ΤΧΣ: Ανοίγουν από το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την απορρόφηση από το Υπερταμείο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Ανοίγουν από το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την απορρόφηση από το Υπερταμείο
Μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθούν οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες του ΤΧΣ: η διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η συγχώνευση Αttica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας που θα ακολουθηθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μειώνοντας κατακόρυφα το ποσοστό του ΤΧΣ από το 72,5% σήμερα.  

Ένα χρόνο νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης του στο τέλος του 2025, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο.

Παρουσιάζοντας χθες τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, το Υπερταμείο και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθούν οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες του ΤΧΣ: H διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια.

Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του ΤΧΣ θα δρομολογηθεί από τις 28 Ιουνίου, όταν η Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2024 και μαζί το πόρισμα της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια για το ενιαίο σχήμα Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας. Θα ακολουθήσει η υποβολή χωριστού αιτήματος από την καθεμία τράπεζα για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3». Σήμερα, οι δύο τράπεζες μαζί έχουν κόκκινα δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εξυγιανθούν πλήρως, με τον δείκτη NPE να υποχωρεί κάτω του 3%, από 50% - 60% σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα τρέξουν προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) θα έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας. Στο ενιαίο σχήμα, μετά την ΑΜΚ, στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. H Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Το ΤΧΣ θα ρίξει αυλαία με την αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα. Οι κινήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν την συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας και να ολοκληρωθούν πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024. Το εναπομείναν ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική ανέρχεται σε 18,39% και δεν αποκλείεται το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό στην Τράπεζα, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην περιουσία του Υπερταμείου.

Τον περασμένο Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στη διάθεση του 22% της ΕΤΕ (από το συνολικό ποσοστό του 40,39%), προσελκύοντας προσφορές 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Πρόκειται για υπερκάλυψη που δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά και με το χαμηλότερο discount (2,5%) που είχε σημειωθεί πανευρωπαϊκά, τουλάχιστον το 2023. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας μπήκαν νέοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη), Wellington, RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund, Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κ.ά.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2024 ακολούθησε η εξίσου επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς με την εξ ολοκλήρου διάθεση του ποσοστού του (27%) σε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023 με την αποεπένδυση από τη Eurobank και ακολούθησε η αποεπένδυση από την Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει η πόρτα για managers από τον ιδιωτικό τομέα στις θυγατρικές του Υπερταμείου

Το αρχοντικό Σερπιέρη – H EKT και τα μαντάτα - Η υπεραξία του PPF

Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για 500.000 ιδιοκτήτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider