Θετική η UBS για τις μετοχές και για το δεύτερο εξάμηνο - Τι συστήνει στους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική η UBS για τις μετοχές και για το δεύτερο εξάμηνο - Τι συστήνει στους επενδυτές
Θετική η UBS για τις αγορές μετοχών και για το δεύτερο εξάμηνο. Τι συστήνει στους επενδυτές.

Με θετικό βηματισμό ξεκίνησαν οι μετοχικές αγορές το δεύτερο εξάμηνο, με τον S&P 500 να κλείνει πάνω από τις 5.500 μονάδες για πρώτη φορά, με τα κέρδη για φέτος να ξεπερνούν το 15,5%, όπως αναφέρει η UBS.

Από την άλλη, οι γαλλικες μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 0,8% περίπου αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών έδειξε ότι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν μπορεί να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, τη στιγμή που ο MSCI China έχει σημείωσε άνοδο 0,1%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους μπορεί να ήταν ένα roller coaster για ορισμένους επενδυτές. Ωστόσο, η απόδοση της αγοράς δικαιολόγησε τη διατήρηση της επένδυσης σε μετοχές και υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της διαφοροποίησης. Η UBS κατέγραψε τρία σημαντικά διδάγματα από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να κινηθούν στις αγορές τους επόμενους έξι μήνες.

Η κατανομή στις παγκόσμιες αγορές - ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας - αυξάνει τον πλούτο

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν πολύ ισχυρές επιδόσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών. Ο δείκτης MSCI All Country World σημείωσε άνοδο 13,5%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον ισχυρό Ιούνιο, όπου οι παγκόσμιες μετοχές απέδωσαν 2,6%. Ο S&P 500 ηγήθηκε με άνοδο 15,3% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 3,6% μόνο τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να διατηρούν τη «bullish» οπτική τους βλέποντας ένα υποστηρικτικό σκηνικό για τις παγκόσμιες μετοχές, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης. Πέρα από τους βασικούς αποδέκτες της τεχνητής νοημοσύνης (AI), βλέπει ευκαιρίες στις Magnificent 7 της Ευρώπης, στα blue chips των ασιατικών αγορών και σε εταιρείες που μπορούν να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους σε αποδόσεις σταθερά υψηλότερες από το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου τους. Προτείνει επίσης μετοχές εταιρειών με έκθεση σην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και σε εκείνες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη μείωση της ρύπανσης των ωκεανών και της λειψυδρίας.

Κυρίαρχη δύναμη το AI

Η τεχνητή νοημοσύνη παρέμεινε ο σημαντικότερος καταλύτης των επιχειρηματικών κινήσεων και των επιδόσεων της αγοράς. Η Nvidia βρέθηκε για λίγο στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, ούσα η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη συνεχή και ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου.

Χωρίς να λαμβάνει μεμονωμένα brands του κλάδου, το ράλι 12,7% της Nvidia τον Ιούνιο (με σχεδόν 150% άνοδο σε ετήσια βάση) η UBS αναφέρεται στην ευρύτερη σημασία της έκθεσης χαρτοφυλακίου στην τεχνητή νοημοσύνη και στους πιο επιτυχημένους φορείς ενσωμάτωσής της, αν και με τρόπους που ταιριάζουν με τους ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές.

Η αξία της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Το πρώτο από τα δύο προγραμματισμένα ντιμπέιτ μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, η μικρότερη του αναμενομένου πλειοψηφία του πρωθυπουργού της Ινδίας Μόντι μετά τις εκλογές οδήγησε σε ημερήσια πτώση 5,9% στον Nifty 50, αν και ο δείκτης αργότερα ανέκαμψε και έκλεισε τον μήνα κατά 6,6% υψηλότερα.

Και ο MSCI EMU έχασε 2,4% τον μήνα εξαιτίας των πολιτικών αναταράξεων στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά από μια ισχυρή επίδοση του δεξιού κόμματος Rassemblement National στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου να αποτυγχάνουν να διαλύσουν την αβεβαιότητα χάρη στις ισχυρές εμφανίσεις για εναλλακτικά κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα που εγκυμονούν τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για το επόμενο διάστημα, η UBS εστιάζει σε τρεις βασικές θεματικές για το υπόλοιπο του έτους, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους:

1. Προετοιμαστείτε για χαμηλότερα επιτόκια

2. Αδράξτε την Επενδυτική Ευκαιρία AI

3. Προετοιμάστε χαρτοφυλάκια για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider