Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινητοποιήσει ένα μεγαλύτερο flow, μέσω της ένταξης σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από την MSCI.
Αν και ο index provider δεν προέβη σε αιτιολόγηση για τη μη ένταξη του Χρηματιστηρίου σε «watch list» στην ετήσια ανασκόπηση που διενεργούσε ως προς την ταξινόμηση των αγορών, φαίνεται πως υπάρχει υστέρηση στο πλαίσιο προσβασιμότητας (stock lending - short selling, από την MSCI) και στη φορολογική ρύθμιση για τον δανεισμό μετοχών που επίσης δείχνει κάπως να προχωρά, αλλά να μην έχει μπει στο κάδρο από τον αμερικανικό οίκο.
Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το insider.gr στέκονται στα δύο παραπάνω ζητήματα τα οποία αντικινητοποιούν πολλά funds στο να είναι πιο ενεργά στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή όπως εκτιμούν, δε θα έκανε κάποια μεγάλη διαφορά στην αγορά η ένταξη σε «watch list». Μακροπρόθεσμα σίγουρα θα μπορούσε το Χρηματιστήριο να προσελκύσει κεφάλαια από μια μεγαλύτερη «δεξαμενή», μετά την αναβάθμιση, αλλά ακόμα και τώρα οι θεσμικοί μπορούν να επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, δεν έχει εξαντληθεί ολόκληρη η δυναμική της αγοράς στο υφιστάμενο πλαίσιο και καθεστώς.
Επιπλέον δεν καταλογίζουν - επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη ένταξη σε καθεστώς αναβάθμισης, στη διοίκηση Κοντόπουλου, καθώς όπως αναφέρουν «έχει δείξει ότι θέλει να εκσυγχρονίσει το Χρηματιστήριο. Είχαμε κάποιες εισαγωγές μετά από χρόνια, οι τζίροι έχουν «εκτοξευθεί» σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία και γενικότερα υπάρχει μια κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της βελτιστοποίησης του πλαισίου της αγοράς».
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες το πρόβλημα είναι περισσότερο δομικό. «Η Ελλάδα πάσχει στο κομμάτι των χαμηλών - ακόμα - αποτιμήσεων και στην εταιρική διακυβέρνηση, με μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, τα χαμηλά free floats και τα boards σε μερίδα εισηγμένων που προβληματίζουν».
Από την πλευρά του, ο Trevor Yates, Investment Analyst της Global X ETFs δεν προκρίνει, μιλώντας στο insider.gr, ως σημείο προβληματισμού την εμπορευσιμότητα ή τη δομή της αγοράς. Με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η MSCI συνήθως προβαίνει σε ένα μόνο review κάθε Ιούνιο, επομένως μια πιθανή αναβάθμιση στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών φαίνεται πλέον να πηγαίνει προς το 2026 - 2027.
Εάν λοιπόν η MSCI εντάξει το ΧΑ σε «watch list» τον Ιούνιο του 2025, τότε θα υπάρξει μια διαδικασίας διαβούλευσης τουλάχιστον ενός έτους, προτού υλοποιηθεί η αναβάθμιση πιθανώς κατά το rebalancing του Μαΐου του 2026 - εκτός εάν η MSCI χρησιμοποιεί τη μέθοδο της «συνετής διακριτικής ευχέρειας» για να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με τον Yates, μια αναβάθμιση θα οδηγούσε σε άνοιγμα της εγχώριας αγοράς μια σημαντικά μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων αυτή των ανεπτυγμένων αγορών, επομένως αναμένεται να είναι θετική υπό τη βάση του flow. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα πολύ μικρό τμήμα της κοινότητας των ανεπτυγμένων αγορών και υπό αυτό το πρίσμα κινδυνεύει να χαθεί (κίνδυνο που είχε επισημάνει και η J.P. Morgan).
Ευρύτερα, η Global X κρίνει ως θετική εξέλιξη για την αγορά μια πιθανή αναβάθμισή της, κινητοποιώντας τους επενδυτές να ασχοληθούν περισσότερο με την ίδια την αγορά για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία. Αντιπροσωπεύει επίσης ένα ακόμη ορόοσημο για το ελληνικό «turnaround story».
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε το GREK ως ένα μοναδικό προϊόν για να τοποθετηθούμε άμεσα στις μεγάλες value ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, ενώ διατηρούμε «overweight» θέση για την αγορά στα active ETFs των αναδυόμενων αγορών EMC και EMM (Global X Emerging Market Great Consumer ETF και το Global X Emerging Market ex - China fund).