Κέρδη καταγράφηκαν την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση, ενόψει των δύο σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία να προσέρχεται στις κάλπες την Πέμπτη και την Γαλλία την Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν νίκη του Εργατικού Κόμματος του Ην. Βασιλείου, αποτέλεσμα που θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις αγορές, ενώ στο πολιτικό μέτωπο της Γαλλίας επικρατεί αβεβαιότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 μετά από ένα «ασταθές» ξεκίνημα στον Ιούλιο, ενισχύθηκε 0,77% στις 514,85 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται σε πράσινο έδαφος. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των εξορύξεων με άνοδο 2,3%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 κέρδισε 1,25% στις 4.967 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αναρριχήθηκε 1,16% στις 18.335 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ε ράλι 1.24% άγγιξε τις 7.632 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,61% στις 8.171 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB με +1,09% διαμορφώθηκε στις 33.844 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 ισχυροποιήθηκε +1,32% ανέρχεται στις 11.056 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Maersk επιδόθηκε σε ράλι 3,8% μετά την απόσυρση του ναυτιλιακού κολοσσού από τις συνομιλίες πώλησης με την εταιρεία logistics, DB Schenker. Ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Vincent Clerc, ανέφερε ότι μετά από έρευνα προκύπτει πως η γερμανική DB Schenker διαθέτει ένα «ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στην αγορά logistics και περαιτέρω δυνατότητες που μπορούν να εξελιχθούν στο μέλλον», αλλά εντοπίζονται προβλήματα ενσωμάτωσης.
Την Τρίτη, τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης ολοκλήρωσαν με απώλειες τις συναλλαγές αντιδρώντας στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τον πληθωρισμό στην περιοχή. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή φαίνεται να υποχώρησε για τον Ιούνιο στο 2,5%, ωστόσο, δύο δείκτες που παρακολουθούνται στενά -ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός υπηρεσιών- επιμένουν σε υψηλά επίπεδα, στο 2,9% και 4,1% αντίστοιχα.
Μάκρο
Η συνολική ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η σταθερή επέκταση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ απέτυχε να αντισταθμίσει την περαιτέρω επιδείνωση της μεταποίησης, όπως αναφέρει το Reuters. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 50,9 τον Ιούνιο από το 52,2 του Μαΐου, που ήταν υψηλό 12 μηνών.
Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 τον περασμένο μήνα από 53,2 τον Μάιου. Αν και ήταν πάνω από την αρχική εκτίμηση του 52,6, πλέον έπιασε χαμηλό τριών μηνών. Ήταν λίγο πάνω από μια προκαταρκτική εκτίμηση 50,8 και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
«Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να αποδοθεί πλήρως στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ ο μεταποιητικός τομέας αποδυναμώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να είναι σχεδόν τόσο ισχυρή όσο τον προηγούμενο μήνα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.