Long θέση στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών προτείνει στους πελάτες της η JP Morgan για το δεύτερο εξάμηνο, αναμένοντας παράλληλα και την υποχώρηση του spread έναντι του Bund.
Όπως υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, μετά από ένα πολυετές πλαίσιο διαπραγμάτευσης σε φθηνά-χαμηλά επίπεδα, η Ελλάδα αποτελεί μια καλή επιλογή, αντανακλώντας τη σχετική πολιτική σταθερότητα και τα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της.
Η JP Morgan έχει επισημάνει μια γενικά εποικοδομητική προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα σε μεσοπρόθεσμη βάση και προτείνει το άνοιγμα long θέσης έναντι των ιταλικών, με βάση τις περιορισμένες πιέσεις στο σκέλος της προσφοράς για κτατικους τίτλους της χώρας μας, ως πιθανή αντιστάθμιση κινδύνου.
Μάλιστα, οι αναλυτές αναμένουν πως το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του Bund θα υποχωρήσει στις 115 μονάδες βάσης (από 126) και θα σταθεροποιηθεί πέριξ των 120 μονάδων βάσης μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, τοποθέτησαν τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη στο 2,3% το 2024 και τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 2,8%, με το ΑΕΠ να ανέρχεται σε 234 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα σημειώσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της της τάξεως του 0,9%, χαμηλότερα από το όριο του 1%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 2,5%. Επίσης, εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω σε 152%, με το αλλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειώνεται μεν, αλλά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 6,1%.
Τέλος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τη χώρα μας ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης των 15 χωρών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 50%, με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 60% και την Κύπρο με 76%.