζι και φασόλια. Η Βραζιλία είναι ο ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση των αφίξεων της προσφοράς νέων καλλιεργειών στη Νοτιοανατολική Ασία ενισχύει επίσης τις τιμές, δήλωσε ο Peter Clubb, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε, α
Αυτό συμβαίνει καθώς ολοκληρώνεται η συγκομιδή της καλλιέργειας εκτός εποχής της Ταϊλάνδης και της κύριας καλλιέργειας χειμώνα-άνοιξης του Βιετνάμ, είπε. Η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας και το Βιετνάμ ο τρίτος μεγαλύτερος.
Από την πλευρά της ζήτησης, η Ινδονησία εξακολουθεί να αγοράζει μεγάλους όγκους, γεγονός που συμβάλλει στη στήριξη του κλίματος, δήλωσε ο Clubb. Ο ρυθμός των αγορών της χώρας καθώς και τυχόν αλλαγές στους περιορισμούς των εξαγωγών της Ινδίας θα επηρεάσουν τις τιμές προς τα εμπρός, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση των αφίξεων προμηθειών από τη νέα σοδειά στη Νοτιοανατολική Ασία ενισχύει επίσης τις τιμές, δήλωσε ο Peter Clubb, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών στο Λονδίνο. 'Οπως ανέφερε, αυτό συμβαίνει καθώς ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της εκτός εποχής καλλιέργειας της Ταϊλάνδης και της κύριας χειμερινής-ανοιξιάτικης καλλιέργειας του Βιετνάμ. Η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας και το Βιετνάμ ο τρίτος μεγαλύτερος.