Σημαντικές ελευθερίες στη διοίκηση του Υπερταμείου και τις διοικήσεις των θυγατρικών του δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να ακολουθηθεί όπως είπε το «μοντέλο ΔΕΗ» και σε άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου.
Με βασικό στόχο την προσέλκυση στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα για διοικητικές θέσεις και για θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών απελευθερώνονται οι αμοιβές και οι προσλήψεις θα γίνονται μόνο με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου. Οι managers θα μπορούν να προσλαμβάνονται για μια τετραετία με δυνατότητα επέκτασης κατά μια τετραετία ακόμη.
Ταυτόχρονα επιταχύνονται και οι διαδικασίες πρόσληψης για το λοιπό προσωπικό, καθώς πλέον από το ΑΣΕΠ θα γίνεται μόνο έλεγχος της νομιμότητας των προκηρύξεων για νέες θέσεις εργασίας και αυτό εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της προκήρυξης.
Επιπλέον, σημαντικές ελευθερίες δίνονται και για την πολιτική αμοιβών των θυγατρικών του Υπερταμείου, καθώς σε όσες από αυτές βρίσκονται εκτός γενικής κυβέρνησης, στην πράξη σε όλες εκτός των αστικών συγκοινωνιών, παρέχεται πλέον απόλυτη ευελιξία για όλο το προσωπικό. Έτσι οι αμοιβές του προσωπικού θα καθορίζονται από τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Όπως διευκρινίστηκε αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, καθώς οι εταιρείες παραμένουν δημόσιες.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν τις: ΕΛΤΑ, ∆ΕΘ-Helexpo, Οργανισµό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές και την Ανώνυµη Εταιρεία ∆ιώρυγος Κορίνθου (ΑΕ∆ΙΚ). Για τον όμιλο του ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ που ανήκουν στην γενική κυβέρνηση, αν και δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης διοικητικών στελεχών με ξεχωριστές αμοιβές το λοιπό προσωπικό παραμένει στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον οι κανονισμοί προμηθειών των εταιρειών του Υπερταμείου θα υποβάλλονται για έλεγχο στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), η οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσει έλεγχο μέσα σε 60 ημέρες. Αν περάσουν αυτές οι εξήντα ημέρες θα θεωρείται ως σιωπηρή αποδοχή του κανονισμού αποδοχών.
«∆εν θα κάνουµε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναµε στη ∆ΕΗ. Μια εταιρεία όπου από το χείλος του γκρεµού εξελίχθηκε σε ένα πραγµατικό success story µε πολλαπλά οφέλη για τη χώρα µας. Στόχος είναι να µετατρέψουµε τις θυγατρικές του Υπερταµείου σε “µικρές ∆ΕΗ” υιοθετώντας ένα πιο υγιές, σύγχρονο και ευέλικτο µοντέλο λειτουργίας που θα βελτιώσει σηµαντικά την καθηµερινότητα εκατοµµυρίων πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.