Θετικό σήμα από τους αναλυτές στις δηλώσεις Μυτιληναίου για τη Metlen

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό σήμα από τους αναλυτές στις δηλώσεις Μυτιληναίου για τη Metlen
Θετικό είναι το σήμα των αναλυτών μετά τις δηλώσεις και ανακοινώσεις του προέδρου και CEO της Metlen (Mytilineos), Ε. Μυτιληναίου για την αλλαγή επωνυμίας, το guidance, και τις προοπτικές εισαγωγής στο LSE.

Θετικό είναι το σήμα των αναλυτών στα όσα δήλωσε και ανακοίνωσε ο πρόεδρος και CEO της Metlen (Mytilineos), Ε. Μυτιληναίος ως προς την αλλαγή επωνυμίας, το guidance, και τις προοπτικές εισαγωγής στο LSE.

Η Pantelakis αναφέρεται θετικά στο guidance που έθεσε ο Ε. Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση. Ο όμιλος καθοδήγησε για 1-1,2 δισ. EBITDA το 2024 (από 1,013 δισ. ευρώ πέρυσι), με τα καθαρά κέρδη να αναμένεται να διαμορφωθούν στα 700 εκατ. (από 623 εκατ. το 2023). «Τα στοιχεία αυτά είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και το consensus για 1,091 δισ. ευρώ και 658 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε EBITDA και καθαρά κέρδη.

Τα μεγέθη αυτά αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα τα επόμενα χρόνια, αλλά μόνο όταν ωριμάσουν οι τρέχουσες επενδύσεις (κυρίως στον ενεργειακό τομέα) ή, ενδεχομένως, μετά από μια σημαντική εξαγορά (πιθανότατα στο εξωτερικό). Όσον αφορά τα σχέδια του ομίλου για dual listing στο LSE, αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος μετονομάζεται από «Mytilineos» σε «Metlen Energy and Metals». Επιπλέον, ο όμιλος σχεδιάζει να εισάγει χωριστά τη θυγατρική του Metka (που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων) στην Αθήνα, πιθανότατα το 2025-26.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με ενδεχόμενο ενδιαφέρον για απόκτηση σημαντικού μεριδίου της Helleniq Energy ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δημοσιευμένη πρόθεση πώλησης από τους τωρινούς βασικούς μετόχους των ΕΛΠΕ (δημόσιο/Όμιλος Λάτση με ποσοστό 31,2% και 40,4% αντίστοιχα), αναφέρει η Pantelakis.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναφέρεται στις δηλώσεις του Ε. Μυτιληναίου ότι οι προοπτικές για το αλουμίνιο είναι θετικές, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς της προσφοράς βωξίτη, υπενθυμίζοντας την εξαγορά της επιχείρησης IMERYS στην Ελλάδα που ενίσχυσε την καθετοποίηση της Αλουμίνιο Ελλάδας και μια μεγάλη συμφωνία για βωξίτη στην Γκάνα. Για τον τομέα των μετάλλων, ο κ. Μυτιληναίος είπε επίσης ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την επένδυση γαλλίου, ανεξάρτητα από την εκκρεμή απόφαση της ΕΕ να την υποστηρίξει.

Η AXIA επίσης στέκεται θετικά στο πλάνο μεατασχηματισμού της Metlen και σημειώνει ότι ο κλάδος Κατασκευών και Παραχωρήσεων του ομίλου αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την κερδοφορία τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Optima συμπληρώνει ότι η Metlen αναμένει αύξηση της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα, όταν ωριμάσουν οι τρέχουσες επενδύσεις (π.χ. ΑΠΕ σε Ιταλία και Καναδά) καθώς και ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές και για τον κλάδο των μετάλλων, λόγω της ανόδου των τιμών του αλουμινίου και επίσης της σταδιακής έλλειψης προσφοράς βωξίτη.

Και η Beta αναφέρεται στο guidance με τα EBITDA της φετινής χρήσης να κυμαίνονται από 1 έως 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα κυμαίνονται μεταξύ 600 και 700 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία είναι εντός του consensus της αγοράς.

Σε ανάλογο μήκος κύματος εκφράζοντας θετικά σχόλια μετά τη χθεσινή ΓΣ, κινούνται Morgan Stanley, Euroxx, και Alpha Finance.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider