Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες με το βλέμμα στη νέα βρετανική κυβέρνηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες με το βλέμμα στη νέα βρετανική κυβέρνηση
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρώντας στο εκλογικό αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών όπου το Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρώντας στο εκλογικό αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών όπου το Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανατρέποντας τους Συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν το νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ενώ σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,22% στις 516,38 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 έχασε 0,19% στις 4.978 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,45% στις 8.203 μονάδες, κάνοντας ποδαρικό με το αριστερό στη νέα εποχή των Εργατικών.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε στο +0,06% στις 18.461 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε στις 7.675 με πτώση 0,26%. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,35% στις 33.987 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 αποδυναμώθηκε 0,39% στις 11.023 μονάδες.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή, αναλυτές της RBC Capital Markets δήλωσαν ότι εάν οι προεκλογικές δεσμεύσεις των Εργατικών μετατραπούν σε πολιτική, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ανατολή μιας «νέας εποχής» για την οικοδόμηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα τελευταία χρόνια το δυναμικό της ανέγερσης κατοικιών έχει μειωθεί, αλλά τα επόμενα αυτό το δυναμικό είναι πιθανό να απελευθερωθεί», έγραψαν. «Εάν η πορεία της νέας κυβέρνησης ταιριάζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, αναμένουμε από τον κλάδο να αναβαθμιστεί και βραχυπρόθεσμα υποπτευόμαστε ότι η συζήτηση από μόνη της θα είναι αρκετή για να αυξήσει τις τιμές των μετοχών», πρόσθεσαν.

Στα επιχειρηματικά νέα, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η ελβετική UBS φέρονται, σύμφωνα με το Bloomberg, να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγορά μονάδας διαχείρισης πλούτου της HSBC.

Μάκρο

Απρόσμενη πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάιο, σε μία ακόμη ένδειξη πως η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης ξεμένει από «γκάζι».

Αναλυτικότερα, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ενώ το μέγεθος του Απριλίου αναθεωρήθηκε ανοδικά για να δείξει τελικά ήπια άνοδο, το αποτέλεσμα του Μαΐου ήταν χαμηλότερο από τη μέση εκτίμηση των 28 αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider