Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τα θετικά νέα από το πεδίο του PMI να δίνουν ώθηση στους δείκτες στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Οι επενδυτές πλέον έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την αγορά να αναμένει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,84% στις 521,40 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων να βρίσκονται σε πράσινο έδαφος. Οι μετοχές της τεχνολογίας κατέγραψαν κέρδη 3,6% ενώ ο κλάδος εξόρυξης υποχώρησε 0,68%. Ο Eurostoxx 50 έκλεισε στις 5.035 μονάδες στο +1,65%.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κέρδισε 0,94% στα επίπεδα των 18.590 μονάδων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ισχυροποιήθηκε 0,84% στις 8.006 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,20% στις 8.248 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο με +0,66% έκλεισε στις 34.503 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 11.348 μονάδες, με άνοδο 0,55%.
Η μετοχή της Inditex, ιδιοκτήτριας εταιρείας της Zara, σκαρφάλωσε 3,78% στο Χρηματιστήριο της Ισπανίας, αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη, αύξηση των πωλήσεων κατά 7% το πρώτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 8,2 δισ. ευρώ (8,9 δισ. δολάρια) για το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, ανάλογες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της LSEG.
Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας τσιπ ASML σημείωσε ράλι 8%, πλησιάζοντας το υψηλό κλεισίματος όλων των εποχών που είχε καταγράψει στις 7 Μαρτίου. Η άνοδος της μετοχής οφείλεται σύμφωνα με το Reuters, στη δημοσίευση έκθεσης αναλυτών της Jefferies, η οποία ανέφερε πως ο οικονομικός διευθυντής της ASML, Roger Dassen, δηλώνει θετικός σχετικά με την πιθανότητα νέων παραγγελιών από την TSMC της Ταϊβάν τα επόμενα τρίμηνα.
Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους «έτρεξαν» οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Μάιο, με τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, σε θέση οδηγού καθώς σημείωσε αρκετά μεγαλύτερη ανάπτυξη από την μεταποίηση, ενώ ταυτόχρονα οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν, σύμφωνα με το Reuters.
Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB όπως προκύπτει από στοιχεία της S&P Global και θεωρείται δείκτης οικονομικής υγείας ανήλθε στις 52,2 μονάδες τον Μάιο από 51,7 μονάδες τον Απρίλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2023.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης τελικά διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,3, παρέμεινε για τρίτο διαδοχικό μήνα πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. «Το φάσμα της ύφεσης έχει φύγει από τον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών όπου σημειώθηκε ευρεία ανάκαμψη.