Η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με τα συνολικά φετινά κέρδη να κινούνται στο +13% λίγες συνεδριάσεις πριν το τέλος Μαΐου. Το άρθρο εξετάζει τους βασικότερους λόγους της θετικής απόδοσης του πολύτιμου μετάλλου.
1. Ο χρυσός προσελκύει επενδυτές που αναζητούν ένα μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου μέσα στις «γεωπολιτικές καταιγίδες» που επηρεάζουν ολόκληρο το φάσμα των επενδύσεων, όσο εφικτό βέβαια μπορεί να καταστεί αυτό.
2. Με τους δείκτες στην Ευρωζώνη και αλλού να μην «πείθουν» για την ευρωστία και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι εικασίες για μια πιο ήπια νομισματική πολιτική, ήτοι για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, παραμένουν. Ως γνωστόν, όταν τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός «λάμπει» διότι εναλλακτικά προϊόντα όπως οι καταθέσεις προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με πριν. Ταυτόχρονα, ο πιο χαμηλότοκος δανεισμός κάνει τη διακράτηση «παθητικών επενδύσεων», όπως μία μπάρα ή ένα συμβόλαιο χρυσού, λιγότερο κοστοβόρα.
3. Ο «πυρετός» των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, που αντανακλά τη στρατηγική τους για διαφοροποίηση από τα νομισματικά αποθέματα, ενισχύει την αγοραστική ζήτηση, μειώνει την διαθέσιμη προσφερόμενη ποσότητα (αφού αυτές «κλειδώνουν» τον χρυσό στα θησαυροφυλάκιά τους) και ουσιαστικά θέτει ένα επιπλέον «μαξιλάρι ασφαλείας» κάτω από την τιμή διαπραγμάτευσης του πολύτιμου μετάλλου.
4. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις μεγάλες οικονομίες παραμένουν παρά τις όποιες τάσεις αποκλιμάκωσης της ανόδου των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες επικαλούνται οι στατιστικές Αρχές. Καταναλωτές και επενδυτές βλέπουν ότι το χρήμα χάνει σταδιακά την πραγματική του αξία, όπερ σημαίνει ότι αποζητούν (ή οφείλουν να αποζητούν) τρόπους διατήρησης της αγοραστικής τους δύναμης. Στον κόσμο των επενδύσεων ο χρυσός (όπως και τα υπόλοιπα εμπορεύματα) θεωρούνται μέσα προστασίας από τον πληθωρισμό καθώς σύμφωνα με την εμπειρική γνώση το πολύτιμο μέταλλο προβλέπει ή έστω «ακολουθεί» την άνοδο στο γενικό επίπεδο των τιμών.
Είναι βέβαιο ότι η μεταβλητότητα της τιμής του χρυσού θα συνεχιστεί. Για αυτόν τον λόγο το ποσοστό συμμετοχής του μετάλλου στο χαρτοφυλάκιο των ιδιωτών επενδυτών πρέπει να είναι λελογισμένο. Σε κάθε περίπτωση η διαχρονική αξία του χρυσού συνεχίζει να υφίσταται καθώς αυτός αποτελεί περιουσιακό στοιχείο που παραδοσιακά θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» στις σύγχρονες απαιτητικές κεφαλαιαγορές. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία της τιμής του μετάλλου, ιδιαίτερα τώρα που αυτό καλείται να «προστατέψει» τα ιστορικά ρεκόρ της τιμής του.
*Ο κ. Πέτρος Στεριώτης είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ([email protected]).
Αποποίηση ευθύνης: Το άρθρο δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου ή άλλου προϊόντος.