Ταλαιπωρία και stock picking στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταλαιπωρία και stock picking στο Χρηματιστήριο
Επιστροφή στη δράση για το Χρηματιστήριο μετά τη χθεσινή αργία του Αγ. Πνεύματος, τη μεγάλη λήξη της σειράς Ιουνίου και το rebalancing σε FTSE.

Επιστροφή στη δράση για το Χρηματιστήριο μετά τη χθεσινή αργία του Αγ. Πνεύματος, τη μεγάλη λήξη της σειράς Ιουνίου και το rebalancing σε FTSE.

Με τη διόρθωση του τελευταίου μήνα από τις 1.505 στις 1.395 μονάδες και τη σύντομη συσσώρευση πέριξ των 1.420 μονάδων, η αγορά αναζητεί βηματισμό και κατεύθυνση, με τις τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ξανά τα ηνία μιας ανοδικής κίνησης και κυρίως ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ που έχουν διορθώσει σημαντικά.

Παρά την ισχυρή άνοδο της Optima και της Eurobank, με την ΕΤΕ να ακολουθεί, Πειραιώς και Alpha συνεχίζουν να υποαποδίδουν. Και όχι μόνο αυτό οι πιέσεις που καταγράφονται και σήμερα είναι έντονες, με τα discount να διευρύνονται σημαντικά έναντι των τριών παραπάνω.

Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη της Fast Finance, «τo περιβόητο deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar επιτέλους πήρε σάρκα και οστά μετά από ένα χρόνο δημοσιευμάτων, ενώ από την άλλη ΕΛΠΕ και ΜΟΗ φαίνεται να επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον από την έκτακτη φορολόγηση που ανακοινώθηκε. Ο MSCI άφησε εκτός της Ελλάδα από πιθανή μελλοντική ένταξη στις αναπτυγμένες αγορές χωρίς αυτό κατ ανάγκη στην παρούσα να είναι και κακό νέο μιας και η αγορά θα έχει να περιμένει νέα».

Ο «θόρυβος» που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του κυβερνητικού μέτρου επισκίασε στο βραχυπρόθεσμο την έλευση ενός μεγάλου «καταλύτη» που ανέμενε καιρό η αγορά. Μάλιστα, η διασπορά fake news για επιβολή ανάλογων μέτρων στις τράπεζες βρήκε ευήκοα ώτα σε ένα χρηματιστηριακό περιβάλλον που έχει γαλουχηθεί να τοποθετείται βάσει διάφορων σενάριων. Brokers επέλεξαν να φτιάξουν ένα σενάριο στη βάση των παραπάνω να το πουλήσουν, κάποιοι να το «αγοράσουν» και να προβούν σε ρευστοποιήσεις και κάποιοι μεγάλοι παίκτες που δεν ασχολούνται με τη ρηχή αγορά παραγώγων, να αγοράσουν χαρτιά σε τιμές ευκαιρίας.

Το retail που έβγαζε επιθετικές πωλήσεις υπό το φόβο του παραπάνω σεναρίου δε σκέφτηκε μάλλον πως ένα τέτοιο μέτρο δε τόλμησε να το περάσει η Μελόνι στην Ιταλία, ή ότι θα συναντούσε την σφοδρή αντίδραση του SSM, ο οποίος διαθέτει «δικλείδα» φραγής στις διανομές μερισμάτων. Δε σκέφτηκαν μάλλον ούτε τους κορυφαίους ξένους διαχειριστές που τοποθετήθηκαν στα placements και ένα τέτοιο μέτρο θα θεωρούνταν, εκ των υστέρων αλλαγή όρων παιχνιδιού. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιταλικές και οι γαλλικές τράπεζες υπεραπέδωσαν χθες έναντι των υπολοίπων και πιθανώς αυτό να σημάνει την επάνοδο και των ελληνικών.

«Η αγορά με τον τρόπο που κινείται συντηρεί το 1400 επίπεδο και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει και πάλι μία ανοδική κίνηση. Μπορεί να είμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο παρόλα αυτά τεχνικά δεν φαίνεται να μην έχουμε συγκινήσεις το επόμενο διάστημα.

Έτσι όπως είναι στημένο το γράφημα θα πρέπει να βγάλει μία δυνατή ανοδική συνεδρίαση στο 1455-1464 επίπεδο. Το 1.428 κοντινή αντίσταση με το 1.457 και 1.464 αντιστάσεις. Το στοπ μας στην παρούσα στο 1472. Το 1.411 κοντινή στήριξη που κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1.390 επίπεδο», όπως συμπληρώνει ο κ. Ζαχαράκης.

Αρκετές οι αποκοπές μερισμάτων αυτή την εβδομάδα. Σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται ΕΧΑΕ (0,25 ευρώ), Cenergy (0,08), ΟΠΑΠ (0,25 επιστροφή κεφαλαίου), Quest (0,22), Titan (0,85), ICI (2,21), ElvalHalcor (0,04), Optima (0,44), Viohalco (0,12). Την Τετάρτη επίσης έχουμε μεγάλες αποκοπές σε Metlen (1,5), MOH (1,4) Φουρλή (0,12).

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Μακρόν-Λεπέν που θα κρίνει πολλά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σύμφωνα με τη BofA, με βάση τις πιο ήπιες από τις αναμενόμενες εκτυπώσεις μετρήσεις CPI και PPI Μαΐου, οι αναλυτές αναμένουν πλέον πως δομικός πληθωρισμός PCE να αυξηθεί μόνο κατά 0,16% τον Μάιο (από 0,3% προηγουμένως) και να μειωθεί κατά ένα δέκατο στο 2,6% σε ετήσια βάση. Αυτό υποστηρίζει τη θέση τους ότι ο αποπληθωρισμός είναι η πιο πιθανή πορεία προς τα εμπρός και ότι είναι απίθανη μια παρατεταμένη εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,43% στις 1.430,15 μονάδες, με τον τζίρο οριακά πάνω από 38,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,62% και ο τραπεζικός κατά 0,61%, με μόνο δύο τράπεζες ΕΤΕ και Eurobank και την Optima ακάθεκτη σε ρυθμού ράλι.

Συγκεκριμένα άνοδο 1,43% καταγράφει η Optima στα 12,78 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά, με την Eurobank στο 2,76% και την ΕΤΕ στο 0,55%.

Διευρύνεται ακόμη περισσότερο το discount έναντι των ΠΕΙΡ και Alpha που συνεχίζουν να υποχωρούν με την Πειραιώς να υποχωρεί και σήμερα κατά 0,69% στα 3,439 ευρώ και την Alpha στο -1,6%.

Ισχυρή άνοδο για ΕΕΕ (1,57%), ΜΟΗ (2,55%), ΟΤΕ (2,93%), ΟΠΑΠ (1,61%).

Σταθερή η ΜΠΕΛΑ, πτωτικά Τιτάν (λόγω αποκοπής μερίσματος) στο -3,10%.

Απώλειες άνω του 1% για Autohellas, ElvalHalcor, Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ η H&M: «Τζιράρει» πάνω από 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Εργαζόμαστε σχεδόν 6 μήνες το χρόνο για τους φόρους και τις εισφορές της χρονιάς

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πώς δηλώνεται, ποιοι εξαιρούνται και πότε επιτρέπεται η ευέλικτη «προσέλευση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider