Με τραπεζικό «αέρα» η αντίδραση του Χρηματιστηρίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τραπεζικό «αέρα» η αντίδραση του Χρηματιστηρίου
«Οδηγός» η Εθνική στην πρώτη αντίδραση της αγοράς. «Relief rally» για τη ΔΕΗ, ισχυρή άνοδος για Titan, Jumbo, Aegean, Ελλάκτωρ.

Η έλευση του τραπεζικού «ιππικού» οδήγησε στην πρώτη αντίδραση της αγοράς που ναι μεν έδωσε μια «ανάσα» αλλά θα χρειαστεί υπέρβαση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων προκειμένου να γυρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση σε ισχυρά ανοδική, με τους δύο ΚΜΟ 30 στη ζώνη των 1.444,31 - 1460,60 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 1.465, 1.472 και 1.505 μονάδες.

Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Η ταλαιπωρία της αγοράς στη βάση της επικείμενης τριπλής λήξης των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές (21 Ιουνίου) καλά κρατεί, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται ευρύτερα στις αγορές και να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο σε μια αρκετά ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια. Άλλωστε, η μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια ανέκαθεν προκαλεί τριγμούς στη spot, λόγω arbitrage και σαθρού market making.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από διάφορα desks, μερίδα του retail δεν προχώρησε σε rollover, καθώς έκρινε πως ήταν πιο κοστοβόρο, αλλά σε πώληση των futures. Όταν βγαίνουν πωλήσεις στα futures μετοχών οι market makers στα παράγωγα πρέπει να πουλάνε τις θέσεις στη spot που έχουν στα book τους. Και αυτό διότι όταν το retail ανοίγει long θέσεις στα συμβόλαια, οι market makers βγαίνουν short και αγοράζουν μετοχές ώστε να είναι hedged το book που έχουν. Πλέον, μερίδα του retail που δεν προχώρησε σε rollover θέλοντας πιθανώς χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, δεν θα βρίσκει χαρτιά ώστε να ξαναβγεί long.

Η Εθνική ήταν αυτή που ηγήθηκε της τραπεζικής ανόδου, έχοντας μάλιστα και την καλύτερη συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να προσπαθούν να ακολουθήσουν έχοντας προβεί σε μιας μεγαλύτερης έντασης διορθωτική κίνηση. Ακολούθησε η Eurobank, ενώ από τα μη τραπεζικά χαρτιά ξεχώρισε η ΔΕΗ, η Titan, η Aegean, η Autohellas, η Ελλάκτωρ και η Cenergy.

Πιθανός «καταλύτης» η MSCI;

Από την άλλη, στις 20 Ιουνίου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αποφάσεις της MSCI στην ετήσια ανασκόπηση που διενεργεί ως προς την ταξινόμηση των αγορών. Το ΧΑ βρίσκεται στο γκρουπ των αναδυόμενων αγορών αλλά πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε «watch list», ώστε να αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά μέχρι τα τέλη του 2025. Τα placements τόσο των τραπεζών, όσο και τα πιο πρόσφατα σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας σημαντικά το free float.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελλάδας διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που συνεπάγεται και ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις εγχώριες εισηγμένες.

Τα κρίσιμα στηρίγματα που θα πρέπει να αντέξουν

Στο τεχνικό σκέλος, ο FTSE Large Cap (FTSE 25) ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2022 μια διορθωτική κίνηση και ξεκίνησε μια νέα προωθητική κίνηση με δομή πέντε υποκυμάτων. Το κύμα 3 ολοκληρώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2023 με το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το διορθωτικό κύμα, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023 με τον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κοφινάκο, Financial Trading Tutor του Aegean College, απο τον Οκτώβριο μέχρι και τις 20 Μαΐου, όπου και σημειώθηκε το υψηλότερο υψηλό (3.665,50 μονάδες), υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να βρισκόμασταν στο κύμα 5. Η θεωρία της κυματικής, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα εσωτερικά του γραφήματος, δείχνει πως μετά την ολοκλήρωση των πέντε κυμάτων ακολουθεί μια διορθωτική κίνηση τριών υποκύματων (A - B - C).

Η διόρθωση των τριών υποκυμάτων, ουσιαστικά διορθώνει την άνοδο των προηγούμενων πέντε προωθητικών. Τις διορθώσεις τις μετράμε με το εργαλείο Fibonacci και πιο συγκεκριμένα αναμένουμε τις διορθώσεις να ολοκληρώνονται στα επίπεδα Fibonacci απο 38,2% - 50% ή και 61,8%.

