Deutsche Bank: Ο Μάιος «τρίμαρε» τα κέρδη του Χρηματιστηρίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Ο Μάιος «τρίμαρε» τα κέρδη του Χρηματιστηρίου
Στο δεύτερο μισό του τμήματος των 38 assets (μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank κατρακύλησε το Χρηματιστήριο Αθηνών για το μήνα Μάιο.

Στο δεύτερο μισό του τμήματος των 38 assets (μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank κατρακύλησε το Χρηματιστήριο Αθηνών για το μήνα Μάιο.

Αναλυτικότερα, η εγχώρια αγορά αποτέλεσε μία εκ των τεσσάρων μετοχικών αγορών που βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα με αρνητικό πρόσημο και απώλειες 1,15%, «τριμάροντας» έτσι την ετήσια άνοδο.

Από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο έχει καταγράψει άνοδο 11,4%, με τον κλαδικό τραπεζικό Stoxx 600 να ηγείται στο 27,1%, τον FTSE MIB στο 17,7% και τον Irish Overall στο 16%. Υψηλότερα παραμένει ο Nikkei με άνοδο 15,9% και ο IBEX 35 στο 14,5%. Παράλληλα, την «ψαλίδα» υπεραπόδοσης έναντι του ΧΑ έχουν αρχίσει να κλείνουν οι κορυφαίες αγορές, με τον DAX να έχει ενισχυθεί κατά 10,4%, τον S&P 500 στο 11,3%, τον FTSE 100 στο 9% και τον Nasdaq να βρίσκεται ήδη ελαφρώς υψηλότερα στο 11,8%.

Το Χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον στην ένατη θέση, τόσο σε όρους τοπικού νομίσματος όσο και σε όρους δολαρίου, με το ασήμι να βρίσκεται στην κορυφή με άνοδο 27,8% από τις αρχές του έτους, «τρέχοντας» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι περισσότεροι μετοχικοί δείκτες παγκοσμίως ανέκαμψαν από τις απώλειες του Απριλίου, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 5%, τον Stoxx 600 κατά 3,5% και τον Nikkei κατά 0,2% (έναντι απωλειών 1,15% για το Χρηματιστήριο Αθηνών).

Μάλιστα, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Stoxx 600 έφτασαν σε νέα ρεκόρ υπό τη βάση της σταδιακής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που ενίσχυσε τις ελπίδες υλοποίησης μια ήπιας προσγείωσης της οικονομίας (soft landing). Ο τεχνολογικός κλάδος αποτέλεσε «οδηγό», με τις «Magnificent 7» να υπεραποδίδουν καταγράφοντας άνοδο 9,1%, μόλις σε διάστημα ενός μήνα.

Επιπλέον, η γεωπολιτική κατάσταση ήταν επίσης πιο ήρεμη, γεγονός που βοήθησε τις τιμές του αργού Brent να υποχωρήσουν το Μάιο μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου. Ωστόσο, ακόμη και όταν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου κινήθηκαν αρκετά καλά στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι αγορές δυσκολεύτηκαν εκ νέου προς τα τέλη του μήνα.

Αυτό συνέβη καθώς τα στοιχεία για τον παγκόσμιο πληθωρισμό αποδείχθηκαν πιο επίμονα από το αναμενόμενο, οδηγώντας σε νέο sell off στα κρατικά ομόλογα σε πολλές χώρες. Όπως επισημαίνει η Deutshe Bank, υπήρξε ένα σημαντικό ορόσημο στην Ιαπωνία, καθώς η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου έκλεισε πάνω από το 1% για πρώτη φορά από το 2012.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider