Στους ρυθμούς της MSCI το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους ρυθμούς της MSCI το Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο
Μετά την επίτευξη του στόχου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί τον επόμενο μεγάλο «καταλύτη» που θα ξεκλειδώσει μια νέα κίνηση για την αγορά.

Τελευταία ενημέρωση 11:00

Μετά την επίτευξη του στόχου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί τον επόμενο μεγάλο «καταλύτη» που θα ξεκλειδώσει μια νέα κίνηση φέρνοντας φρέσκα κεφάλαια στην αγορά.

Αύριο λοιπόν (Πέμπτη 20 Ιουνίου) αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αποφάσεις της MSCI στην ετήσια ανασκόπηση που διενεργεί ως προς την ταξινόμηση των αγορών. Το ΧΑ βρίσκεται στο γκρουπ των αναδυόμενων αγορών αλλά πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε «watch list», ώστε να αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά μέχρι τα τέλη του 2025 αρχές του 2026. Τα placements τόσο των τραπεζών, όσο και τα πιο πρόσφατα σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας σημαντικά το free float.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελλάδας διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που συνεπάγεται και ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις εγχώριες εισηγμένες.

Εάν η MSCI εντάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε «watch list» για αναβάθμιση, θα υπάρξει ένα «sweet spot» (άκρως ελκυστικό σημείο εισόδου) όπου οι active traders τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούν να τοποθετηθούν στην αγορά.

Συνεπώς η ένταξη σε «watch list» θα αποτελέσει το βασικό «καταλύτη» για το flow των active traders στα δύο πεδία των αγορών (ανεπτυγμένες - αναδυόμενες) και εάν και όποτε τελικώς η εγχώρια αγορά αναβαθμιστεί, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα αρκούντως ικανοποιητικό μέγεθος εισροών από την πολύ μεγαλύτερη επενδυτική «δεξαμενή» των ανεπτυγμένων αγορών που θα αντισταθμίσει τυχόν εκροές που θα προκύψουν από funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές.

Στο ταμπλό, η έλευση του τραπεζικού «ιππικού» οδήγησε στην πρώτη αντίδραση της αγοράς που ναι μεν έδωσε μια «ανάσα» αλλά θα χρειαστεί υπέρβαση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων προκειμένου να γυρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση σε ισχυρά ανοδική, με τους δύο ΚΜΟ 30 στη ζώνη των 1.444,31 - 1460,60 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 1.465, 1.472 και 1.505 μονάδες.

Η ταλαιπωρία της αγοράς στη βάση της επικείμενης τριπλής λήξης των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές (21 Ιουνίου) καλά κρατεί, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται ευρύτερα στις αγορές και να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο σε μια αρκετά ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μερίδα του retail δεν προχώρησε σε rollover, καθώς έκρινε πως ήταν πιο κοστοβόρο, αλλά σε πώληση των futures που κατείχε. Όταν βγαίνουν πωλήσεις στα futures μετοχών οι market makers στα παράγωγα πρέπει να πουλάνε τις θέσεις στη spot που έχουν στα book τους. Και αυτό διότι όταν το retail ανοίγει long θέσεις στα συμβόλαια, οι market makers βγαίνουν short και αγοράζουν μετοχές ώστε να είναι hedged το book που έχουν. Πλέον, μερίδα του retail που δεν προχώρησε σε rollover θέλοντας πιθανώς χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, δεν θα βρίσκει χαρτιά ώστε να ξαναβγεί long.

ΔΕΗ και Εθνική έχουν δώσει σήμα καθώς ο MACD στο σύντομο γράφημα του μισαώρου πέρασε τη βάση του μηδέν και σε δίωρο γράφημα έγινε cross σε trigger βαδίζοντας προς θετική υπέρβαση. Για να υπάρξει ισχυρό αγοραστικό σήμα θα πρέπει στο ημερήσιο γράφημα ο MACD να «κροσάρει» τον trigger και σε δίωρο γράφημα να περάσει το μηδέν. Ο συνδυασμός των δύο θα φρενάρει τη διολίσθηση του εβδομαδιαίου γραφήματος. Τάση και κλίση προς μια νέα δυναμική αρχίζουν να παίρνει η Eurobank, με τις Πειραιώς, Alpha να δυσκολεύονται και να μην πείθουν ακόμη.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο στις 1.424,98 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 11 εκατ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,10% στις 3.450,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί οριακά κατά 0,10% στις 1.250,41 μονάδες. Ο τζίρος ανεβαίνει λόγω των δύο πακέτων που πέρασαν στην Εθνική συνολικού ύψους 4,618 εκατ. σε τιμές 8,049 και 8,105 ευρώ.

Στις τράπεζες ήπια ανοδικά συνεχίζει η Πειραιώς στα 3,571 ευρώ όπως και η Eurobank στα 2,055 ευρώ. Ήπια πτώση για Εθνική και Alpha Bank.

Υπεραποδίδουν με χαμηλό τζίρο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ στο 1,46% και 2,43% αντίστοιχα. Άνοδο κατά 0,82% για ΔΕΗ, 0,63% για Coca Cola και 0,7% για Aegean.

Ήπια ανοδικά Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΑΑ, Sarantis. Στα 12 ευρώ επιστρέφει η Optima με άνοδο 1,18%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Ανοίγουν από το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την απορρόφηση από το Υπερταμείο

gazzetta
gazzetta reader insider insider