Χρηματιστήριο

Οι 3.280 μονάδες είναι ένα πολύ σημαντικό επίπεδο, καθώς είναι ο υψηλότερος πυθμένας όπου έφτιαξε την υψηλότερη κορυφή (3.636,50 μονάδες). Σε περίπτωση παραβίασης αυτού του σημαντικού πυθμένα, σε συνδυασμό πάντα με το αρνητικό πρόσημο του MACD (σε ημερήσιο γράφημα), οι πιθανότητες να βρισκομαστε στα διορθωτικά κύματα A - B - C θα είναι πολλές.

Σε αυτό το σενάριο τα πιθανά επίπεδα ολοκλήρωσης (Fibonacci) τα συναντάμε αρχικά στο 38,2% (2.980 μονάδες), στο 50% Fibonacci στις 2.744 μονάδες, ένω άκρως αρνητική εξέλιξη θα αποτελούσε μια διορθωση στο 61,8% Fibonacci ξεπερνώντας τις 2.689,50 μονάδες όπου είναι ο πυθμένας του κύματος 4. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Η αρχή της ανοδικής προωθητικής κίνησης (από κύμα 1) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 ενώ το τέλος της προωθητικής κίνησης (κύμα 5) ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2024, άρα η χρονική διάρκεια του ήταν 22 μήνες Οι διορθώσεις συνήθως έχουν χρονική διάρκεια το 1/3 της προηγούμενης προωθητικής κίνησης. Συνεπώς μια διόρθωση δύναται να διαρκέσει τουλάχιστον 7-8 μήνες.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να δούμε την συμπεριφορά της αγοράς στον πολύ σημαντικό πυθμένα των 3.280,84 μονάδων, καθώς και το πρόσημο του MACD σε ημερήσιο γράφημα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,3% στις 1.422,32 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.423,05 μονάδες), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,21% στις 3.446,86 μονάδες, με τον τραπεζικό στο 1,92% και στις 1.251,64 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες αποτέλεσαν το βασικό μοχλό αντίδρασης, με τζίρο που ξεπέρασε τα 66 εκατ. εκ των 110 εκατ. που έκανε στο σύνολο της η αγορά. Η Εθνική ηγήθηκε με άνοδο 3,24% στα 8,10 ευρώ και τζίρο 19,07 εκατ. με την Alpha Bank στο 1,57% και τα 1,548 ευρώ (τζίρος 10,08 εκατ.) την Πειραιώς στο 1,39% στα 3.565 ευρώ με υψηλό τζίρο που προσέγγισε τα 19,65 εκατ. ευρώ. Ανοδικά και η Eurobank στο 0,98% και στα 2,054 ευρώ με τζίρο 17,58 εκατ.

Πακέτα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών στις τράπεζες και κυρίως σε Eurobank (7,117 εκατ. ευρώ, έξι διαφορετικά πακέτα) και Εθνική (5,14 εκατ. ευρώ, τέσσερα διαφορετικά πακέτα).

Πολύτιμες βοήθειες έλαβε ο κλάδος και ευρύτερα η αγορά από τις ΔΕΗ και Titan. Η πρώτη επιδώθηκε σε ένα «relief rally» που την επανέφεραν κοντά στα 11 ευρώ, με άνοδο 3,10% (10,96 ευρώ). Σε υψηλό ημέρας έκλεισε η Titan με ράλι 3,45% στα 30 ευρώ.

Εκτόξευση κατά 5,11% κατέγραψε η Ελλάκτωρ φτάνοντας στα 2,47 ευρώ, καθώς το μάζεμα χαρτιού σε ένα στενό εύρος περιορίστηκε και συνεπώς οι long άρχισαν να κυνηγούν.

Από κοντά η Cenergy (2,56%) στα 9,20 ευρώ, η Aegean (2,25%) στα 11,37 ευρώ, η Autohellas (2,08%) στα 11,76 ευρώ και το ΔΑΑ (2,07%) στα 7,982 ευρώ. Ισχυρή άνοδο που ξεπέρασε το 1% σημείωσαν ElvalHalcor (1,88%), Jumbo (1,61%), ΕΛΠΕ (1,56%), Τέρνα Ενεργειακή (1,4%), Motor Oil (1,15%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider