Δυναμική αντίδραση στο ΧΑ με blue chips, Πειραιώς και Alpha Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμική αντίδραση στο ΧΑ με blue chips, Πειραιώς και Alpha Bank
ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Metlen και Alpha έδωσαν το σήμα της αντεπίθεσης. Από κοντά ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ.

Ανάκαμψη με ώθηση από τις διεθνείς αγορές καταγράφηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, με αρκετές μετοχές που βρίσκονταν είτε σε διόρθωση (βλ. ΟΠΑΠ) είτε σε μια πλαγιοπτωτική τάση να προσπαθούν να δώσουν κίνηση για πάνω (βλ. ΔΕΗ, Metlen).

ΟΠΑΠ, Metlen (Mytilineos), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και τράπεζες - με αιχμή την Πειραιώς και την Alpha Bank - πρόσφεραν ώθηση στην αγορά, με τον τζίρο να ψηλώνει έναντι των προηγούμενων διορθωτικών συνεδριάσεων. Βέβαια παρέμεινε ελαφρώς χαμηλότερα των 120 εκατ. ευρώ καθώς πολλοί ακόμη δε πείστηκαν από τη σημερινή αντίδραση και παρότι το ράλι στις διεθνείς αγορές καλά κρατεί. Όσο η αγορά πάει ξανά προς τις 1.500 μονάδες όλο και περισσότεροι θα πείθονται να τοποθετηθούν μην χάσουν το τρένο.

Η αγορά φορτσάρει πλέον για την επιστροφή και υπέρβαση των 1.480 μονάδων προκειμένου να υπάρξει κίνηση για νέα υψηλά.

Το ΧΑ δείχνει να αναζητεί ένα γκρουπ μετοχών που μπορούν να ηγηθούν νέας αγοραστικής αντίδρασης και αυτό φαίνεται να το βρίσκουν στις Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ακολουθούν κατά πόδας ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μάλιστα αν ευοδώσει άμεσα το ντιλ που ακούγεται για την ΤΕΝΕΡΓ τότε θα απευλευθερωθεί σημαντική ρευστότητα που θα στραφεί σε μετοχές του κλάδου, αλλά και στη μητρική εταιρεία που θα χρειαστεί κεφάλαια για τα έργα που υλοποιεί.

Στα επιχειρηματικά τα βλέμματα στράφηκαν στη ΓΣ της Mytilineos. Συγκεκριμένα, σε Metlen μετονομάζεται η Mytilineos, με την πρόταση του Δ.Σ. να εγκρίνεται από τους μετόχους στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, σε ένα ιστορικό «σταθμό» για την εταιρεία. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η μετονομασία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης της επιχείρησης, η οποία έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων και αναλυτών, σημείωσε πως η τιμή μετοχής είναι υψηλή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια. Πρόσθεσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Από την άλλη, περίπου 5 – 6 εβδομάδες, μέχρι τις 15 – 20 Ιουλίου, θα κρατήσει ανοιχτή η Eurobank τη δημόσια προσφορά της προς τους λοιπούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με στόχο να αυξήσει το ποσοστό της σημαντικά άνω του 55,3%.

Χθες η Eurobank ανακοίνωσε ότι στις 3 Ιουνίου έλαβε τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις για να ανεβάσει το ποσοστό της στην Ελληνική στο 55,3%, αποκτώντας 228.253.661 μετοχές επί συνόλου 412.805.230 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 εκάστη, της Ελληνικής Τράπεζας. Ειδικότερα, η Eurobank κατείχε 29,20% της Ελληνικής Τράπεζας και απέκτησε επιπλέον ποσοστό 26,1% (107.694.301 μετοχές), έναντι συνολικού τιμήματος 275,7 εκατ. ευρώ περίπου, δηλ. τιμήματος 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Στην τιμή αυτή η Eurobank απευθύνει τη δημόσια πρότασή της για εξαγορά των μετοχών των υπολοίπων μετόχων.

Σε εκθέσεις αναλυτών οι επενδυτές εστίασαν στα όσα δήλωσε η Goldman Sachs για τις τράπεζες και στο buy της Optima για τη μετοχή της Intralot.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 1.443,76 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχυεται στα 116,7 εκατ. ευρώ, όταν η αγορά βούλιαζε με πολύ χαμηλότερους τζίρους.

Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,49% στις 3.492 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε ελαφρώς με κέρδη 1,5% στις 1.254,08 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της αντίδρασης, η μετοχή του ΟΠΑΠ με ράλι 4,06% στα 15,13 ευρώ, με τζίρο 12,14 εκατ. ευρώ, με τη Mytilineos στο 1,97% και τα 37,26 ευρώ, με τζίρο 9,6 εκατ. η Πειραιώς στο 3,76% και τα 3,724 ευρώ και η Alpha Bank στο 2,6% και τα 1,58 ευρώ.

Σημαντική άνοδο για το ΔΑΑ στο 2,39% και τα 8,396 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,94% και η ΤΕΝΕΡΓ στο 1,37%. Από κοντά και ο ΟΤΕ με κέρδη 1,41% στα 13,63 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 0,95% και τα 31,80 ευρώ.

Κοντά στα 12 ευρώ η Optima με νέα άνοδο 1,01%, ενώ κατά 0,66% ενισχύθηκε η ΕΤΕ στα 7,91 ευρώ, και η ΕΥΡΩΒ στο 0,15%.

Διέσπασε με τα 11,32 ευρώ αλλά δε κράτησαν η ΔΕΗ που έκλεισε με άνοδο 0,63% στα 11,12 ευρώ. Ήπια άνοδος για ΜΟΗ, Τιτάν, Σαράντη.

Πτώση για ΕΛΠΕ κατά 0,42% και -0,94% για ΒΙΟ. Οριακές απώλειες για Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Χαμηλή η τοποθέτηση των funds στις ελληνικές μετοχές

Goldman Sachs: Τα «καυτά» ερωτήματα των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικό σήμα από τους αναλυτές στις δηλώσεις Μυτιληναίου για τη Metlen

gazzetta
gazzetta reader insider insider