Στις ράγες μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για προτεραιοποίηση στην πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο» έργων ΑΠΕ, τα οποία έχουν συνάψει «πράσινα» PPAs με ενεργοβόρους καταναλωτές και επομένως προορίζονται να τροφοδοτούν με καθαρή ενέργεια τις αντίστοιχες βιομηχανίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των «πράσινων» PPAs που είχαν υποβληθεί για να ενταχθούν στο μέτρο, από την οποία έχει προκύψει πως θα λάβουν όρους σύνδεσης σταθμοί ανανεώσιμης ενέργειας άνω των 2 GW. Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι πιθανό να εκδοθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, «ξεκλειδώνοντας» έτσι τη χορήγηση όρων σύνδεσης στις αντίστοιχες μονάδες ΑΠΕ.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, στα συμβόλαια που έχουν υποβληθεί περιλαμβάνονται και αυτά που έχει υπογράψει η ΔΕΗ τόσο με τη Viohalco όσο και με την ΤΙΤΑΝ, καθώς στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν με αίσια έκβαση οι διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των τιμών των συμβολαίων. Το «πράσινο» ΡΡΑ με τη Viohalco αφορά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος έως 520 MW, ενώ με την ΤΙΤΑΝ 300 MW, με τα πάρκα να αναπτύσσονται σε συνεργασία της ΔΕΗ με τη Motor Oil.
Ποιοι προκρίνονται
Τα εν λόγω deal περιλαμβάνονται στα «πράσινα» ΡΡΑs που προκρίνονται, τα οποία εξάλλου περιλαμβάνονταν στην πρώτη «ταχύτητα» του μέτρου και συνεπώς είχαν και το απόλυτο προβάδισμα. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη «ταχύτητα» κατατάχθηκαν οι διμερείς συμβάσεις που ήδη εκτελούνται και έχουν ακριβώς καθορισμένα έργα ΑΠΕ για την τροφοδοσία των βιομηχανιών με «πράσινο» ρεύμα.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα «πράσινα» PPAs της «δεύτερης» ταχύτητας, φαίνεται πως παίρνουν το πράσινο φως όλες οι διμερείς συμβάσεις που κατατέθηκαν και διέθεταν το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων. Οι συμβάσεις αυτές αθροίζουν ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στα επίπεδα των 1.000 MW και σε αυτές περιλαμβάνεται ένα ακόμη «πράσινο» PPA της Viohalco, αυτή τη φορά με την ΤΕΡΝΑ.
Επίσης προτεραιοποιούνται ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν με «πράσινο» ρεύμα την Helleniq Energy και την Metlen (πρώην Mytilineos), μέσω ενδο-ομιλικών PPAs και στις δύο περιπτώσεις. Παράλληλα, στη διαδικασία fast track εντάσσονται ανανεώσιμοι σταθμοί για τον ανεφοδιασμό της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας Ελλάδος (συμφερόντων Μάνεση).
Αυστηρές προθεσμίες
Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όφελος για τις διμερείς συμβάσεις που θα προκριθούν είναι η άμεση κατακύρωση δυναμικότητας στα δίκτυα, παρακάμπτοντας τις σειρές προτεραιότητας κατά την εξέταση των αιτήσεων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Την ίδια στιγμή, ένα επιπλέον bonus αποτελεί το γεγονός ότι τα αντίστοιχα έργα ΑΠΕ δεν θα υφίστανται μόνιμους «κόφτες» στην ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα (δηλαδή δεν θα υπόκεινται στους λεγόμενους στατικούς περιορισμούς έγχυσης).
Αυτή τη στιγμή, στα φωτοβολταϊκά έχει καθοριστεί στατικός περιορισμός έγχυσης 78% (δηλαδή «κόφτης» 28% στην παραγωγή τους). Κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να «περάσουν» στο σύστημα ενέργεια που υπερβαίνει το 78% της ισχύος τους.
Ωστόσο, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτό το bonus και σαν δικλείδα ασφαλείας για την έγκαιρη υλοποίηση των ΑΠΕ που θα προτεραιοποιηθούν. Για αυτό τον σκοπό, θα καθοριστεί μία προθεσμία ολοκλήρωσης κάθε χαρτοφυλακίου, στη βάση του χρόνου ηλέκτρισης που έχει δηλώσει ο παραγωγός. Για κάθε μήνα υπέρβασης αυτής της προθεσμίας, κατά την ολοκλήρωση ενός έργου, το έργο αυτό θα επιβάλλεται «πέναλτι» 1% σε στατικούς περιορισμούς έγχυσης.