Μεικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή του πληθωρισμού
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,11% στις 39.174 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 22:12

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν την Πέμπτη οι δείκτες στη Wall Street, μετά από μία σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων που επιδείνωσε περαιτέρω το ήδη υποτονικό επενδυτικό κλίμα και με τους επενδυτές να αναμένουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα σηματοδοτήσουν το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,05% στις 39.105 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,01% στις 5.480 μονάδες. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 0,32% στις 17.861 μονάδες.

Οι μετοχές των ημιαγωγών βρίσκονται στο κόκκινο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το εμπόριο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. Η μετοχή της εταιρείας καταστροφή τσιπ, Micron, αποδυναμώνεται 6% αφότου ανακοίνωσε έσοδα που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις. Ακόμη η «σημαιοφόρος» της αγοράς Nvidia υποχωρεί κατά 1,5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με «βουτιά» 16% κινείται η μετοχή της Levi Strauss μετά από ανακοίνωση για πωλήσεις τριμήνου που απογοήτευσαν τους επενδυτές. Επίσης, η Wallgreens Boots, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, αποδυναμώνεται πάνω από 25% αφού μείωσε τις προσδοκίες για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε αποτελέσματα χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Σε δήλωση του την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, επέμεινε στην πρόβλεψη του για μία ακόμη μείωση επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο τελευταίο τρίμηνο του 2024.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, συνεχίζω να πιστεύω ότι οι συνθήκες πιθανότατα θα απαιτήσουν νέα μείωση στα επιτόκια κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους», εξήγησε.

Την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών Μαΐου που αποτελεί τον αγαπημένο δείκτη της Fed για την μέτρηση του πληθωρισμού.

Την Τετάρτη, σε μία συνεδρίαση που μετά βίας έφτασε τα κέρδη οι γίγαντες της τεχνολογίας συνέχισαν να υπεραποδίδουν, ανακάμπτοντας από την πρόσφατη διολίσθηση. Η μετοχή της Amazon έφτασε ιστορικό υψηλό και ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Μάκρο

Οι αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 στις στις 233.000 την βδομάδα που έληξε στις 22 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν εκτιμήσει ότι οι νέες αιτήσεις θα υποχωρούσαν στις 235.000.

Η τρίτη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για το ΑΕΠ Ιανουαρίου - Μαρτίου έδειξε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια αύξηση 1,4%, κατά 0,1 μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση και σε συμφωνία με την εκτίμηση του Dow Jones.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000 αναθεωρημένες σε 239.000. Η αρχική εκτίμηση ήταν για πτώση 5.000 σε 238.000.

Ωστόσο, ο κινητός μέσος όρος των αιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.000 σε 236.000, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το μέτρο των 4 εβδομάδων έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει την αστάθεια στα δεδομένα.

Οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά, όπως αεροσκάφη, συσκευές και υπολογιστές, αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Πιθανή μία ακόμα μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024

Ελαιόλαδο: Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή - Ράλι ως 70% στις τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider