Τελευταία ενημέρωση 16.41
Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις καταγράφονται στις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, τα οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί -για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση- κατά 0,10% στις 514,33 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας να σημειώνει άνοδο 1%, ενώ κέρδη 0,8% καταγράφει και ο τραπεζικός τομέας, όπως και ο μεταλλευτικός κλάδος που ενισχύεται κατά 0,8%. Στον αντίποδα, κάμψη 0,5% σημειώνει ο μεταλλευτικός τομέας.
O δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει απώλειες 0,24% στις 4.890,94 μονάδες.
- Διαβάστε ακόμα - «Λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - Το «όχι» του Μητσοτάκη
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται κατά 0,09% στις 18.226 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,80% στις 7.470 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,16% στις 8.192 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στις 33.160 μονάδες, καταγράφοντας μικρές απώλειες 0,08%. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητος στις 10.950 μονάδες.
Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, νέες απώλειες σχεδόν 2% σημειώνει η μετοχή της H&M, μετά την «βουτιά» 13% στις συναλλαγές της Πέμπτης, στον απόηχο των απογοητευτικών επιδόσεων της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων παγκοσμίως στο β' τρίμηνο.
Νωρίτερα την Παρασκευή, έγινε γνωστό πως ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, το βασικό στοιχείο από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθεί τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, σε πλήρη σύμπνοια με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Μάκρο
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως στο πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα μετά την ύφεση πέρυσι.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε βρετανική στατιστική υπηρεσία, αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμησή της για ανάπτυξη 0,6%. Κανένας από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν περίμενε ισχυρότερη απόδοση.
Θετικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια
Με άνοδο έκλεισαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής, οι κυριότεροι δείκτες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με τα θετικά στοιχεία από την πορεία της οικονομίας της Ιαπωνίας να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές, εν αναμονή της κρίσιμης μέτρησης για τον αμερικανικό PCE.
Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε υψηλότερα κατά 0,61% στις 39.583 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,57% σε υψηλά επίπεδα 34 ετών στις 2.809 μονάδες, καθώς η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο να ενισχύεται κατά 2,8% σε ετήσια βάση, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 2%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης HSI ενισχύθηκε κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 17.776 μονάδων, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 2.967 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI διαμορφώθηκε στις 2.797 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,49%, ενώ στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,10% στις 7.767 μονάδες.